Vloerisolatie folie bestaat uit twee lagen isolerende aluminiumfolie. Tussen de twee lagen zit stilstaande luchten, ook wel luchtspouw of zakken genoemd. Deze luchtzakken zorgen mede zorgen voor de goede isolatiewaarde. Vloerisolatie folie wordt gebruikt om een bestaande vloer te isoleren.
De Eurofloor, Eurofloor 300 of Eurofloor Xentro vloerisolatie wordt steeds voorzien van een PE folie onder en boven om indringing van bouwvocht te vermijden. Een klassieke bouwfolie van 0,2 mm is hierbij voldoende. Deze kan ook dienst doen als dampscherm aan de warme zijde van de isolatie.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
De voordelen van bouwfolie onder beton
Folie onder uw betonvloer heeft drie grote voordelen: bescherming tegen kou en vocht. het beton kan langzaam uitharden.
Waarom wordt reflectiefolie dan wel gebruikt en aanbevolen? Wanneer tussen constructieve bouwdelen, die beiden de warmte redelijk tot goed geleiden (bijvoorbeeld een ruwe betonvloer en dekvloer), een aluminiumfolie wordt aangebracht, zal de warmte beter geleid en verspreid worden.
Voor het isoleren kan gebruik gemaakt worden van PIR of harde isolatieplaten, waaronder EPS, XPS en steenwol. Het isolatiemateriaal dient op PE folie geplaatst te worden. De gekozen isolatieplaten dienen drukvast te zijn en tussen 6 tot 10 centimeter dik te zijn.
In een zandcement dekvloer zullen altijd scheuren voor komen. Tijdens het drogingsproces zal het zandcement altijd een bepaald krimp veroorzaken. Wanneer er geen vloerverwarming is opgenomen in de vloer, zullen de scheuren tijdens de drogings-fase ontstaan en zijn te zien als kleine scheurtjes.
PE-folie T200 wordt veelal gebruikt in de bouw voor bijvoorbeeld het afschermen, afdekken en dichtmaken van open ruimtes en materialen tegen stof of vochtige lucht. Het zorgt ervoor dat waterdamp/condens vanuit huis niet in de isolatie en houtwerk terecht komt.
Folie wordt ook toegepast als dampscherm om te vermijden dat condenswater in de isolatie terecht komt en zo de isolatiewerking tegenwerkt of schimmel veroorzaakt. Een dampscherm komt aan de warme kant van de isolatie.
TOEPASSEN DAMPDICHTE FOLIE
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht. Met een zelfklevende zijde kan het ook op onze andere materialen bevestigd worden.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
Dampdichte folie gebruik je dus bij betonnen en massieve vloeren en voor gebruik op de bodem van de kruipruimte. Dampopen folie, daarentegen, gebruik je als je het vocht dat zich in de constructie bevindt wilt kunnen laten verdampen.
Een dampscherm is nodig bij bepaalde isolatiematerialen – zoals minerale wol, cellulose, … - om te vermijden dat er vocht in de isolatie kan dringen. Dat is belangrijk om de isolerende capaciteiten van het materiaal te vrijwaren. Het scherm wordt ook wel eens gebruikt om gebouwstructuren te beschermen tegen vocht.
Betonvloer storten op zand met isolatie
Bijvoorbeeld een XPS, EPS of PIR-isolatie. Door isolatie aan te brengen op het zandbed, voorkomt u kou van onderaf. Beton storten we nooit direct op het zand.
De T100 is 40 micron dik en de T200 80 micron dik.
Met de Bouwfolie T100 kunt u op een eenvoudige manier materialen afdekken. Deze bouwfolie is transparant en heeft een dikte van 0,035 mm. Bouwfolie als deze wordt veel gebruikt in de bouw, voor het afschermen van ruimtes of materialen tegen stof en vochtige lucht.
Bouwfolie als afdekfolie
Bouwfolie / PE-folie met een dikte van 30 micron, 50 micron, en 60 micron worden standaard gebruikt als afdekfolie voor het afdekken van uw vloer of meubels tijdens het schilderen, verhuizen, verbouwen zodoende beschermt u uw waardevolle inboedel tegen verf, stof en beschadigingen.
Isolatiemateriaal onder je betonvloer
Welke soort isolatie je gebruikt, hangt af van de ruimte die je hebt onder de vloer. De materialen die het meest worden gebruikt voor het isoleren onder een betonvloer zijn EPS, XPS, en PIR.
De folie die je onder de betonplaat moet leggen is PE (polyethyleen) bouwfolie van 200 micron, ongeveer 50 cm overlappend leggen als je verschillende stukken legt. De precieze dikte van de ijzeren netten wordt bepaald door de stabiliteitsingenieur en wordt dus mee bepaald door wat er boven op komt te staan.
Dekzand / betonzand om de ondergrond vlak te maken zodat het beton hierop gestort kan worden. Zorg ervoor dat de zandlaag verdicht / aangetrild wordt voor het beste resultaat. Op het vlakke zandbed wordt folie gelegd zodat er geen vocht uit de beton kan ontsnappen. Dan wordt de bewapening aangebracht.
De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen. Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een 'zwevende cementdekvloer'. In dat geval is de minimale dikte van de vloer 6 cm, tenzij er wapening wordt aangebracht, dan is iets dunner nog wel mogelijk.
Vloerverwarming combineer je in de praktijk met een zwevende cementdekvloer. Zo'n dekvloer moet steeds een minimum dikte hebben van 5 cm op isolatie of boven vloerverwarmingsleidingen.
Een cementdekvloer of zandcementvloer is een must-have voor een stevige vloer. Om scheuren in de dekvloer te voorkomen, wordt de zandcementvloer vaak verstevigd met netbewapening (ook wel een wapeningsnet) of vezels.