Je ziet de Melkweg het best rondom nieuwe maan. Je ziet de sterren het best als de zon meer dan 18 graden onder de horizon is verdwenen. De beste tijd van het jaar om de Melkweg te gaan kijken is in augustus, september en oktober aan het begin van de avond. In april en mei zie je hem aan het eind van de nacht.
De Melkweg is vrijwel het hele jaar vanaf Terschelling te zien als een lichtgevende band aan de nachthemel. De beste tijd om de Melkweg te bewonderen is in de maanden augustus, september en oktober.
De Kop van Goeree Provincie Zuid-Holland
Op de achtergrond pronkte – tot menig verbazing – een groot deel van de Melkweg. Op De Kop van Goeree is zo weinig lichtvervuiling, dat je op een heldere nacht zomaar vanaf het strand een betoverende glimp van de Melkweg opvangt.
Het belangrijkste doel? Natuurparken, -reservaten en andere donkere plekken op aarde aanmerken als officiële plek waar je de Melkweg kunt bewonderen. In veel van deze zogenoemde Dark Sky-parken kun je de camper parkeren en is overnachten toegestaan. Zo kun je de hele nacht genieten van de Melkweg en de sterren.
De donkerste nachten van Europa
Om de heldere band van de Melkweg met het blote oog te kunnen zien, moet het echt donker zijn. Nationalpark Gesäuse in de Steiermark met de plaatsen Admont, Johnsbach, Weng, Hieflau, Landl en St.Gallen voldoet aan deze eis.
Als je ooit de kans hebt gehad om de Melkweg te aanschouwen, weet je dat het een onvergetelijk en ontroerend spektakel is. De bestemming Cahors – Vallée du Lot biedt je een unieke kans om de sterren en planeten te bewonderen zoals je ze nog nooit hebt gezien!
Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland!
Hoe donkerder de hemel des te meer sterren er te zien zijn. Op Schiermonnikoog zijn er op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer drieduizend sterren te zien, terwijl dat in een gebied zoals de Gelderse Vallei maar zeshonderd zijn.
Waar zijn we? Kosmisch gezien bevinden we ons in ons thuisstelsel, meestal bekend als de Melkweg. Het centrum van ons melkwegstelsel wordt gekenmerkt door een superzwaar zwart gat, waar de zon omheen draait op een afstand van ongeveer 30.000 lichtjaar.
UGC 2885 is een groot spiraalvormig sterrenstelsel in het sterrenbeeld Perseus en bevindt zich zoals gezegd op zo'n 232 miljoen lichtjaar afstand van de aarde. Het stelsel is een enorme kanjer, zelfs naar kosmische normen. Sterker nog, UGC 2885 is misschien wel het grootste bekende sterrenstelsel in het nabije heelal.
De Melkweg beschikt over meerdere zalen waarvan de Max de grootste is. De zaal is geschikt voor gezelschappen tot 1250 bezoekers waarbij de uiteindelijke capaciteit afhankelijk is van de zaalindeling en -inrichting.
Er kunnen in totaal 1500 bezoekers in de zaal. In deze zaal zijn doorgaans geen zitplaatsen aanwezig, tenzij expliciet aangegeven in de omschrijving van het programma wat je bezoekt. Vanwege de diverse niveauverschillen in de vloer, heb je overal goed zicht op het podium.
Xhaus Lodge, in het park, is het dichtstbijzijnde kunstlicht 50 kilometer verderop en kunnen gasten op een speciaal observatiedek de sterren op hun gemak bekijken door een telescoop. Hier is de Melkweg op zijn best te zien, en op maanloze nachten, geeft het genoeg licht voor gasten om te zien waar ze lopen.
Zonnestelsel. Het zonnestelsel bevindt zich in de galactische schijf, ongeveer halverwege het centrum en de rand van de Melkweg. Het galactisch centrum bevindt zich 8.122 ± 31 parsecs, of 26.490 ± 100 lichtjaar, van de zon in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter.
Deze donkere vlekken komen niet doordat er in dat gedeelte van de Melkweg minder sterren staan, maar doordat het licht van de sterren daar wordt geblokkeerd door interstellaire gas- en nevelwolken.
Vooral in Nederland ontbreekt het door lichtvervuiling aan echt donkere plekken. Twee gebieden vormen daarop een uitzondering: Nationaal Park Lauwersmeer en De Boschplaat op Terschelling.
In Nederland is het nog maar op heel weinig plekken echt donker. We spreken ook wel van lichtvervuiling. Om sterren en planeten goed te kunnen bekijken, moet je naar een plek waar weinig lichtvervuiling is. Het gaat dan om een afgelegen gebied, ver weg van de bewoonde wereld.
Sterren en planeten zijn heel verschillende soorten hemellichamen. Sterren zijn grote bollen van gloeiend heet gas die zelf licht en warmte produceren als gevolg van spontane kernfusiereacties in hun binnenste. De bekendste ster is onze eigen zon.
Wie de vallende sterren wil zien, moet naar het noordoosten kijken, het liefst vanaf een donkere plek. In steden zijn minder meteoren te zien door lichtvervuiling. Het maanlicht verstoort het schouwspel nauwelijks.
De beste plek
Deze kaart laat zien waar de meeste en minste lichtvervuiling is. Zaterdag na middernacht is de beste tijd om te gaan kijken. Rond 03.00 uur bereiken de Perseïden zijn piek, want dan kijken we in de bewegingsrichting van de aarde. ,,Je zou het kunnen vergelijken met de voorruit van onze planeet.
De SkyView app is je beste vriend. Deze vertelt je precies welke sterren, planeten, sterrenbeelden en zelfs ruimtestations je kunt zien.
Dark Sky Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken op aarde. Nergens anders in Nederland is de duisternis zo donker en de stilte zo stil. Hier kun je in alle rust een nachtelijke wandeling maken met de boswachter, de nachtdieren horen ontwaken en sterren tellen tot je de tel kwijtraakt.
De lichtvervuiling in Nederland is enorm: grote delen van het land worden 's nachts kunstmatig verlicht. Op de wereldkaart van lichtvervuiling springt ons land er als een soort kerstboom uit. Dat baart wetenschappers en sterrenkundigen zorgen: over twintig jaar is de sterrenhemel mogelijk niet meer zichtbaar.
Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek is de enige publiekssterrenwacht in Nederland met twee van dergelijke grote telescopen. Bij helder weer kan je door de telescopen kijken. Ook bij bewolkt weer is de sterrenwacht geopend.