In Nederland zijn zo'n 340.000 personen hebben last van fibromyalgie.Vooral vrouwen lopen de kans om fibromyalgie te ontwikkelen; 75-90% van de patiënten is vrouw. Bij hen is de pijn vaak ook nog heftiger dan bij mannen en kinderen met de aandoening.
Fibromyalgie betekent letterlijk: 'pijn in bindweefsel en spieren' en valt daarmee in de categorie wekedelenreuma. De aandoening openbaart zich meestal tussen het 25e en 40e levensjaar en veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.
Iedereen kan fibromyalgie krijgen, kinderen, jongeren en volwassenen. Er is geen leeftijd of sekse aan verbonden. Omdat de diagnose zich meestal openbaart tussen de 25 en 45 jaar gaan er geluiden rond dat het risico op ontstaan van fibromyalgie toeneemt met de leeftijd.
Bewegen met een lage intensiteit is één van de beste behandelingen voor Fibromyalgie. De meest effectieve vormen zijn wandelen en zwemmen. Een paar keer per week een half uur of meer oefenen, helpt bij de vermindering van pijn, stijfheid en stress. U kunt bovendien beter slapen en krijgt meer energie.
Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken. Voeding zoals groene groenten, kool, granaatappel en blauwe bessen werken daarentegen juist ontstekingsremmend. Ook olijfolie, vette vis en groene thee werken tegen ontstekingen.
Ja. Fibromyalgie gaat weg bij een aanzienlijk aantal mensen. Dat geldt ook voor het chronische vermoeidheidssyndroom. ... In studies die we hebben bekeken, als mensen fibromyalgie of chronische vermoeidheid hebben gehad voor twee jaar of jonger, bereikt de kans dat de aandoening weggaat 70 tot 80 procent.
Soms worden de klachten op een gegeven moment minder of verdwijnen ze zelf. De klachten kunnen soms lang wegblijven en dan weer terugkomen. Er is geen behandeling mogelijk om fibromyalgie te genezen.
Psycho-affectieve stoornissen komen veel voor bij fibromyalgie. Deze patiënten hebben over het algemeen minder positieve stemmingen en zijn minder extravert dan andere pijnsyndromen. Fibromyalgie patiënten hebben meer kans op het krijgen van een psychiatrische aandoening.
Sporten die minder belasting geven aan de spieren en de gewrichten zijn zwemmen en aquagym. Sporten die ontspannen, zoals yoga en Tai Chi, kunnen ook bevorderlijk zijn. Als sporten nog een drempel te ver is, kun je er ook voor kiezen om actiever te gaan leven als je dat nog niet deed.
Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van langdurige (chronische) pijn in je spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. Je klachten wisselen vaak. Dit betekent dat je de ene dag meer klachten hebt dan de andere dag.
Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie. Uw arts kan wel pijnstillers of slaapmiddelen voorschrijven tegen de klachten. Als u zonder recept medicijnen wilt kopen, overleg dan altijd eerst met uw huisarts.
Fibromyalgie doet in principe niks met je afweer, je behoort niet tot een externe risicogroep. Je hebt dus geen verhoogde kans. Met een auto-immuunziekte heb je wel een verhoogde kans en behoor je tot een risicogroep. Veel mensen geloven dat fibromyalgie een auto-immuunziekte is.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
18 fibromyalgie pijnpunten
Deze gevoelige plekken worden wel de tenderpoints of drukpunten genoemd. Het American Collage of Reumatology (ACR), het instituut dat diagnostische criteria voor fibromyalgie heeft opgesteld, beschrijft 18 tenderpoints die onder andere te vinden zijn in de nek, de onderrug en de knieën.
Over de oorzaak van fibromyalgie is maar weinig bekend. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt. Ook lijkt de aandoening niet erfelijk te zijn.
Bij fibromyalgie heb je last van pijnlijke en stijve spieren. Daarnaast kamp je met vermoeidheid en stemmingswisselingen. Deze symptomen zijn te bestrijden door het gebruik van medicijnen zoals pijnstillers, slaapmiddelen of antidepressiva.
Zoals je gewend was om je te ontspannen voordat je fibromyalgie kreeg, kan nu te vermoeiend zijn. Toch zijn er veel verschillende manieren om je te ontspannen, van wandelen tot een sportwedstrijd op tv kijken zonder geluid. Beweeg. Als je regelmatig beweegt, voel je je beter.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Fibromyalgie en arbeidsongeschiktheid
Val je tijdens je werk uit door de klachten die fibromyalgie kunnen veroorzaken en ben je minimaal twee jaar ziek, dan kom je misschien in aanmerking voor een WIA-uitkering. De WIA valt uiteen in twee soorten uitkeringen, de IVA en de WGA.
Vitamine D3
Voorkomen of opheffen van vitamine D-tekorten kan een belangrijk onderdeel zijn van de suppletie bij fibromyalgie.
Als je fibromyalgie hebt, kan bewegen gunstig zijn voor het verdere verloop van de ziekte. Maar er is vandaag geen bewijs dat regelmatig bewegen het risico op het ontwikkelen van fibromyalgie zou verminderen.