De luiaard heeft de langzaamste stofwisseling van alle zoogdieren. Een luiaard poept zo'n één keer per week en dat doet ie het liefst op de grond. Ze zoeken hun favoriete boom op en daar klimmen ze uit de boom naar beneden. Waarom ze bij hun favoriete boom poepen is de wetenschappers een raadsel!
Luiaards doen hun ontlasting op de grond, want poepen vanuit een boom is natuurlijk niet zo praktisch. Om hun ontlasting te doen, kruipen de dieren één keer per week uit de boom. Op de grond zijn luiaards ontzettend kwetsbaar.
Luiaards (Folivora of Phyllophaga) vormen een onderorde van middelgrote Zuid-Amerikaanse zoogdieren waarvan tegenwoordig nog twee families bestaan: tweevingerige luiaards (Megalonychidae) en drievingerige luiaards (Bradypodidae). De onderorde maakt deel uit van de orde van luiaards en miereneters.
Hun naam hebben ze te danken aan het aantal klauwen aan hun voorpoten. Er is nog een groot verschil: de drievingerige luiaard heeft meer nekwervels. Daardoor kan hij zijn hoofd bijna helemaal draaien zonder zijn lichaam te bewegen.
Lang zullen ze leven
In het wild wordt de gemiddelde luiaard zo'n 40 jaar oud.
Hoewel hij niets liever doet dan luieren en hangen, is een luiaard niet ongevaarlijk. Wanneer hij wordt aangevallen door een roofdier, bijt hij van zich af.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Het slaperigste dier in de wereld is de koala. Vooral in het eerste jaar is de koala extra lui. De eerste 6 maanden slaapt hij in de buidel van zijn moeder en het halfjaar daarna luiert hij lekker verder op de rug van zijn moeder. Heel veel actiever worden koala's niet.
De luiaard verdedigt zich vooral door heel stil te blijven hangen. Maar als het moet kunnen de klauwen ook als hele sterke wapens dienen. Dan halen ze hard uit en kan het een roofdier flink verwonden. Voortplanting Na een draagtijd van ongeveer een half jaar, wordt een jong van ongeveer 250 gram geboren.
Kruiswoordpuzzelaars zullen het woord ai misschien wel kennen. Het is een niet heel gebruikelijke naam voor een bepaald soort drietenige (of drievingerige) luiaard.
Een luiaard slaapt zo'n 15 uur per dag. Als hij beweegt gaat dat heel langzaam. Luiaards hangen bijna hun hele leven ondersteboven in een boom. Ongeveer één keer per week klimmen ze heel langzaam naar beneden om op de grond te poepen.
Dieren die speciale verzorging nodig hebben, zoals de luiaard, mag je niet meer in huis nemen. Ook diersoorten die mensen kunnen aanvallen mogen niet meer, zoals de serval, dat is een grote wilde kat. Mensen die die dieren nu hebben, hoeven ze niet weg te doen. Ze mogen ze houden, maar geen nieuwe meer nemen.
"Een nijlpaard poept altijd in het water', zegt Wijbren Landman van het dierenpark. "En dat is best veel. Een nijlpaard poept zo'n dertig kilo per dag. In het bassin zitten acht nijlpaarden, reken maar uit hoeveel poep dat is."
Uitwerpselen van marterachtigen zijn vaak gedraaid en eindigen in een punt. Ook de uitwerpselen van een vos zijn aan een uiteinde puntig en gedraaid. Zowel marters als vossen poepen op opvallende plaatsen. Om met zekerheid te kunnen vaststellen of dit een vossendrol is, hebben we meer informatie nodig.
De cloaca komt bij verschillende dieren voor: vogels, reptielen en amfibieën. Er zijn enkele enkele zoogdieren en vissen met een cloaca: haaien en roggen. De cloaca zit aan de buikzijde van vogels, achter de poten.
Een luiaard is geen familie van de apen. Hij behoort tot de groep van de miereneters en gordeldieren.
VideoZet een luiaard op de grond, en hij zal een uur later maximum 2,5 meter verder zijn. Snel kan je ze dus niet echt noemen, al doen ze in het water een stuk beter.
Maar, als er één groep zoogdieren is die daar zéér slecht in zal zijn, en mogelijk helemaal niet in staat is om te springen, dan zijn dat de luiaarden (familie van de Bradypodidae). Dit zijn Zuid-Amerikaanse zoogdieren die nagenoeg constant omgekeerd hangen aan hun omgebogen klauwen.
Lang wakker
Wel zijn er dieren die langere tijd niet slapen. Meerlo: “Mannetjes strandlopers slapen tijdens de voortplantingstijd wekenlang nauwelijks. Ze zijn te druk met het verdedigen van hun territorium. Dit is een van de weinige studies waarbij de hersenactiviteit in het wild is gemeten.
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
En de domste: de kakapo
Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft.
De Turritopsis dohrnii, de onsterfelijke kwal is een dier waarvan je zou kunnen zeggen dat het werkelijk onsterfelijk is. Volgens National Geographic heeft het dier de mogelijkheid de ouderdom om te draaien. Als de kwal gewond raakt of ziek begint te worden dan gaat het dier drie dagen in een poliep status.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.