Bitter eten ontgift onmiddellijk en bevordert de natuurlijke reiniging van de lever. Het geeft calcium, kalium, magnesium, foliumzuur, vezels en plantaardige natrium aan het lichaam af. Daarnaast activeert bittere voeding de spijsvertering en darmwerking.
Sommige bittere voedingsmiddellen bevatten beschermende fytonutrienten, dit zijn stoffen, die ontzettend veel gezonde effecten hebben voor het menselijk lichaam. Een stof die bijvoorbeeld in onwijs veel kruisbloemige groenten voorkomt is SULFORAFAAN. Dit is een zeer sterk indirect werkende antioxidant.
Witlof, radicchio, bier, koffie, pure chocolade of grapefruit, allemaal bittere elementen die je in de keuken goed kunt gebruiken.
Kruiden met veel bitterstoffen zijn peterselie, salie, rozemarijn, tijm, basilicum, rooibos en mariadistel. Wat fruit betreft, bevat al het rode fruit veel bitterstoffen net als grapefruit, appels, peren, ananas en mango's.
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
De reden dat het zo heerlijk is, is dat umami zoete, zoute en hartige smaken sterker maakt. Door de aanwezigheid van umami gaan dingen die al goed smaken, nóg beter en voller smaken. Of, anders gezegd: als je iets lekker vindt, dan is de kans behoorlijk groot dat er een umami-smaak aan zit.
Een bitter (ook wel kruidenbitter of bittertje) is, net zoals jenever en brandewijn, een drank op basis van neutrale alcohol. Bekende bitters zijn Fireman en Jagermeister. De meeste bitters bevatten 15-30% alcohol en worden aangezoet met een beetje suiker.
Aromatische bitterstoffen zijn afkomstig van de gedroogde planten: basilicum, bonenkruid, rozemarijn, kleine tijm, tijm en verder ook in absintalsem, kalmoes, Curcuma longa, grote engelwortel, lavas, galangal, anijs, karwij, venkel, koriander, dille.
De bittere smaak van bepaalde voedingsmiddelen is een gevolg van het voorkomen van bitterstoffen. Daarvan bestaan er een aantal verschillende. Denk bijvoorbeeld aan cynarine (zit in artisjokken), lactucine (te vinden in ijsbergsla) en naringine (een bestanddeel van grapefruit).
Een grapefruit kan behoorlijk bitter zijn. Je kunt de vrucht zoeten met suiker, maar ook zout maakt de vrucht zoeter. Niet iedereen vindt de bittere smaak van grapefruit lekker. Daarom voegen veel mensen suiker aan de vrucht toe.
De smaakbeleving van bitter is genetisch bepaald en is voor iedereen anders. Elk van onze smaakreceptoren wordt gecodeerd door een gen in ons DNA; de mate waarin een gen tot uiting komt, verschilt van mens tot mens. Toch kunnen we volgens de studenten ook aan heftige smaken wennen.
Zoet is een van de vijf basissmaken en het tegenovergestelde van bitter of zuur.
Recent onderzoek aan de Universiteit van Miami wijst uit waarom: naast de vier primaire smaken zoet, zout, zuur en bitter bestaat er nog een vijfde smaak: umami. Wat je ruikt en proeft, bepaalt hoe iets smaakt.
Tijdens het kauwen ga je na ongeveer twintig tot dertig seconden een andere smaak ervaren dan de eerder vernomen zoet en zuur; ietwat hartig. Dat is umami.
Een gerecht of drankje dat te bitter is, kun je neutraliseren met zuur of zoet, in de vorm van suiker of citroensap. Klosse: "Neem bijvoorbeeld bittere koffie, zoals espresso. Een klein schepje suiker is al voldoende om de bittere smaak te maskeren."
Bittere smaak in mond kan bij meerdere aandoeningen voorkomen. Een bittere smaak in je mond kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je door bijvoorbeeld griep, verkoudheid of een amandelontsteking een bittere smaak in je mond krijgen.
Bitter eten ontgift onmiddellijk en bevordert de natuurlijke reiniging van de lever. Het geeft calcium, kalium, magnesium, foliumzuur, vezels en plantaardige natrium aan het lichaam af. Daarnaast activeert bittere voeding de spijsvertering en darmwerking.
In grapefruitsap (zowel van verse grapefruit als in verpakt sap) zit een stof die ervoor zorgt dat statines in het lichaam minder snel worden afgebroken en dus langer in het lichaam blijven. Dit kan bijwerkingen tot gevolg hebben. Het gebruik van grapefruitsap wordt daarom afgeraden als u een statine gebruikt.
Spreekwoorden: (1914) Bitter in den mond maakt 't hart gezond, d.w.z. een bitter geneesmiddel brengt genezing.
Een mens kan bitter proeven door bepaalde smaakreceptoren in de tong. Dit zijn eiwitten die gevouwen in de celmembraan liggen en als een soort antenne fungeren. De smaakreceptoren voor onder andere bitter worden afgekort tot TAS2Rs. De mens heeft 27 verschillende TAS2R-receptoreiwitten.
Inwendig gebruik
Zweeds kruidenbitter is sterk bloedzuiverend; het ruimt overtollige stofwisseling afvalproducten op door de grote uitscheidingsorganen lever, nieren en darmen aan te zetten tot deze opruimactie. Ook goed te gebruiken voor een detox-kuur.
Underberg is een kruidendigestief dat wonderen doet voor de spijsvertering. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Underberg stimulerend werkt op de maagsappen en de darmwerking.