Een algemene regel in vrijwel alle kerken: kleding mag nooit te kort zijn. In de meeste kerken verwachten ze dat je als vrouw een rok of jurk draagt, tot op of over de knie. Ga je niet vaak naar de kerk en ga je voor zekerheid? Kies dan een jurk die je knieën bedekt, dan zit je (bijna) altijd goed.
Scrollen we even verder in onze Bijbelapp, dan lezen we in Deuteronomium 22:5 dat een vrouw geen mannenkleding mag dragen en een man geen vrouwenkleding. En zo staan er nog veel meer verwijzingen naar kledingstukken in de Bijbel. Toch kijkt iedereen weer anders tegen deze Bijbelteksten aan.
De kledingvoorschriften ontlenen zij aan het oudtestamentische bijbelboek Deuteronomium (hoofdstuk 22, vers 5). Daar staat: 'Een vrouw zal geen manskleren dragen en een man geen vrouwenkleed aantrekken, want ieder die deze dingen doet, is de Here, uw God, een gruwel'.
Mag ik zomaar een dienst bijwonen of moet ik lid zijn? Je bent altijd van harte welkom om een dienst bij te wonen. Je hoeft geen lid te zijn. Lid worden kan altijd nog.
De kerkdienst verloopt volgens een redelijk vast stramien. Vaste elementen zijn een groet of zegen voor en na de dienst, schriftlezing, gebed voor en na de prediking, een preek, meermalen samenzang en inzameling van gaven.
De viering van de plechtige communie duurt gemiddeld een uur à anderhalf uur, maar dit is erg verschillend per parochie. Vraag eventueel bij jouw parochie na hoe lang de viering ongeveer zal duren. 14.
Hoe lang duurt het?. De ochtenddienst duurt meestal een uur tot anderhalf uur. 's Ochtend kunnen de jongste kinderen (0 t/m 3 jaar) naar de oppas in de kerk (achter in Het Trefpunt) gebracht worden en kinderen uit groep 1 t/m 6 (soms 1 t/m 8) gaan tijdens de kerkdienst naar de kindernevendienst.
Een mis is een 'kerkdienst' in de katholieke kerk. De mis heeft een vaste structuur van gezangen en rituelen op een Latijnse tekst. Tijdens de mis herdenken de katholieken de kruisdood van Jezus met een offermaaltijd van brood en wijn (lichaam en bloed van Jezus).
De meeste herdenkingsdiensten duren ongeveer 45 minuten, maar het is ook mogelijk om een aula langer of korter af te huren. Afhankelijk van de hoeveelheid aanwezigen en eventueel gekozen rituelen. De meeste mensen huren een koffiekamer af voor een uur, maar het is ook mogelijk om dit korter of langer af te huren.
De vroegmis is een zogenaamde stille Mis of gelezen Mis, die niet langer dan een half uur duurt. 's Zondags is er ook de Hoogmis, op een later tijdstip. Dit is een gezongen mis, die een uur duurt.
Een algemene regel in vrijwel alle kerken: kleding mag nooit te kort zijn. In de meeste kerken verwachten ze dat je als vrouw een rok of jurk draagt, tot op of over de knie. Ga je niet vaak naar de kerk en ga je voor zekerheid? Kies dan een jurk die je knieën bedekt, dan zit je (bijna) altijd goed.
Naaktheid dient als metafoor voor het duistere van de mens. Het is evangelisch, zo horen we Paulus zeggen, dat gelovigen zulke naaktheid bedekken met de mantel der liefde (1 Kor. 13:7).
Religieuze kleding in het christendom is grotendeels beperkt tot de Rooms-Katholieke wereldlijke en reguliere religieuzen. Tijdens het opdragen van de heilige mis, het lof en andere rituelen draagt de priester een albe en een kazuifel. In protestante kerken droeg/draagt een dominee tijdens de dienst een toga.
Een kledingvoorschrift, kledingcode of dresscode is een sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt in een bepaalde omgeving en bij bepaalde gebeurtenissen. Vele kledingregels en voorschriften zijn cultureel bepaald en vormen deel van de etiquette.
Voor een kerkelijk huwelijk moet je wel gedoopt zijn maar niet noodzakelijk gevormd. Wil je eerst nog gevormd worden (wat zéér zinvol is) dan kan dit na voorbereiding via catechumenaat.
De procedure is helder. Aan komen lopen met je handen gevouwen voor je buik en je linkerhand plat openen met je rechterhand eronder. Dan met je rechterhand de hostie eraf pakken - even blijven staan - amen zeggen, de hostie in je mond stoppen, omkeren en teruglopen.
De leeftijd waarop jeugdigen in Vlaanderen het vormsel toegediend krijgen verschilt naargelang van het bisdom of de parochie: vaak gebeurt het tijdens het laatste jaar van de lagere school (zesde studiejaar, op elf- of twaalfjarige leeftijd), maar soms op latere leeftijd (dertien tot zestien jaar).
De mis is volgens de katholieke leer "de onbloedige offerande van het Nieuw Verbond", waarin het lichaam en het bloed van Christus, onder de gedaanten van brood en wijn, door de priester aan het altaar aan God worden opgedragen en het offer van het kruis zodoende wordt hernieuwd.
Er zijn vier maten hosties beschikbaar, met een doorsnede van resp. 30 mm, 65 mm, 93 mm en 14 cm. De hosties worden in plastic zakjes verpakt geleverd.
De consecratie is de mysterieuze gebeurtenis in de eucharistie waardoor brood en wijn worden veranderd in het Lichaam en Bloed van Jezus Christus. 'Consecratie' komt van de Latijnse woorden com ('samen') en sacrum ('heilig'). Het Latijnse woord consecrare betekende oorspronkelijk 'heiligen' of 'wijden'.
De predikant of ouderling die de leesdienst verzorgt, wordt door de ouderling van dienst naar de preekstoel gebracht en de zegen toegewenst. Als er geen predikant voorgaat, is er leesdienst. Dit betekent dat één van de ouderlingen een preek voorleest.
Een voorganger is een dominee-predikant in de evangelische gemeenten en pinksterkerken. In de protestantse kerken staat de term voorganger bekend onder de term dominee of predikant. In feite voert een voorganger dezelfde taken uit als een dominee-predikant.
Ondanks grote interne verschillen hadden de protestanten hun afkeer van het katholicisme gemeen. Ze waren het niet eens met de visie dat de kerk God vertegenwoordigt en tussen God en de gewone gelovige staat. Volgens de protestanten staat elk mens rechtstreeks in contact met God.
In Vlaanderen doen kinderen hun eerste communie (afhankelijk van de regio) in het eerste of tweede leerjaar van de lagere school. Tot 1910 was het gebruikelijk dat jongens en meisjes pas op hun twaalfde hun eerste heilige communie deden.