Waarom mogen er geen wortelen gegeten worden tijdens een proteïnedieet? Gekookte wortelen hebben een hoge glycemische index. Dit betekent dat de koolhydraten (suikers) in de wortelen snel in de darmen worden verteerd en hierdoor ook snel in het bloed worden opgenomen waardoor de bloedglucose spiegel te snel stijgt.
Wortels zitten vol vezels
Wortels helpen je écht bij het gezond afslanken. Ze zitten vol met vezels en dat heeft een mooi effect. Je raakt er snel vol van, waardoor het makkelijk is om minder te eten.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A. Bij te veel gaat gewoon de rem erop. Maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat je oranje kunt kleuren als je te veel wortels eet.
Wil je een echt gezond tussendoortje? Kies dan voor een bakje met rauwe wortels. In wortels zitten naast mineralen de volgende vitamines: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E. De oranje rauwkost is ook nog goed voor de ogen, want het bevat Béta-caroteen.
Je kunt door het eten van wortel echt oranje worden. Als je iedere dag een grote hoeveelheid wortels eet, krijg je namelijk een overschot aan vitamine A binnen. Vitamine A maakt ons lichaam uit bètacaroteen dat in wortels zit. Overtollige vitamine C plassen we uit, maar overtollige vitamine A niet.
Wortelen
Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.
Niet alle groenten passen binnen het keto dieet
Dit is waarom aardappels, zoete aardappels, wortels, pastinaken en bietjes niet goed binnen het keto dieet passen. Je moet ook goed oppassen met koolraap, knolselderij en uien. Je kan er maar kleine hoeveelheden van eten als je in ketose wilt blijven.
Ze eten (te) veel wortels. In dit geval is de uitspraak 'je bent wat je eet' wel heel letterlijk. Wie zich als een konijn dagelijks aan enkele wortels laaft, loopt al het risico van een overschot aan vitamine A en een lichte gelijkenis met het knolgewas.
Ze bevatten namelijk veel mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor, die weer allemaal andere voordelen met zich meebrengen. Zo helpt het eten van wortels bij de opbouw van sterke botten en tanden, het behoud van een gezond zenuwstelsel en een gezonde bloeddruk.
Wortelen zitten, dankzij het stofje bètacaroteen (ook wel vitamine A), bomvol anti-oxidanten die je huid versterken en een helend effect hebben. Daarnaast vind je het mineraal silicium in wortelen en dit vertraagt het verouderingsproces van je huid en is goed voor de aanmaak van collageen (wat weer rimpels tegengaat!).
In een portie wortelen (100 gram) zitten maar liefst 3 gram vezels, dat is maar liefst 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Voedingsvezels zijn vooral belangrijk voor een gezonde darmwerking en het zorgt er ook voor dat je een stabielere bloedsuikerspiegel krijgt.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Dit eten vermijd je best wanneer je gewicht wilt verliezen:
Eten vol lege calorieën: voeding die veel calorieën bevat, maar niets gezonds voor je lichaam doet. Denk aan frieten, maar ook deze voedingsmiddelen. Ketchup: Ketchup mag dan wel minder calorieën bevatten dan mayonnaise, het zit boordevol suiker.
Wortelen mag je gewoon eten hoor. Ze staan in onze top 20 van groente en fruit. Ze smaken zoet en bevatten wel wat koolhydraten, waardoor ze een stijging in je bloedsuikerspiegel geven.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Is het eigenlijk wel nodig om de schil van de wortel te halen? De schil zelf voegt niet veel toe qua smaak of vitaminen, máár de meeste smaak van de wortel zit direct onder de schil. Als je de wortel schilt, haal je snel de meeste smaak van je oranje groente af. In dit geval kun je ze dus schrapen.
Onmisbaar voor de transit
Naast bètacaroteen zijn worteltjes rijk aan vezels, pectine en cellulose, drie elementen die de darmtransit in goede banen leiden. Bij een constipatieprobleem kiest u het best voor rauwe wortelen, tegen diarree eet u ze beter gekookt.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.