Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet. Laat daarnaast gefermenteerde voeding, producten met gist, bewerkte vleessoorten (gerookt en gepekeld), olijven, chilipoeder, kaneel, kruidnagel, vanille, nootmuskaat en champignons zoveel mogelijk staan.
Vitamine B6 en vitamine C werken nauw samen met het enzym DAO om histamine af te breken. Als de twee vitamines niet in voldoende mate in het lichaam aanwezig zijn zal het de hoeveelheid histamine daardoor toenemen.
Verse en onbewerkte voedingsmiddelen: verse groenten en fruit, zoals komkommers, sla, courgettes, wortel, mango, bessen, appels en peren, kunnen genomen worden bij het histaminearm dieet. Mager, onbewerkt vlees en gevogelte: verse kip, kalkoen, en mager rundvlees zijn vaak veilige keuzes voor eiwitbronnen.
eten als chocolade, eieren, schaaldieren, noten of fruit. kleurstoffen, conserveringsmiddelen en smaakversterkers. warmte, kou, zonlicht of drukplekken op de huid (bijvoorbeeld door kleding die erg strak zit) make-up en andere producten voor persoonlijke verzorging.
Calcium neutraliseert histamine. Vitamine D is nodig voor de opname en botaanmaak. Calcium beïnvloedt de opname van magnesium.
Voedingsmiddelen: Voedingsmiddelen die vaak urticaria veroorzaken, zijn onder andere noten, eieren, vis, zeevruchten, chocolade, vlees, koemelk, fruit (citrusvruchten, druiven, pruimen, ananas, bananen, appels en aardbeien), groenten (tomaten, knoflook, uien, erwten, bonen en wortelen), paddenstoelen, gefermenteerde voedingsmiddelen, kruiden en sterke drank.
Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt. Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet.
Huiduitslag en zwellingen
Overgevoeligheid voor histamine kan zich ook uiten in huiduitslag, irritatie, jeuk, rode vlekken, zwellingen, bultjes, netelroos, eczeem, een warme en rode huid en/of vochtophopingen (angio-oedeem). Maar ook rode, geïrriteerde en waterige ogen.
Vis: alleen zeer verse of diepgevroren, onbewerkte vis zoals zeer verse kabeljauw of diepvrieszalm. Diepgevroren vis is een goede optie, want door bevriezing stopt de opbouw van de biogene amine, zoals histamine.
Histamine in de huid veroorzaakt de klachten die we kennen van een zwelling, roodheid en jeuk. In de darmen kan het voor allerlei problemen zorgen. En in de bloedbaan voor verlaagde bloeddruk en hartkloppingen.
Het bekendste natuurlijke antihistaminicum is calcium, maar ook vitamine C in hoge dosering.
Histamine wordt afgebroken door diamine-oxidase (DAO). Dit enzym speelt een belangrijke rol bij het verminderen van histamine in onze darmen. Buiten zijn functie in het immuunsysteem, helpt histamine ook bij de regulatie van fysiologische functies in de darmen en dient het als een neurotransmitter in de hersenen.
Het drinken van rooibosthee helpt ter ondersteuning bij allerlei allergiesymptomen, en is een natuurlijke, veilige en gezond alternatief voor synthetische anti-histamines verkrijgbaar bij de drogist. Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie.
Er zijn gelukkig genoeg vruchten die je kan eten die weinig tot geen histamine bevatten. Voorbeelden daarvan zijn watermeloen, appel, granaatappel, mango en gember. Deze histamine verlagende voeding is niet alleen lekker, maar dus ook erg goed voor je.
Het stimuleert de maagcellen om zuur af te scheiden, wat essentieel is voor de spijsvertering. Neurotransmitter: In de hersenen werkt histamine als een neurotransmitter en is betrokken bij verschillende neurologische processen, waaronder alertheid, waakzaamheid en het reguleren van de slaap-waakcyclus.
Het teveel aan histamine zorgt voor symptomen zoals jeuk, zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen en overproductie van vocht. Dit zorgt voor klachten zoals niezen, loopneus, verstopte neus en rode, tranende ogen.
Hoewel het zeldzaam is, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor cacao.Cacao allergie symptomen zijn onderander: huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen. Als je vermoedt dat je allergisch bent voor cacao, is het raadzaam om bij de huisarts een allergietest te laten doen.
Een histaminearm dieet volgen
Dieet is cruciaal bij het beheersen van histamine-intolerantie. Een dieet met weinig histamine houdt in dat u de inname van voedingsmiddelen met veel histamine, zoals oude kazen, bewerkt vlees, gefermenteerd voedsel en alcohol, vermindert. Dit valt in de verwijderfase van de 4 R's.
Oorzaken van toename van histamine in het lichaam:
Allergieën;Bacteriële overgroei of onevenwichtige darmflora;Ontstekingsreacties;Mastocytose: een aandoening die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van te veel mestcellen (cellen die zijn betrokken bij het afweersysteem);
Citrusvruchten, zoals sinaasappelen, citroenen en grapefruits, bevatten veel histamine en kunnen bij sommige mensen urticaria veroorzaken .
Conserven: augurken, mayonaise, olijven en jam bevatten vaak hoge niveaus histamine. Bepaalde vruchten: citrusvruchten, aardbeien, kersen en druiven kunnen histamine-afgifte veroorzaken.
Vermijd histaminerijke voedingsmiddelen: Bepaalde voedingsmiddelen bevatten van nature hogere niveaus van histamine, wat de symptomen van netelroos kan verergeren. Voorbeelden van histaminerijke voedingsmiddelen zijn oude kaas, alcohol, gefermenteerde voedingsmiddelen, gerookte vis en spinazie.