Hamgyŏng-namdo is een provincie in Noord-Korea. Hamgyŏng-namdo telt 3.142.515 inwoners. De oppervlakte bedraagt 18.124 km², de bevolkingsdichtheid is 173,4 inwoners per km².
Pyongyang is behalve de hoofdstad ook de stad met de meeste inwoners van Noord-Korea.
De stad ligt in het noordwesten van Zuid-Korea, aan de oevers van de Han-rivier. Seoul is de hoofdstad en de grootste stad van “het land van de kalme morgen”. Met meer dan 10 miljoen inwoners is de derde dichtstbevolkte metropool ter wereld een thuis voor meer dan de helft van de Zuid-Koreaanse bevolking.
De naam Korea
In Noord-Korea gebruikt men de oude naam Joseon (조선) om hun land mee aan te duiden, terwijl Zuid-Korea Nam-Joseon (남조선) wordt genoemd, 'Zuid-Joseon'. In beide landen wordt de term Uri nara (우리 나라) gebruikt, wat 'Ons land' betekent.
Noord-Korea, formeel de Democratische Volksrepubliek Korea (Koreaans: 조선민주주의인민공화국, Chosŏn Minjujuŭi Inmin Konghwaguk) is een land in het oosten van Azië. Het land telt 26 miljoen inwoners en is circa 3 keer zo groot als Nederland. De hoofdstad is Pyongyang.
Het is verboden kranten, tijdschriften en boeken mee te nemen waarin kritiek wordt gegeven op Noord-Korea. Het is eveneens illegaal om religieuze tijdschriften of boeken mee te nemen. In het verleden zijn buitenlanders gearresteerd voor het bezitten of verspreiden van bijbels.
Op papier is Noord- Korea veel sterker dan de zuiderburen. Maar het militaire materieel is flink verouderd. De kracht zit hem vooral in de methodes. HET IRAAKSE LEGER, met een miljoen man onder de wapenen, heette in 1990 het op vier na grootste ter wereld te zijn.
Noord-Korea wordt gezien als het land met de ernstigste vorm van christenvervolging. Het bezit van een bijbel of ander religieus materiaal is streng verboden. Wie schuldig wordt bevonden aan het bezit van dergelijk materiaal kan naar een concentratiekamp gestuurd worden.
Pas vanaf de 14de eeuw werd het voor een opkomende klasse van rijke handelaren en ambtenaren mogelijk achternamen te kopen. Ook werden ze door de koning verleend als gunst. De meeste Koreanen kozen voor het 'koninklijke' Kim, dat als een bewijs van maatschappelijke vooruitgang werd gezien.
Door geopolitieke spanningen is er een groot risico voor de veiligheid van buitenlanders in Noord-Korea. Alle niet-essentiële reizen worden afgeraden. Buitenlanders kunnen worden gearresteerd, vastgehouden of het land uitgezet voor activiteiten die in België niet als misdaden worden beschouwd.
Aziatische steden zijn het best vertegenwoordigd op de durestedenranglijst. Hongkong voert de lijst dit jaar opnieuw aan. Hiermee blijft de stad voor expats de duurste ter wereld om te wonen, gevolgd door Tokio en Singapore. Seoul, Shanghai, Peking en Shenzhen staan ook in de top tien.
Veiligheid. Seoul is een veilige bestemming. Zeker als je de criminaliteitscijfers afzet tegen de grootte van de stad dan kun je niet anders zeggen dan dat Seoul een veilige stad is. Natuurlijk gebeurt er ook hier weleens wat, maar zelden zijn toeristen daarbij het slachtoffer.
Is Zuid-Korea een duur of goedkoop? Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm.
De grote meerderheid van de Koreaanse bevolking is boeddhistisch/confucianistisch. Er is een kleine groep christenen en aanhangers van het syncretische Chondogyo, 'de godsdienst van de Hemelse Weg'. Zelfstandige religieuze activiteiten bestaan er evenwel niet.
Het schiereiland Korea is verdeeld in het communistische Noord-Korea en het kapitalistische Zuid-Korea. In beide landen is het Koreaans de voertaal, en wereldwijd wordt deze taal door zo'n 78 miljoen mensen gesproken.
Kim Jong-un is sinds 2012 de machtigste politiek leider van Noord-Korea. Uniek is dat het land officieel wordt bestuurd door eeuwig president van de Republiek Kim Il-sung, het land is hiermee het enige land met een overleden staatshoofd in functie.
Iets meer dan de helft van de Zuid-Koreanen is gelovig. De twee grootste geloofsovertuigingen in Zuid-Korea zijn het boeddhisme (23%) en het christendom (29%). Boeddhisme in Zuid-Korea: Het boeddhisme kent een lange geschiedenis in Korea.
In 2020 was het bruto nationaal inkomen (bni) van Noord-Korea zo'n 35 miljard Noord-Koreaanse won, dat is gelijk aan 2% van het Zuid-Koreaanse bni.
Bij ons is Zuid-Korea vooral bekend van Samsung, LG (vroeger “lucky goldstar”, een onbekend en dubieus merk….) en Koreaanse auto's (Hyundai, Kia). Minder bekend is de veelzijdige cultuur en natuur van het land. Zo vind je er vele indrukwekkende boeddhistische tempels, zoals de Bulguksa tempel in Gyeongju.
Is Zuid-Korea een duur of goedkoop? Zuid-Korea is duurder dan veel andere Aziatische landen. Vergeleken bij Japan en westerse landen is het leven in Zuid-Korea echter redelijk goedkoop. Eten en drinken zijn een stuk goedkoper dan in Nederland en de keuze is enorm.
Reizen binnen Noord-Korea is zeer beperkt. Normaal gezien is het niet mogelijk Pyongyang te verlaten. Vervoer dient meestal geregeld te worden door lokale vertegenwoordigers of autoriteiten.
Zuid-Korea is een van de veiligste landen ter wereld. Het criminaliteitscijfer is heel erg laag. Dat neemt niet weg dat je altijd voorzichtig dient te zijn. Vooral in het verkeer is oplettendheid geboden, zeker in de grote steden.
Het grootste leger ter wereld in termen van het aantal actieve militairen is het Volksbevrijdingsleger (PLA) van China. Volgens de Global Firepower Index van 2021 heeft het PLA ongeveer 2,19 miljoen actieve militairen, wat meer is dan enig ander land ter wereld.
Na afloop van de Koreaanse oorlog was Zuid-Korea één van de armste landen ter wereld. In betrekkelijk korte periode heeft Zuid-Korea zich aan deze armoede weten te ontrekken. Korea komt van een niveau van minder dan 100 huidige dollars per persoon per jaar naar een niveau van $33.140 per persoon per jaar.