U eet veel verse groente, fruit, kruiden, olijfolie, granen, peulvruchten, noten, vis en wat kip of kalkoen. U eet weinig rood vlees, eieren en melkproducten en weinig zout. Let op: Drink geen of weinig alcohol. Let op: Eet liever geen witte pasta's en pizza's.
Tropische fruitsoorten zoals watermeloen, ananas, mango en banaan kunnen je bloedsuikerspiegel wél snel laten stijgen.
De beste keus voor het ontbijt zijn volkorenbrood, havermout, fruit, maar ook vezelrijke producten zoals muesli. Een ontbijt dat eiwitten en vezels bevat is voor mensen met diabetes type 2 beter om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Een theorie van de onderzoekers is dat de zogenaamde 'probiotische' bacteriën in de kaas en yoghurt de cholesterol verlagen. Hierdoor zouden bepaalde vitamines aangemaakt worden die diabetes voorkomen. Kaas, melk en yoghurt zijn rijk aan vitamine D, calcium en magnesium die mogelijk beschermen tegen diabetes type 2.
Gezond broodbeleg bij diabetes
Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook.
Achtergrondinformatie. Het gebruik van minstens één ei per dag ten opzichte van minder dan één ei per week hangt samen met een ongeveer 40% hoger risico op diabetes mellitus type 2. De inname van cholesterol uit eieren verhoogt per 100 mg per dag (een half ei per dag) het LDL-cholesterol met 0,050 mmol per liter.
Niks geraffineerds of bewerkts dus. Gewoon puur natuur, zoals het 't lekkerst is. Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Het is beter om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, zeker als je diabetes hebt. De hoeveelheid suiker in frisdrank kan je bloedsuiker enorm beïnvloeden. Water kan altijd, evenals thee of koffie zonder suiker. Ook alcohol doet veel met je bloedsuiker.
Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit. Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten.
Groenten zoals rode bieten en wortels staan er ook om bekend een hoge glycemische index te hebben. Ze bevatten ongeveer 15 gram koolhydraten per portie. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bloedsuikerpieken en vallen ook onder de groenten die diabetici moeten vermijden.
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Zo laat een meta-analyse van observationele studies zien dat iedere 150 gram gefrituurde aardappelproducten per dag geassocieerd is met een 66% hoger risico op diabetes type 2 [280]. Daarnaast verhoogt deze hoeveelheid het risico op een hoge bloeddruk met 37% [280].
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Genezen van diabetes type 2 is niet mogelijk maar volgens wetenschappers kan je het wel omkeren met een dieet.
Met mate: gewone koekjes, gebak (bij voorkeur vruchtenvlaai of vruchtengebak zonder slagroom), chocolade, bonbon, cake, roomijs, gewone vla of pudding. Met mate: jam met suiker of halvature jam, honing, stroop, hagelslag op brood. Met mate: alcohol, indien dit van de arts is toegestaan.
Zwaar alcoholgebruik verhoogt het risico op het ontstaan van diabetes en verergert de gevolgen van al bestaande diabetes. Het is belangrijk om het alcoholgebruik van diabetespatiënten in kaart te brengen.
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
In de Voedingsrichtlijn diabetes 2015 adviseert de Nederlandse Diabetes Federatie de consumptie van verzadigd vet te beperken, maar er wordt expliciet een uitzondering gemaakt voor (volle) zuivelproducten waaronder melk en yoghurt.
Warme maaltijden. Bouillon en heldere soep met groente, vlees of kip bevatten nauwelijks koolhydraten. Dit heeft geen effect op de bloedglucose. Is de soep gebonden met bloem, rijst, macaroni of bereid met veel vermicelli dan levert de soep 8 gram koolhydraten.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Voor mensen met diabetes is de aanbevolen portiegrootte ongeveer 28 gram per dag . Kies voor gewone, ongezouten pinda's of natuurlijke pindakaas zonder toegevoegde suikers of oliën. U kunt pinda's combineren met vezelrijke, koolhydraatarme voedingsmiddelen zoals groenten om de opname van koolhydraten te vertragen.
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Mensen met diabetes type 2 kunnen absoluut genieten van eieren . Recent onderzoek 1,2,3 bevestigt dat eieren gegeten kunnen worden als onderdeel van een gezond dieet zonder negatieve gevolgen voor diabetes of hartgezondheid, en zelfs kunnen helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.