Psylliumvezels kunnen milde maagdarmklachten geven (opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, diarree); in dat geval de dosis verlagen. Het gebruik van psylliumvezels tijdens zwangerschap en lactatie is veilig. Een hoge inname van voedingsvezels is ongevaarlijk.
Gemeld zijn: buikpijn, dyspepsie, misselijkheid, braken, diarree, flatulentie. Allergische reacties zoals huiduitslag, urticaria, jeuk, rinitis, bronchospasme, dyspneu en conjunctivitis en in zeldzame gevallen anafylactische reacties. Intestinale obstructie en fecale impactie, indien ingenomen met onvoldoende vocht.
Het innemen vlak na een grote maaltijd kan misschien darmklachten geven. U kunt dit middel gebruiken zolang u klachten van verstopping heeft. Het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan in sommige gevallen ongewenst zijn. Indien u dit middel langdurig nodig heeft, overleg dan met uw arts.
Vezels zijn goed voor je gezondheid, vooral voor je darmen. Het eten van extra vezels bevordert de spijsvertering en gaat constipatie tegen. Psylliumvezels zijn een zeer goede toevoeging aan het dagelijkse voedsel.
De vezels worden meestal met wat water of vruchtensap gedronken. Het advies is ongeveer een eetlepel per dag. Er zijn ook recepten voor brood met psylliumvezels, en je kan het natuurlijk ook toevoegen aan je ontbijt.
Voedingsvezels zijn rijkelijk aanwezig in zowel psyllium als lijnzaad. Lijnzaad bevat meer voedingswaarde, aangezien psyllium geen eiwit en vet bevat.
De zaden lijken qua werking meer op lijnzaad. Door de grote aanwezigheid van slijmstoffen (zowel in het zaad als in de husks) helpt het de darmpassage te vergemakkelijken. Het waterbindende vermogen bij husks is vele malen groter. Ook zal het per grondstoffenleverancier verschillen hoe zuiver de Psyllium is.
De vezels mengen zich met de ontlasting en houden vocht vast. Als u veel water drinkt wordt de ontlasting zachter en dunner. Als u weinig drinkt wordt de ontlasting juist steviger. De werking van het medicijn treedt op na 12 tot 24 uur en kan twee tot drie dagen aanhouden.
Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit. Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep. Ze helpen mee aan een goed cholesterol.
Wissel psylliumvezels af
Hoewel psyllium dus allerlei voordelen heeft voor je gezondheid, doe je er verstandig aan psylliumvezels af te wisselen met andere zaden zoals bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad en lijnzaad.
Eén tot drie keer per dag 1 sachet. Twee keer per dag 1 sachet. Op voorschrift van de arts. U mag dit geneesmiddel niet langer dan 14 dagen gebruiken zonder uw arts te raadplegen.
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
moeheid, misselijkheid, winderigheid of een gespannen gevoel in de buik; ergere of minder klachten na het eten of na de ontlasting; een vervelend gevoel of pijn in de maag en/of slokdarm, pijn of een naar gevoel bij het plassen, problemen met plassen, rugpijn of spier- en gewrichtsklachten.
Het verschil met psylliumvezels is dat bij de laatste de zaadkern is verwijderd. Daardoor verschillen de zaden en de vezels in waterabsorberend vermogen; psylliumzaden kunnen zo'n vier keer meer water opnemen dan de bewerkte vezels.
Je kunt psylliumzaad kopen in zijn geheel, fijngemalen of als capsule. Metamucil bevat fijngemalen psylliumzaad en smaakstoffen, zoals citroen- of sinaasappelsmaak. Na inname mengt het zich met de darminhoud. Metamucil neemt water op, waardoor de ontlasting zachter wordt.
Macrogol behoort, samen met psylliumvezels, sterculiagom en gezuiverde zemelen, tot de volumevergrotende laxeermiddelen. Het bindt watermoleculen, waardoor het volume en het watergehalte van de feces stijgen, hetgeen de stoelgang vergemakkelijkt. Macrogol wordt nauwelijks geresorbeerd of gemetaboliseerd.
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Roer dagelijks 1 theelepel (ca. 6 gram) Psylliumvezels door een groot glas (bron)water of je favoriete smoothie, shake of sap. Koel en droog bewaren in een goed afgesloten verpakking of voorraadbus. Eenmaal geopend dient het product binnen 2 maanden geconsumeerd te worden.
Psylliumvezel. Psylliumvezels zijn een mooi voorbeeld van een prebioticum. Het fungeert als bulkstof met niet-verteerbare vezels en daar houden je darmbacteriën van.
Indicaties. * De aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen bedraagt 30-40 gram per dag. Voor kinderen van 1-3 jaar, 4-8 jaar en 9-13 jaar gelden aanbevelingen van respectievelijk 15, 20-25 en 25-30 gram vezels per dag.
Lijnzaad stoelgang
Heb je dus last van obstipatie, of ga je op vakantie naar een land waar je weet dat je altijd last van je darmen krijgt? Neem dan gewoon een lepeltje lijnzaad, dan blijft alles een stuk beter op gang.
Toch wordt lijnzaad vooral gebruikt voor het bevorderen van de stoelgang. Het zaadje is zeer rijk aan vezels die zich in de darm volzuigen met vocht. Hierdoor wordt de darmpassage gestimuleerd. Ook zou lijnzaad een reinigende werking hebben op de darm en zorgt het zaadje voor een verzadigd gevoel.