De volgende voedingsmiddelen kunnen beter vermeden worden:frites, kroketten en aardappelpannenkoekjes (rijk aan vet en pro-inflammatoire omega-6-vetzuren)vet vlees en worst. vette vis. varkensvlees (bevat arachidonzuur)
Factoren die de kans op artrose vergroten
overgewicht: door een te hoog lichaamsgewicht worden je gewrichten extra belast en kunnen zij meer pijn doen. Ook maakt vetweefsel stoffen aan, die de ontsteking en de pijn verergeren. Mogelijk zorgen die stofjes ook voor een versnelling van de afbraak van het kraakbeen.
Reuma Nederland zegt: Er zijn geen aanwijzingen dat voeding invloed heeft op het ontstaan van artrose. Ook weten we nog niet of bepaalde voeding artrose kan verergeren of juist verbeteren. Wel kan het hebben van een gezond gewicht invloed op uw klachten hebben.
De adviezen om geen voeding uit de nachtschadefamilie te eten, zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika, visoliecapsules te slikken en geen melk of koffie te drinken, zijn dus niet voldoende bewezen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen afneemt.
Melkprodukten kunnen onbeperkt gebruikt worden, althans wanneer men daarvan geen last heeft of te dik wordt. Dit geldt dus zowel voor melk als voor karnemelk, yoghurt, roomboter en kaas. Al deze produkten hebben een hoog kalkgehalte, hetgeen belangrijk is voor de botten en de gewrichten.
Alternatieve behandelingen bij reuma zoals artrose
Het vermijden van de volgende voedingsstoffen en producten zou de klachten kunnen verminderen: zuivel, suiker, (rood) vlees, producten uit nachtschadefamilie, bepaalde kruiden, citrusfruit, chocolade, alcohol, tarwe of peulvruchten.
Daarnaast wordt er aangeraden om gedurende de dag voldoende water te drinken. Deze basisrichtlijnen zijn al een goede weg om artrose te voorkomen/ verminderen.
Alle bessen en rode vruchten (blauwe bosbessen, aardbeien, braambessen, aalbessen enz.), citrusvruchten, exotisch fruit (ananas, kiwi's enz.) en gedroogd fruit (dadels, abrikozen, rozijnen enz.) zijn rijk aan antioxidanten. Vergeet ook zeker de groenten niet!
Zuivelproducten, eieren, vlees en suiker staan erom bekend bij sommige artrosepatiënten de gewrichtsklachten te verergeren. Wees hier bij klachten in ieder geval behoudend mee. Een verhoogde inname van vitamine C leidt tot een verminderde kans op achteruitgang van het kraakbeen en pijn in de gewrichten.
Artrose is helaas niet te genezen en neemt vaak langzaam toe. U kunt wel iets doen om uw klachten te verminderen.
'Medicijnen die artrose genezen zijn er niet, maar wel behandelingen die de klachten verminderen en ervoor zorgen dat je kan blijven leven en werken. ' Margreet Kloppenburg benadrukt dat artrose meer is dan kraakbeen dat slechter wordt.
Veel mensen met artrose hebben last van vermoeidheid. Dit kan ontstaan door een slechte nachtrust, maar ook als u goed slaapt 's nachts is het mogelijk vermoeidheid te ervaren. Het is niet bekend wat de precieze oorzaak van deze vermoeidheid is.
krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering. vochtophoping (hydrops) in het gewricht.
Tekorten aan vitamine D kunnen heel snel in uw lichaam ontstaan. Onderzoek laat zien dat er een duidelijke relatie is tussen een tekort aan vitamine D en een hogere kans op het ontwikkelen van artrose.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Hoe kan het dat veel artrosepatiënten meer last van pijn en stijfheid hebben in de winter en minder klachten zodra het zomer is? Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht.
Voelt u zich vaak moe en energieloos? Heeft u ook vaak spier- en gewrichtspijn? U kunt een vitamine D-tekort hebben.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
'Artrose' komt vaker voor wanneer men jarenlang regelmatig meer dan 5 à 6 glazen alcohol nuttigt.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose. Je kan best veel drinken, maar liefst geen alcohol.
Op internet kom je misschien wél voedingsadviezen tegen om je reuma minder te maken, zoals niets uit nachtschadefamilie eten (zoals aardappel, tomaat, aubergine en paprika), visoliecapsules slikken, geen melk drinken en geen koffie drinken. Deze adviezen zijn dus helaas niet voldoende onderbouwd.
De oorzaken van artrose zijn nog grotendeels onbekend. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van factoren: Erfelijke aanleg: bij artrose kan erfelijke aanleg een rol spelen. Dan treedt het op jongere leeftijd op en in meer gewrichten.