Maar het land heeft tot nu toe geen volwaardig vliegdekschip, het krachtigste wapensysteem waarover een marine kan beschikken. Op de vier vliegdekschepen die het land wel heeft, staan geen gevechtsvliegtuigen maar alleen helikopters.
Er werden nadien nog maar drie vlootvliegdekschepen in Japan gebouwd. De Unryu en de Amagi waren kopieën van de Soryu.
Japan beschikte over twee van 's werelds grootste vliegdekschepen: de Akagi (36.500 ton) die 91 vliegtuigen kon meevoeren (groter dan de Amerikaanse Lexington en Saratoga) en de 38.200 ton metende Kaga. Samen met de Hiryu, Soryu, Zuikaku en Shokaku telde de Japanse Keizerlijke Marine zes vliegdekschepen.
De US Navy bezit de grootste vloot vliegdekschepen ter wereld, met elf in actieve dienst, één in aanbouw, twee gepland en één in reserve. De US Navy wordt administratief geleid door het Departement van de Marine.
Met 'supervliegdekschip' wil Amerika de maritieme voorsprong op China en Rusland behouden. Amerika's duurste en grootste oorlogsschip ooit, de USS Gerald R.Ford, vaart in de Middellandse Zee om Israëls vijanden te intimideren.
De fregatten Van Speijk, Tromp en De Ruyter dragen de naam van een Nederlandse zeeheld. Het Joint logistic Support Ship heeft de naam Karel Doorman en zeeheld Johan de Witt ziet zijn naam terug op een amfibisch transportschip.
China heeft zijn derde vliegdekschip te water gelaten. Het schip, dat de Fujian heet, is volledig ontworpen en gebouwd in China. Het land wil hiermee aan de buitenwereld laten zien waar het militair gezien toe in staat is en toont zo het bereik en vermogen van de marine.
Het enige vliegdekschip dat Duitsland ooit heeft gebouwd, de Graf Zeppelin, is teruggevonden op de bodem van de Oostzee. Een Pools bedrijf vond haar, tijdens het boren naar olie enkele tientallen kilometers ten noorden van Gdansk. Volgens het zeerecht is ze nu van de Bondsrepubliek Duitsland.
"Turkije heeft geen vliegdekschip, waardoor het alleen vanuit Turkse bases luchtsteun kan bieden." Daarnaast klinkt er vanuit eigen land kritiek op de impopulaire interventie.
Het vliegkampschip Charles de Gaulle is het enige vliegkampschip van Frankrijk. Het nucleaire vliegdekschip is het grootste marineschip van West-Europa en is sinds 2001 in dienst.
Momenteel heeft Japan 150.000 actieve grondtroepen, 50.000 troepen in de Maritieme Zelfverdedigingsmacht (naast 150 schepen en 350 vliegtuigen) plus 50.000 troepen in de luchtmacht. Dat is meer militair personeel dan in het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk.
Japan heeft een van de tien grootste legers ter wereld. Met een verdubbeling van het defensiebudget, van 1 procent naar 2 procent van het bruto binnenlands product, wil het binnen vijf jaar naar de derde plek stijgen. Dit jaar alleen al gaat het land meer dan 50 miljard euro besteden.
Vliegdekschip. De Admiral Koeznetsov is het enige Russische vliegdekschip. Dit schip stamt nog uit de Sovjettijd en kan zeker vijftig vliegtuigen en diverse wapensystemen vervoeren. In de vloot vaart ook de Pjotr Veliki mee.
Landen. Anno 2007 is de Verenigde Staten het enige land dat supervliegdekschepen in dienst heeft. Daarvan zijn die uit de Nimitz-klasse de grootste met een tonnage van 102.000 ton. In 1988 was de Sovjet-Unie begonnen met de bouw van de Oeljanovsk, een vliegdekschip van 85.000 ton.
Het land heeft nu twee vliegdekschepen in dienst, maar de Vikrant is het eerste exemplaar dat het land helemaal zelf heeft gebouwd. Het evenement is een duidelijk bewijs van de inspanningen die India doet om de uitrusting van zijn leger steeds meer in eigen handen te nemen.
Naast alle andere antwoorden hier: omdat de Nederlandse marine een aantal NATO-taken heeft (die heeft elk land dat NATO-lid is, aangepast aan de ligging en grootte van dat land). Die taken vereisen dat Nederland fregatten heeft, en onderzeeboten.
HMS Queen Elizabeth (R08) is het eerste van twee vliegdekschepen van de Queen Elizabeth-klasse. Het zusterschip wordt de Prince of Wales. Het zijn de grootste schepen van de Britse marine.
Amerikaanse vliegdekschepen vallen Nieuw-Guinea aan
Bij het uitbreken van de oorlog hadden de Amerikanen drie vliegdekschepen in de Pacific: USS Saratoga, USS Lexington en USS Enterprise.
Het vliegdekschip Cavour; sinds 2009 in dienst en het huidige vlaggenschip Het LPD San Giusto. Dit type kan voertuigen en materieel transporteren en heeft een vliegdek. De Italiaanse marine opereert moderne schepen van alle typen: Cavour vliegdekschip en het vlaggenschip – 27 900 ton; in 2009 in dienst genomen.
De titel van 's werelds grootste vliegdekschip behoort toe aan de nieuwste vliegkampschepen van de Amerikaanse marine, de Gerald R.Fordklasse. De eerste carrier in deze klasse, USS Gerald R.
Hoewel de Chinese marine inmiddels meer schepen telt, wordt de Amerikaanse vloot nog steeds als de machtigste ter wereld beschouwd. Dat komt onder meer door haar aanwezigheid, ervaring en technologie.
In totaal zijn er nu, inclusief China, tien landen die over één of meer actieve vliegdekschepen beschikken. Italië en Spanje hebben er twee, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, Brazilië, India en Thailand hebben één exemplaar.