Peroxide was lange tijd het meest gebruikte bleekmiddel het gebit. Het maakt de tanden namelijk mooi wit. De keerzijde is echter dat peroxide het gebit en tandvlees behoorlijk kunnen beschadigen. Daarom mogen alleen tandartsen en mondhygiënisten nog werken met een bleekmiddel dat 6% waterstofperoxide bevat.
Bij gebruik van bleekmiddelen met meer dan 6 procent waterstofperoxide kan het tandvlees tijdelijk geïrriteerd raken. Ook kunnen de tanden overgevoelig worden voor koud en warm eten en drinken doordat het tandglazuur poreuzer wordt.
Waterstofperoxide werkt ontsmettend en bruist. Het doodt vele soorten bacteriën die in de mondholte voorkomen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los. Bij tandvleesontstekingen en om te voorkomen dat infecties in mond en keel ontstaan.
Profylaxe mond- en keelinfecties:
4×/dag mond spoelen of keel gorgelen met 10–15 ml van de 1:1 verdunde oplossing; na de maaltijden en voor het slapen gaan. Spoelen of gorgelen gedurende 1–2 minuten, daarna uitspugen en niet doorslikken. Gebruiken zolang er klachten zijn; max. 7 dagen achtereen gebruiken.
Sinds 1 november 2012 mogen alleen tandartsen nog tanden bleken met peroxide. De concentratie van waterstofperoxide bij de tandarts is maximaal 6%. Deze regel geldt voor alle landen van de Europese Unie (EU).
Kortom: Als je kleine hoeveelheden van 3% waterstofperoxide hebt ingenomen, bel dan je huisarts voor hulp. Als je grotere hoeveelheden of hogere concentraties hebt geslikt, vraag dan onmiddellijk spoedeisende medische hulp.
Het bleken van tanden kan 100% veilig
Dat komt doordat producten met een gevaarlijk percentage waterstofperoxide niet meer bijh het bleken van tanden mogen worden gebruikt. Het bleken van tanden is, als het door een specialist met legale producten gebeurt, niet gevaarlijk.
Fagron Waterstofperoxide Mondspoeling 3% optimaliseert de mondconditine en ontsmet slijmvliezen van de de mond- en keelholte alsook de tanden en tandvlees. De mondspoeling één op één verdunnen met water. Meng hiervoor 10-15 ml vloeistof met 10-15ml lauw water (gebruik hiervoor de maatdop).
Mondspoeling tegen ontstekingen en infecties
Of heb je een ontsteking? Dan kan een mondhygiënist je aanraden je ontstoken tandvlees te spoelen met een mondspoeling met chloorhexidine. Dit mondspoelmiddel is bedoeld als aanvulling op poetsen en het tussen de tanden en kiezen reinigen.
Er zijn twee groepen stoffen die op verschillende manieren zorgen voor de witte kleur van je tanden: bleekmiddelen en schuurmiddelen. Een veelvoorkomend bleekmiddel is waterstofperoxide. Waterstofperoxide breekt stoffen die je tanden verkleuren af.
De BESTVERKOCHTE tandenbleekset van Statch is 1 week lang getest op 400 vrijwilligers. De resultaten waren geweldig! 97.5% van de vrijwilligers hadden na 5 sessies gemiddeld al 9 tinten wittere tanden! De overige 2.5% scoorde tussen de 5 en 8 tinten wittere tanden dat is een geweldige resultaat!
Tanden bleken kan door middel van drie verschillende hoofdbestanddelen: Carbamideperoxide als hoofdbestanddeel. Waterstofperoxide als hoofdbestanddeel. Non-peroxidesystemen (op basis van borium, bijvoorbeeld natriumperboraat)
Gelukkig kun je ook tanden bleken zonder schadelijke stoffen als peroxide. Het gebruik van een non-peroxide bleekgel is 100% veilig voor je gebit. Er worden namelijk geen stoffen gebruikt, die je tandglazuur kunnen aantasten. Ondanks het ontbreken van peroxide is de bleekgel erg effectief.
Hoewel tanden bleken de oplossing is om van gele tanden af te komen zijn er een aantal nadelen en risico's. Tanden kunnen namelijk gevoeliger raken na de behandeling. Ook kan het zijn dat glazuur meer doorlaatbaar wordt waardoor het kan zijn dat in de toekomst tanden juist sneller verkleuren dan voor de behandeling.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Helpt met zout spoelen tegen tandvleesontsteking? Zout water heeft een reinigende en bacteriedodende werking en kan helpen tegen onder andere ontstoken tandvlees. Toch raden we u aan om te kiezen voor een mondspoeling die rook andere middelen bevat die de ontsteking tegengaan.
Onderzoekers beweren dat deze stoffen erg schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Zo zouden parabenen bijdragen aan de ontwikkeling van bepaalde tumoren. Hoewel mondwater veel bacteriën in uw mond doodt, raden de tandartsen van Tandzorg Op Maat overmatig gebruik van mondwater af.
Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken. Pijnlijk tandvlees wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Etensresten, bacteriën en speeksel vormen tandplak en tandsteen die je tandvlees flink kunnen gaan irriteren.
Het hele gebit doet pijn wanneer je iets warms of kouds eet? Grote kans dat de tandhalzen blootliggen. Hierdoor zijn de zenuwen extra gevoelig, en dat voel je. Je merkt het niet alleen wanneer je iets warms of kouds eet maar ook bij zoete en zure voedingsmiddelen.
Waterstofperoxide doodt veel soorten bacteriën en remt de groei van schimmels en gisten. Doordat het bruist, raakt ook vuil op moeilijk bereikbare plaatsen los. De werking begint direct en houdt aan zolang het middel in de mond is. Lees meer over infecties in de mond .
Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen. Tandartsen raden het gebruik van natron, actieve kool en vrij verkrijgbare bleekoplossingen af.
Je tanden bleken met een tandenbleekset
De kit bevat een bleekmiddel dat je op je tanden aanbrengt na het tandenpoetsen. Dit middel bevat waterstofperoxide (zuurstofwater). Dit helpt de bacteriën in je mond te doden, waardoor er minder snel tandplak en dus ook tandsteen ontstaat.