Lindemans Cassis - en dat zal niemand verbazen - heeft dikke, volle aroma's van zwarte bessen. Het basisbier Lambiek heeft het sap van zwarte bessen meegekregen en dat levert een bier op, dat je als terrasbier kunt drinken. Het smaakt ook fantastisch met nagerechten van chocolade en cheesecake.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
Een sterke drank is dus een drank met een hoog alcoholpercentage. Dit zijn er nogal wat. Dit zijn de categorieën sterke drank: cognac, gin, rum, sambuca, tequila, vodka, whisky, likeuren & shotjes. Onder deze categorieën vallen de bekende dranken, die de meeste mensen wel kennen.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
Wodka verlaagt je cholesterolgehalte
Die nare LDL heeft een slechte invloed op je slagaderen, terwijl de HDL juist afgevoerd wordt naar de lever. Daar wordt het vervolgens afgebroken. Precies daar heeft wodka een goede invloed op, het levert namelijk veel HDL aan. Hartstikke goed voor dat goddelijke lijf van je!
1/ Champagne (57 kcal per glas)
Hét alcoholische drankje met de minste calorieën is verreweg champagne (prosecco of cava telt ook). Zo krijg je per glas zo'n 57 kcal binnen, vergelijkbaar met een appel (alleen dan zonder de gezondheidsvoordelen).
Een standaard shot of mixdrank bevat meestal ongeveer 1,5 ons wodka. Om te krijgen tot die “matig dronken” fase voor onze gemiddelde persoon die met een bovengemiddelde snelheid van één drankje om de tien minuten drinkt, zou het waarschijnlijk ongeveer een uur duren om zich echt matig dronken te voelen.
Veel Spanjaarden bestellen een clara wanneer ze op een terrasje zitten. Dit drankje bestaat uit bier en Fanta: lekker verfrissend! Houd je meer van een origineel biertje? Bestel dan een caña.
Ja, dat kan! Je kunt bier vermengen met water of “spa-rood” en dan zakt het alcohol percentage. Dit gebeurt op grote schaal in grote brouwerijen. Ze noemen dit “High Gravity Brewing”.
Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
“Idioot”, aldus de Consumentenbond, want juist sterke drank bevat behalve calorierijke alcohol ook veel suiker en soms vet. “Dit moet transparant worden”, zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond. “Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo'n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 kilocalorieën.”
Als je de behoefte echt niet kunt weerstaan en je tevreden bent over je gewichtsverlies dan kun je kiezen voor één alcoholisch drankje met zo min mogelijk koolhydraten. Een aantal van deze drankjes op een rij: Prosecco, Cava, Champagne, witte droge wijn, wodka en Bacardi puur of in combinatie met een colaatje light.
Kun je dan beter voor een biertje, of juist voor een whisky gaan? Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.”
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Bier, wijn en de meeste andere dranken zitten boordevol suikers en calorieën. Helemaal prima natuurlijk, maar als je wel dronken wilt worden maar niet dikker, dan is wodka het drankje voor jou. Wodka bezit namelijk nauwelijks koolhydraten.
Seks en mannen
Voor mannen geldt dat alcohol de testosteronspiegel (hormonen) verlaagt. De mogelijkheid om een erectie te krijgen kan na enkele glazen al afnemen. Ook kan het langer duren voordat de man klaarkomt. Bij een hoge dosis alcohol wordt een erectie krijgen en houden en klaarkomen nog moeilijker.
Alcohol heeft immers een verdovende werking op je hersenen, waardoor je remmingen wegvallen. Hierdoor doe je dingen die je normaal in nuchtere toestand nooit zou durven. Een vrouw met een slok op heeft een hogere oestradiol- en testosteronspiegel (dat zijn hormonen). Simpel gezegd krijg je dan meer zin in seks.
Bier bevat het stofje fyto-oestrogeen, deze stof is nauw verwant met het vrouwelijke hormoon, Oestrogeen. Het hormoon zorgt voor vrouwelijke rondingen. Maar het zorgt ook voor minder haargroei en laat het je borsten groeien, wauw.