Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
De lijst met giftige planten voor varkens is best wel lang. Alle bolgewassen (tulp, narcis, sneeuwklokje, etcetera), rhododendron, Amerikaanse vogelkers, lupines, bremsoorten, kardinaalsmuts, hulst, taxus, robinia, laurierkers, skimmia, cyclaam.
Gras, goed hooi en groente zijn goede voedingsmiddelen voor varkens. Varkens mogen nooit keukenafval (swill) gevoerd krijgen. Dit is bij de wet verboden. Het voeren van aardappelschillen en rauwe aardappel wordt sterk afgeraden.
Een varken eet allerlei soorten groenvoer zoals plantenwortels, paddenstoelen, gras en fruit.Maar een varken eet ook insecten en kikkers. Varkens die voor het vlees gehouden worden, krijgen brokken en pap te eten om zo groot mogelijk te worden.
Varkens mogen nooit keukenafval gevoerd krijgen. Dit is ook bij wet verboden. Ook het voeren van aardappelschillen, rauwe aardappel en allerlei zoetigheden wordt sterk afgeraden. Brood is voor varkens een echte dikmaker en kun je dus beter ook niet geven.
Water is het belangrijkste voedingsmiddel voor varkens. Een varken drinkt meer dan twee keer zoveel als hij eet. Een zogende zeug bijvoorbeeld drinkt per dag gemiddeld meer dan 20 liter water. Een biggetje van 10 kilo drinkt wel 1 liter water per dag en een gespeende big van 30 kilo al zo'n 3 liter per dag.
Het gemiddelde varken drinkt 11 liter water per dag. Hiervoor dient het dier 24 uur per dag toegang hebben tot vers water. Indien een varken ongeveer 5-6 uur geen water heeft gedronken dan dient er zo snel mogelijk contact op te worden genomen met een erkende dierenarts.
Reine dieren zijn dieren die alleen planten eten zoals koeien en schapen; varkens zijn onrein, omdat ze ook kleine dieren eten.
Uit onderzoek blijkt dat varkens het meest lang geïnteresseerd blijven door iets aan een ketting, wat ze rond kunnen bewegen. Een emmer met een aantal gaten erin waar soms wat lekkers uitvalt of een bal aan een ketting waar ze met hun hoofd tegen aan kunnen zwaaien.
Voer en water
Een varken kun je het beste twee keer per dag voeren. Het water dient regelmatig ververst te worden. Let op: Geef je varkens geen vlees. Het voeren van vlees aan varkens is verboden vanwege het verspreiden van varkensziektes.
Varkens moeten altijd de beschikking hebben over een warm, droog en tochtvrij hok. Het hok moet voldoende groot zijn om languit in te kunnen liggen, hou daarbij een afmeting aan van ongeveer één tot zes vierkante meter per varken, dit is uiteraard afhankelijk van de grootte van de varkens.
Varkens kunnen dus niet uitsluitend op ruwvoer leven. Uit onderzoek blijkt dat voor productievarkens ongeveer een halve kilo varkensvoer kan worden vervangen door 1 kg kuilgras, 3,5 kg weidegras, 3 kg hooi en 1,7 kg snijmaïs.
Kou kan zeer gevaarlijk zijn bij transport en kan zorgen voor sterfte als gevolg van onderkoeling. Zelfs bij temperaturen boven nul. Door de wind kan een buitentemperatuur van 4°C voor een varken namelijk aanvoelen als -12°C. Door regen gaat de gevoelstemperatuur nog verder omlaag.
Het is niet aan te raden om kippen en varkens bij elkaar houden. Varkens staan er om bekend dat ze kippen die in hun hokken terecht komen, doodbijten en opeten.
Houders van hobbyvarkens mogen maximaal 4 varkens hebben. Ze moeten beschikken over een UBN (zie www.mijnrvo.nl ). Een UBN moet je aanvragen voordat de varkens bij je komen.
Voer liever geen rauwe aardappel(schillen), brood, fruit en géén vet of zoet voedsel. Dit kan leiden tot een te eenzijdige aanvoer van voedingsstoffen, waardoor er van andere stoffen tekorten gaan optreden. Verder kunnen varkens hierdoor behoorlijk vervetten. Let op: Veel mensen voeren elke dag een stuk(je) fruit.
Wat eet een varken in het wild? Varkens zijn omnivoren.Ze kunnen dus alles verteren, zowel planten als vlees. Je kunt dit aan hun gebit zien: knobbelkiezen voor het vermalen van planten en scherpere hoektanden om voedsel mee af te bijten.
Het is erg belangrijk om varkensvlees goed te verhitten, zodat bacteriën worden gedood. Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
Varkens kunnen niet goed tegen de hitte, omdat ze geen zweetklieren hebben om de warmte kwijt te raken. Om deze reden is hittestress een grote zorg voor vele varkenshouders.
Verblijft het varken zomer en winter buiten dan moeten ze een goede schuilhut hebben. 's Winters hebben ze dan beschutting tegen de kou en regen, in de zomer hebben ze dan beschutting tegen de felle zon. De schuilhut kan worden opgestrooid met stro of hooi , maar wanneer er voldoende stro, takjes, riet etc.
Vleesvarkens worden na 6-8 maanden al geslacht en zeugen vaak al na 2 jaar, omdat ze dan economisch niet meer rendabel zijn. In het wild worden varkens echter makkelijk 10-15 jaar en zijn er gevallen bekend van 20-25 jaar.
Varkens worden verdoofd met een elektrische stroom of koolstofdioxide en raken dan buiten bewustzijn. Bij de elektrische methode worden varkens in een rij gedreven en dat is stressvol. De schok wordt daarna handmatig met een tang op de kop of automatisch met elektroden op de borst afgegeven.
Varkens hebben een droge en ruime stal nodig, met volop stro waar ze op en in kunnen rusten. De grootte van de stal is afhankelijk van de grootte van het varken en het aantal varkens dat je houdt. Daarnaast hebben varkens een uitloop naar buiten nodig. Varkens moeten voldoende kunnen bewegen en op onderzoek uitgaan.