Papieren keukenrol nat maken
Gebruik een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt. Plaats de ingepakte wijn in de diepvries en 15 minuten later is het koud. Doordat het papier nat is wordt de kou beter geleidt en ook wordt het gehele oppervlakte van de fles gelijkmatig gekoeld.
Een fles wijn in de koelkast doet er makkelijk 2 uur over om te koelen. Wij delen de twee beste tips om je flessen wijn heel snel koud te krijgen. Een fles wijn in de vriezer is nooit een goed idee.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Terugkoeling of snelkoeling is de manier waarop het voedsel in 1,5 à 2 uur van 70 ⁰C tot onder 5 ⁰C wordt gebracht. Door snel te koelen kunnen producten tot vijf dagen worden bewaard zonder merkbaar of proefbaar kwaliteitsverlies na opwarmen.
Met een kom gevuld met water, ijsblokjes en het geheime ingrediënt (zout!) kan de temperatuur van een blikje drank in 2 minuten dalen van 24 naar 5 graden Celcius.
Wijn bewaren
Wijn blijft ongeveer 3 maanden houdbaar in de diepvries, en misschien zelfs een beetje langer omdat het alcohol bevat. Als je wijn invriest om op een later moment te drinken, dan is het wel verstandig om het luchtdicht te bewaren.
Zet een aangebroken fles witte wijn daarom in de koelkast. Een droge witte wijn blijft zo nog tot een dag of vier op smaak, een zoete witte wijn tot vijf dagen.
Drink een wijn dus nooit tè koud, want de wijn wordt hard en je ontneem jezelf een mooie smaakbeleving. Anderzijds: hoe warmer je de wijn serveert, hoe logger de wijn wordt. Minder zuren, meer tannines, alcoholischer, maar ook voller, ronder en zachter.
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Het enige wat je dus hoeft te doen is een handje ijsblokjes in een kom met water doen, er een paar lepels zout bij te gooien en even goed te roeren. Leg je blikje(s) in de kom en wacht twee minuten.
Gebruik dan een paar velletjes nat keukenpapier waarmee je de fles in zijn geheel inpakt (goed absorberend keukenpapier werkt het beste: van die tissues die -volgens de reclame- in één veeg een heel aanrecht van vlekken en vet ontdoen). Plaats het ingepakte pakketje in de diepvries en 15 minuten later issie koud.
De beste techniek om de flessen, blikjes of glazen koel te houden is door ze goed te isoleren. Dit doe je door ze in te wikkelen in een natte doek, nat keukenpapier of, als je echt niets anders bij de hand hebt, een natte sok.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Natuurlijk kun je wat ijsklontjes gebruiken om je drank snel koud te krijgen. Die ijsblokjes komen echter ook van pas om je blikje koud te krijgen. Leg je blik of fles in een grote schaal met ijsklontjes. Strooi er vervolgens zout bij en laat het geheel even staan.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Wanneer je flessen frisdrank, bier of wijn rap wilt koelen, rol ze dan apart in vochtig keukenpapier en leg ze 10 tot 15 minuten in de vriezer. Het vocht van het papier zal verdampen wat ervoor zorgt dat je drankje snel koelt.
ForDig Lunchtas Grijs
Om je eten en drinken gekoeld te kunnen bewaren, is de ForDig Lunchtas de beste koeltas 2022! We hebben de beste koeltassen beoordeeld en de ForDig Lunchtas was de winnaar op vrijwel alle punten.
Snelkoelen is een methode om voedsel zo snel mogelijk af te koelen naar een lage temperatuur zodat bacteriegroei geen kans krijgt. Een snelkoeler blaast zeer koude lucht over voedsel om het snel te koelen of te bevriezen. Bacteriën vermenigvuldigen zich het snelst tussen +8°C en +68°C.
Warm eten in je koelkast? Volgens Schlunegger kan je koelkast de warmte van het eten gewoon aan. Om de andere producten in je koelkast vers te houden, kun je deze even aan de kant schuiven zodat ze het warme eten niet raken. Om je warme eten nog sneller te laten afkoelen, kun je het in kleine porties verpakken.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.