Je hebt dun of fijn haar. Als je van nature dun of fijn haar hebt, kan uitdunnen ervoor zorgen dat je haar er nog dunner uitziet en een stuk minder volume heeft. In dit geval kan het uitdunnen van je haar een tegenovergesteld effect geven. Je hebt beschadigd of verzwakt haar.
Door je lokken uit te dunnen kun je ze weer aanpassen aan het totaalbeeld en zo mooiere verhoudingen creëren. Korte kapsels zien er niet alleen nonchalanter uit, maar kunnen ook veel cooler worden gestyled door ze uit te dunnen en meer franje te geven. Sommige kapsels hebben vaak te harde contouren.
Het haar uitdunnen is een kniptechniek waarbij er haren tussen het kapsel worden weggeknipt. Dit wordt vooral gedaan om het kapsel wat meer lucht te geven waardoor het haar weer beter valt en de coupe meer tot zijn recht kan komen. Deze uitduntechniek wordt in veel verschillende soorten kapsels gebruikt.
Waarom moet je uitdunnen? Om goed uit te groeien heeft een plant voldoende ruimte nodig. Zou je alle zaailingen laten staan, dan gaan ze tegen elkaar opboksen om maar genoeg licht en voeding te krijgen. Met als gevolg dat ze het geen van allen goed doen.
Met een zogenaamde uitdunschaar, haal je bepaalde stukjes haar weg, zodat je haar als geheel lichter wordt. Je haar wordt dus niet in de lengte geknipt, maar eigenlijk in de 'diepte' (dikte). Dit uitdunnen wordt gedaan met een uitdunschaar, beter bekend als 'effileerschaar'.
Met een mesje kun je heel makkelijk het haar uitdunnen en krijg je vloeiende lijnen in het haar. Wat wel een nadeel is, is dat snijden niet voor elk haar geschikt is. Dit komt door dat sommige haar typen zoals krullend, droog of beschadigd haar snel gaan pluizen. Zelfs met stijl en glad haar kan het haar gaan pluizen.
Je haar in laagjes ziet er vaak speelser uit, zorgt voor een stuk meer volume en het geeft een gestylde look. Lagen in het haar kunnen ook je gezichtsvorm heel mooi benadrukken én je creëert een heel nieuw kapsel zonder dat je het meteen super kort hoeft te knippen.
Heb je dun en steil haar en zou je je kapsel graag wat voller laten lijken? Dan kun je in de meeste gevallen beter geen laagjes laten knippen. Ze maken dun haar alleen maar erg springerig en dat is vast niet het effect dat je wilt. Een betere oplossing is een 'blunt cut'.
In sommige gevallen kan haaruitval met haargroeimiddelen worden gestabiliseerd. Dun haar dikker maken met haargroeimiddelen lukt vaak echter helaas niet echt. Het is daarnaast mogelijk dat dankzij haargroeimiddelen een aantal jaren de haaruitval minder wordt, maar dat de haaruitval uiteindelijk toch weer doorzet.
Bij het langdurig niet laten knippen van je haar, kan het zelfs tot halverwege je mooie lokken splijten. Dat is dan weer minder fraai. Je haar zal er dan namelijk droog en pluizig uit komen te zien. Je gezonde haar maakt dan plaats voor een ongezonde bos gespleten punten.
Voed je haar van binnenuit met gezond eten.
En vergeet ook niet veel water te drinken! Je voelt je overall beter, maar kúnt zo ook voller haar krijgen. De belangrijkste voedingsstoffen en vitaminen voor dikker haar zijn: de vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren.
Gezond haar krijgen door vitamines en mineralen
Zink, ijzer en de vitamines A, B, C en E zijn goed voor de staat van je hoofdhuid. En als de hoofdhuid gezond is, dan is je haar dat ook.
Laagjes zijn de truc om je dikke haar wat meer onder controle te krijgen. Zo behoud je volume aan je kruin en neemt het af naar onderen toe. Laat je haar uitdunnen. Je lokken zullen minder zwaar zijn en zouden zo zelfs kunnen golven of krullen.
Meestal hoor je dat je om de 6 tot 8 weken naar de kapper zou moeten om je haar gezond en in model te houden. Dit advies is erg algemeen, want geen enkel kapsel is hetzelfde!
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.
Als je vroeg genoeg bent kun je er vanaf komen door de dode punten af te knippen, boven de 'split'. Gespleten haarpuntjes kunnen namelijk verder doorsplijten, en dan is je haartje al helemaal afgeschreven. Hierbij geldt natuurlijk ook: beter gespleten puntjes voorkomen dan herstellen. En dit is eigenlijk heel simpel.
Eens in de twee maanden een bezoekje aan je haarstylist brengen, is daarom aan te raden om het zo gezond mogelijk te houden en om te voorkomen dat je punten te ver splijten.
Slicen is een kniptechniek waarbij oefening gewenst is. Door de haren te slicen kan je de haren in een vloeiende lijn laten overlopen. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij het maken van een schuine pony. Eventueel kan je de haren ook uitdunnen door te slicen.
Het uitdunnen van haren kan op meerdere manieren.Er is bijvoorbeeld een speciale schaar voor het uitdunnen van dik haar. De schaar is zo vormgegeven dat hij maar een deel van het haar knipt dat in de schaar komt. Door deze schaar te gebruiken tijdens het knippen van laagjes krijgt je haar ook meer structuur.
Heb je dik, maar weinig haar, dan zijn lange kapsels je beste optie. Ook is dit haartype vaak gebaat bij wat meer laagjes, zodat de onderkant niet te uitgedund lijkt. Een kort kapsel kun je beter vermijden, om te voorkomen dat het haar wijd uitstaat.
Haarstijl 1: Middenscheiding met warrige golven
Hij adviseert aan WWW een kort, krachtig (niet pittig) kapsel voor mensen met dun haar. 'Als het haar dun en fijn is, zou ik het niet enorm lang laten groeien. Een sterker en korter kapsel werkt dan het beste', vertelt hij. Ga bijvoorbeeld voor een lange bob.