Oorsprong. Gecultiveerde bananen (geslacht Musa) zijn grofweg in te delen in eet- en bakbananen. De eetbanaan heeft drie sets chromosomen (triploïdie) in het verre verleden gekregen van een diploïde wilde voorouder: Musa acuminata, een soort die inheems is in Zuidoost Azië.
Mensen delen ongeveer 60% van hun DNA met een banaan, 80% ervan met een muis en 96% met een chimpansee.
Mensen delen 50% van hun DNA met bananen.
Het menselijk DNA is voor 95% gelijk aan dat van een chimpansee maar tegelijkertijd is ons DNA voor 50% gelijk aan dat van een banaan.
WIST JE DAT… … in de celkern van een cel van een tomaat 24 chromosomen zitten, van een koe 60 en van een kip zelfs 78? in chromosomen. De mens heeft 23 paar chromosomen. In elke celkern zitten dus in totaal 46 chromosomen.
Aardappelen hebben 48 chromosomen. Als de mannelijke en vrouwelijke cellen bij elkaar komen bij bevruchting, zou je dan 96 chromosomen krijgen. Het dubbele aantal dus. Om in totaal weer 48 chromosomen te krijgen hebben we eerst geslachtscellen nodig met 24 chromosomen.
Van ieder chromosoom hebben we twee exemplaren. We hebben dus 23 paar chromosomen. Iemand met het downsyndroom heeft 47 chromosomen en dus één chromosoom extra in elke cel. Van chromosoom nummer 21 heeft deze persoon namelijk geen twee, maar drie exemplaren.
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.
rotterdam, 3 nov. - De komkommer heeft ongeveer 25.000 genen; veel meer dan de mens (die er tegen de 20.000 heeft).
En het genoom van de mens en van de cavia bestaat uit 46 chromosomen die tezamen 23 chromosomenparen vormen.
Elk organisme heeft een bepaald aantal chromosomen, bestaande uit paren, waarvan één exemplaar afkomstig is van moeder en het andere van vader. We noemen dat aantal diploïd of 2n. Bij de mens is dat 46, bij een roos en een narcis 14, bij een tulp en een tomaat 24.
Apen zijn genetisch voor 98 procent identiek aan de mens, waardoor de vertaalslag meestal veel kleiner is dan bij andere dieren. Werkt een medicijn bij apen, dan is de kans groot dat wij daar ook wat aan hebben. Apen hebben echter een uitzonderingspositie in het proefdieronderzoek, juist omdat ze zo op ons lijken.
0,001% mens
Je kunt dus niet spreken van een 'varkensmens', maar van een varken met een heel klein beetje mensencellen.
Normaal gesproken bevat iedere lichaamscel 46 chromosomen, verdeeld over 23 paren. Van elk paar chromosomen is 1 chromosoom afkomstig van de vader en 1 van de moeder. De paren 1 tot en met 22 zijn voor mannen en vrouwen gelijk. Het 23e paar chromosomen bevat de geslachtschromosomen.
DNA molecuul
De mens heeft 3.200.000.000 verschillende DNA letters. Per cel bevat het DNA van de mens ongeveer 2 meter DNA en ons lichaam 74 miljoen km DNA, dat is meer dan 240x heen en terug naar de zon.
Dit zijn de genen. Elk gen beschrijft de code van een kenmerk, die (mee)bepaalt hoe iemand er uit ziet of hoe iemands lichaam werkt. Ieder mens heeft circa 20.000 genen: de erfelijke eigenschappen. We erven allemaal eigenschappen van onze ouders.
Gemiddeld delen kinderen van dezelfde ouders ongeveer 50% van hun DNA met elkaar, maar sommigen delen iets meer en sommigen iets minder. Dus, terwijl we allemaal 50% van ons DNA van elk van onze ouders ontvangen, zijn de segmenten die we ontvangen volledig willekeurig.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
Voor: Mensapen kunnen elkaar bevruchten
Er zijn chimpansees die nakomelingen hebben met hun zustersoort, de bonobo's. Bovendien blijkt uit experimenten dat menselijke zaadcellen de eicellen van gibbons en gorilla's kunnen binnendringen. Er zijn voorbeelden van bevruchting tussen verschillende mensapen.
Planten, bijv. Psilotum nudum (whisk fern, een varen), hebben veruit het meeste DNA, soms wel tot 250 miljard letters (250.000.000.000), bijna 100x meer dan een mens! Het DNA van de kleinst zelfstandig levende organismen, Mycoplasma (Wikipedia), heeft een grootte van ~580.000 letters.
Hij teelde ook komkommers. Hij vond het maar niks dat sommige exemplaren per ongeluk een beetje krom groeiden. Daarom bedacht hij in 1845 de komkommerrechtmaker, een glazen buis die om de nog jonge vrucht geplaatst kon worden. Dat komkommerkorset dwong vruchten recht naar beneden te groeien.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Er zijn verschillende soorten vet waarin je patat kunt bakken: vloeibaar frituurvet, hard frituurvet en olie. In hard frituurvet zit vooral verzadigd vet. Dit vet is verkeerd vet. Krijg je hier veel van binnen met eten en drinken, dan heb je meer kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.
Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten. Net zoals bijvoorbeeld paprika en tomaat.