Er zijn verschillende kenmerken van games die het spel leuk maken. Denk bijvoorbeeld aan heldere doelen, beloningen en een gevoel van controle. Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek over flow bij gamers Deze eigenschappen zorgen ervoor dat gamers zich mentaal goed voelen. Daarom vinden ze de game ook leuk.
Je kan het samen met anderen doen
Er zijn ook heel wat sociale aspecten aan gamen. Veel games kan je samen met familie, vrienden of zelfs vreemden spelen. Je hoeft je ook niet in dezelfde ruimte te bevinden: tijdens het gamen kan je gewoon met elkaar chatten of videobellen.
De nadelen of risico's van gamen
Een inactieve leefstijl is een gevaar dat voor bijna alle kinderen en jongeren op de loer ligt en grote gevolgen heeft voor hun gezondheid. Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving.
het verbeteren van de oog-handcoördinatie (door heel de tijd tegelijk te kijken en te bewegen) en het oriëntatievermogen. het leren uitdenken van strategieën. het stimuleren van fantasie en creativiteit. het leren snel beslissingen nemen.
Hersenen Tijdens het gamen maken je hersenen adrenaline en dopamine aan. Adrenaline zorgt voor een snellere reactiesnelheid en hogere concentratie en dopamine geeft een plezierig gevoel en kan gezien worden als een soort drugs. Zonder hoge dosis dopamine wordt je gespannen, somber of geïrriteerd.
Tijdens het gamen maakt het brein drie stofjes aan: adrenaline, endorfine en dopamine. Deze stofjes hebben een verslavende en aantrekkende werking (net als bij het nemen van drugs). Overmatig gamen kan dus leiden tot een gameverslaving.
4–8 jaar: 1 uur. 8–10 jaar: 1,5 uur. 10–12 jaar: 2 uur. Ouder dan 12 jaar: 3 uur.
Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts." Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd.
"In games moet je vaak samenwerken en heb je veel interactie. Daar kunnen kinderen veel van leren, bijvoorbeeld hoe je met anderen moet communiceren. Ook leren ze samenwerken en hoe ze moeten omgaan met winnen en verliezen. Gamen is een positieve stimulans om dit soort vaardigheden te leren", legt Enthoven uit.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Het spelen van games heeft veel verschillende positieve effecten. Het is een manier om te ontspannen en plezier te beleven. Daarnaast zijn er voordelen op cognitief, motivationeel, emotioneel en sociaal gebied.
Jongeren tussen 12 en 23 gamen gemiddeld 11 uur per week. Dat blijkt uit een rondvraag van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren. Volgens datzelfde onderzoek hebben zes op de tien jongeren fysieke klachten door het gamen.
Een kind dat gameverslaafd is wordt snel overstuur als je zegt dat het moet stoppen en iets anders moet gaan doen. Je kind liegt over het gamen Een ander signaal is dat het kind gaat liegen over het gamegedrag. Hij kan zeggen dat hij niet heeft gegamed, terwijl dat wel zo is. Dan kan er sprake zijn van een verslaving.
Jongeren kunnen aangetrokken worden door bepaalde aspecten in het verhaal van de videogame. Ook de virtuele omgeving zelf of interessante personages in het spel kunnen jongeren aantrekken. Hierdoor spelen ze meer en zullen ze ook andere videogames met hetzelfde verhaal of dezelfde personages willen spelen.
Een nieuwe studie laat zien dat gewelddadige games invloed hebben op het gedrag van gamers. Eerder onderzoek liet al zien dat mensen die gewelddadige games spelen vaker agressief gedrag vertonen, maar dit zou ook veroorzaakt kunnen worden doordat die mensen bij dergelijke spellen zich aangetrokken voelen.
Gamen is het spelen van digitale spellen op elektronische apparaten zoals een computer, console (Playstation, Xbox, Wii), tablet of smartphone. Je hebt verschillende soorten spellen en je kunt ze onderverdelen in offline en online spellen.
Gamen is een zeer sterke sociale activiteit. Er vindt zeer veel digitaal contact plaats. Zowel in een op een chats, maar ook op discussie platforms.
Er bestaat geen advies dat aangeeft vanaf welke leeftijd kinderen mogen gamen. Ook voor jonge kinderen kan gamen al heel leuk en leerzaam zijn. Het is een vorm van (digitaal) spelen en hoort bij de huidige tijd.
Gamen komt onder jongens veel vaker voor. Ook besteden ze er meer tijd aan. Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent.
Gamen zorgt voor verhoogde hartslag en breinactiviteit. Om te concentreren knipper je minder, waardoor jouw ogen extra belast worden. Je zult het niet gelijk merken, maar nadat je jouw spel hebt afgesloten zul je merken hoe vermoeid je ogen aanvoelen.
Er is verschil van mening over of het spelen van games als "sport" beschouwd kan worden. E-sport wordt in slechts enkele landen (VS, Brazilië, China, Zuid-Korea, Frankrijk) erkend door de gevestigde sportfederaties als een sport.
Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.
Blijf sociaal, eet gezellig mee, doe ook eens wat samen. Als je bij thuiskomen meteen achter de computer kruipt en onbereikbaar bent voor iedereen, ben je niet echt gezellig bezig. Haal je doelen met gamen overdag. Ga niet 's nachts afspreken met andere spelers om je doel te halen.