De Europese populatie wordt geschat op 9.800-13.900 broedparen en geldt niet als bedreigd.
Sinds het begin van de wintertellingen ligt het aantal getelde overwinterende ooievaars tussen de 450 en 750. Het werkelijke aantal kan iets hoger liggen, omdat niet alle vogels worden gezien. Het aantal broedparen neemt jaarlijks toe. In 2020 kwam het aantal broedparen boven de 1300 (=ruim 2600 individuen).
Gast uit Oost-Europa
Van Diek: “Onderzoek via geringde zwarte ooievaars toonde aan, dat de doortrekkers vooral uit Noord-Duitsland, Polen en Tsjechië komen, maar ook uit België, waar een groeiende populatie te vinden is in de Ardennen.
Ooievaars komen voor in extensief beheerde weilanden in veenweidegebieden en uiterwaarden met een hoge waterstand. Ooievaars nestelen graag op hoge plekken en vaak op menselijke bouwsels, zoals daken en speciaal geplaatste wagenwielen.
Nederlandse ooievaars overwinteren hoofdzakelijk in Zuid-Europa en West-Afrika. Open vuilstortplaatsen in Midden- en Zuid-Spanje worden bezocht vanwege het ruime voedselaanbod, in de vorm van voedselafval, insecten en muizen en ratten.
,,Een jonge ooievaar kan best tegen wat regen, maar als ze een paar weken oud zijn, zitten ze volledig in het dons en kan de ouder het jong niet meer afdekken.
Veelal foerageren ze eerst nog gezamenlijk in een geschikte omgeving. Als de thermiek gunstig is zie soms op grote hoogte de vele ooievaars in de lucht cirkelen.
De ooievaar bewijst zijn nut door het eten van insecten, muizen, mollen en slakken. In Nederland heeft de ooievaar nauwelijks natuurlijk vijanden. maar in Zuid-Europa wordt hij belaagd door onder andere monniksgieren en arenden. In Afrika zijn wilde roofdieren zijn natuurlijke vijanden.
Spirituele Betekenis Ooievaar
Niet per se, maar de ooievaar heeft zeker te maken met een nieuw begin. De geboorte van de nieuwe jij bijvoorbeeld, die veel meer plezier in het leven heeft. Het kan ook te maken hebben met een reis, nieuwe inzichten, een studie, hobby of een andere baan.
Zo begroeten ze elkaar. De kop achterover leggen versterkt het geluid en is het in de verte hoorbaar. Als er dreiging is van andere ooievaars, klepperen ze ook en maken ze zich breed door de vleugels te spreiden tijdens het klepperen.
Herkenning. De zwarte ooievaar heeft in tegenstelling tot de witte ooievaar in vlucht een opvallend zwarte hals en een witte buik. De zwarte bovendelen geven in de zon een groene en paarse gloed. Juveniel heeft geen rode poten en snavel maar grijsgroene.
De meeste ooievaars sterven in hun eerste levensjaar. Maar hiertegenover staat een aantal hoogbejaarde exemplaren, leeftijden van boven de 30 jaar komen voor.
In de Griekse mythologie kwamen ooievaars dus geen baby's brengen, maar stalen ze juist baby's. In de Egyptische mythologie werd de ziel van een mens in verband gebracht met een vogel. Door de jaarlijkse trek van de ooievaar dachten Egyptenaren dat de terugkeer van een ooievaar de terugkeer van een ziel betekende.
Voor de plaatsing van een nest is vaak een bouwvergunning of minstens meldingsplicht bij de gemeente nodig. Dit verschilt per gemeente. In geval van plaatsing van een nest in de uiterwaarden van een rivier is, ook op particulier terrein, soms een vergunning van Rijkswaterstaat nodig.
De ooievaar is een vogel die je haast niet kunt missen: groot, zwart-wit met een rode snavel en rode poten. Jonge ooievaars hebben een vaalro- de snavel en bruine in plaats van zwarte slagpennen. Meestal zie je ooievaars rondlopen in het weiland, het liefst als er net gemaaid is.
Voor veel vogels betekent dat verzamelen, opvetten en wegwezen. Ze trekken naar warmere gebieden in Europa, of zelfs Afrika. De ooievaar is van nature een trekvogel. Sommige Hollandse ooievaars trekken zelfs door naar Zuid-Afrika.
Je ziet een bepaald dier vaak terugkomen. In dromen, in je dagelijks leven of elke keer als je de tv aanzet bijvoorbeeld. Tijdens verschillende rituelen zoals een trance, kun je jouw eigen krachtdier oproepen. De beste manier is om dit te doen onder begeleiding van een sjamaan.
Krachtdier kraai op het Levenswiel
De Zwarte Brutale Vogel vertegenwoordigt op het Levenswiel sterk de kracht van het Noordwesten. Deze leidt ons in het donker, over de grens van zichtbaar naar onzichtbaar, van leven naar dood. Op deze grens sterven veel levensvormen af, ze gaan ondergronds of zoeken andere oorden op.
Vogels slapen op grote voet
Je ziet het vaak bij reigers en ooievaars, maar ook veel kleinere vogels slapen met één poot ingetrokken. Rechtop staan is een kwestie van je zwaartepunt boven je steunvlak te balanceren.
Alhoewel dat even schrikken is om te zien, is dat geen afwijkend gedrag. Ooievaars eten vlees (ooievaars die worden bijgevoerd krijgen vaak dode kuikens van kippen) en zodra het jong overleden is, zien de ouders er alleen nog een stukje voedsel in. We zien dit gedrag bij veel andere vogels.
Kenmerken. Met een gewicht van 11 tot 19 kilogram is het de zwaarste vogel die kan vliegen. De koritrap kan 120 centimeter lang worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed.
Wanneer de voedselsituatie in het najaar in orde is, besluiten veel volwassen ooievaars om de winter hier te blijven. Is het een volgend jaar minder, dan kunnen diezelfde vogels net zo makkelijk besluiten om dat jaar wél naar Zuid-Europa te trekken.
Ooievaars zijn van nature thermiekvliegers dat wil zeggen dat ze, net als zweefvliegtuigen, gebruik maken van de opstijgende warme lucht (thermiek.) Grotendeels zwevend bereiken ze de Middellandse Zee.
Op warme, heldere dagen zie je regelmatig ooievaars hoog in de lucht rondjes draaien zonder één vleugelslag. Ze maken dan gebruik van thermiek, opwaartse stromingen die ontstaan waar luchtlagen warm worden boven (door zonnestralen) opgewarmd terrein.