Een BiPAP-behandeling zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in de longen gaat en dat er tegelijk koolzuurgas wordt afgegeven. Het apparaat ondersteunt uw ademhaling zodat ademen minder moeite kost. Uitzonderlijk kan BiPAP ingezet worden bij de behandeling van slaapapneu.
Het BiPAP-apparaat is een apparaat dat met een slang vastzit aan een mond-neusmasker. Het apparaat blaast lucht in uw longen. Op deze manier helpt het apparaat u om voldoende lucht in en uit de longen te krijgen.
BiPAP staat voor Bilevel Positive Airway Pressure. Het geeft u ondersteuning van uw ademhaling met als doel het zuurstof- en koolzuurgehalte op het gewenste peil te brengen en te houden. Deze behandeling is bestemd voor patiënten met een ziekte waardoor er problemen zijn met de ademhaling.
APAP (Automatic Positive Airway Pressure)
Terwijl CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)-therapie lucht levert met een vaste druk, levert APAP een therapie waarbij de druk automatisch verandert tijdens de nacht (gebaseerd op uw behoefte) om alleen de minimale druk te leveren die op een bepaald moment nodig is.
Zoals de naam aangeeft, past deze apparatuur overdruk toe op twee niveaus: inspiratory positive airway pressure (IPAP) tijdens de inademing en expiratory positive airway pressure (EPAP) tijdens de uitademing.
Waarom niet-invasieve beademing? U bent bekend met een chronische longziekte (COPD, chronische bronchitis of longemfyseem). De arts heeft de behandeling niet-invasieve beademing voor u gekozen omdat uw ademhaling tekortschiet, doordat de ademspieren, die voor de ademhaling nodig zijn, (bijna) uitgeput zijn.
'Bi' staat voor bi-level, wat zoveel betekent als druk op 2 niveaus. 'PAP' staat voor Positive Airway Pressure wat betekent positieve druk in de longen. BiPAP geeft u ondersteuning van uw ademhaling met als doel het zuurstof- en koolzuurgehalte op het gewenste peil te brengen en te houden.
Met een AHI van kleiner dan 15 per uur voldoet u aan de norm en wordt u als rijgeschikt beschouwd. Indien uw AHI hoger is dan 15, mag u geen auto, motor, vrachtwagen of bus besturen.
0-5 ademstops per uur: geen OSAS. 5-15 ademstops per uur: licht OSAS. 15-30 ademstops per uur: matig ernstig OSAS. Meer dan 30 ademstops per uur: ernstig OSAS.
Hierbij wordt 's nachts met behulp van een turbine (de CPAP) de neus- en keelholte onder lichte positieve druk gebracht door lucht door een neusmasker in de keel te blazen. Door de overdruk in de mond- en keelholte kan de keel niet toeklappen en verloopt de ademhaling opnieuw onverstoord tijdens het slapen.
Een canule met cuff wordt ingebracht tijdens de operatie. Omdat de slikfunctie na de operatie tijdelijk verstoord is bestaat het risico dat vocht direct in de longen terechtkomt. Dat kan een longontsteking veroorzaken. De cuff voorkomt dat.
De schouderpezen (rotator cuff) verbinden spieren met bot, hier-door kan bij het aanspannen van de spier de arm bewegen. Daarnaast worden de kop en de kom van de schouder door de spieren in de schouder bij elkaar gehouden.
Om het uiteinde van de buitencanule zit een opblaasbare ring (= cuff) in de luchtpijp. Als deze cuff opgeblazen is, kan er geen lucht langs de tracheacanule stromen. U heeft een 'ballonnetje' in uw luchtpijp, dat ervoor zorgt dat alle lucht door de tracheacanule stroomt.
Tips om aan de CPAP te wennen
Als u de eerste nachten met de CPAP gaat slapen, probeer dit dan zo goed mogelijk vol te houden. Lukt het u echt niet, doe het masker dan af en probeer het de volgende nacht opnieuw en langer. Zo kunt u het CPAP gebruik langzaam opbouwen en bereikt u een beter resultaat.
Hoe ontstaat slaapapneu? Slaapapneu ontstaat doordat uw keel slap is en daardoor even dicht zit. Als u slaapt, ontspant u zich helemaal. Bij sommige mensen wordt de keel dan zo slap, dat er geen lucht meer doorheen kan.
Een CPAP is een apparaat dat onder verhoogde druk een luchtstroom blaast. Via een slang en een masker komt deze luchtstroom in de luchtwegen terecht, waardoor deze tijdens de slaap open blijven en ademstilstanden worden voorkomen.
De hersenen, de organen en het bloed krijgen tijdelijk minder zuurstof. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de slaap en kan schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel. Op de korte termijn kan slaapapneu leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag en stemmingswisselingen.
Alcohol onderdrukt de ademhaling en verergert de klachten; Zorg voor een regelmatig leefpatroon; Vermijd het gebruik van veel cafeïne (koffie, thee, cola) zes uur voor het slapen gaan; Gebruik geen slaap- of kalmeringsmiddelen.
De klachten kunnen verdwijnen als u afvalt. Drink geen alcohol. En slaap niet op uw rug. Een speciaal bitje in de mond, beademing in de nacht of een operatie kan helpen.
Deze ademstops worden uitgedrukt in de Apneu Hypopneu Index (AHI). Bij snurken zijn er minder dan 5 ademstops per uur, bij lichte slaap apneu 5 tot 15 ademstops per uur, bij matig ernstige OSA 15 tot 30 ademstops per uur en bij ernstige OSA meer dan 30 ademstops per uur.
Om de klachten van slaapapneu te verminderen is het raadzaam om je leefstijl aan te passen. Gezonder eten, meer bewegen, waardoor je gewicht gaat verliezen. Afvallen kan de klachten flink verminderen! De omtrek van de nek wordt dan kleiner en ademen wordt weer gemakkelijker.
U kunt niet stikken door slaapapneu. Zodra het lichaam merkt dat er te weinig zuurstof binnenkomt, gaat er een alarmsignaal af. Dit verstoort de slaap. U spant uw spieren aan en de ademhaling komt weer op gang.
Via een slaapmasker en een slang wordt kamerlucht met hoge druk in de neus en keel geblazen. Door deze hoge luchtdruk blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen. Doordat er geen apneus meer optreden, blijft het zuurstofgehalte van het bloed goed.
Het apparaat omvat een pomp die de kamerlucht aanzuigt en onder lichte druk zet. Deze lucht onder druk wordt via een buizensysteem en een neus- of mond-neusmasker de neus, keel en luchtpijp ingestuwd. Hierdoor ontstaat er in de mond- en keelholte een overdruk zodat deze niet meer kan dichtklappen.
Als behandeling met CPAP niet of onvoldoende helpt of als u niet met CPAP behandeld wilt worden, bespreken de hulpverleners van het SWC met u welke andere mogelijkheden in uw situatie zijn.