Ziektepreventie: voorkomt specifieke ziekten of signaleert deze vroegtijdig. Voorbeelden: screening, vaccinaties en preventieve medicatie. Gezondheidsbevordering: bevordert een gezonde leefstijl en een gezonde sociale en fysieke omgeving.
Preventieve maatregel is een maatregel om de oorzaken voor mogelijke afwijkingen of ongewenste situaties weg te nemen om de afwijkingen of ongewenste situaties te voorkomen.
Preventief zijn maatregelen die vooraf door of namens de leiding zijn genomen rekeninghoudend met betrouwbaarheidsrisico's. Repressief zijn maatregelen door of namens de leiding genomen gericht op de naleving en werking van de preventieve maatregelen.
Voorbeeld: Bij een opslag van gevaarlijke stoffen hangt een bordje "verboden te roken", dit is een preventieve maatregel om de kans op brand te verminderen. Bij de opslag is ook een brandblusser geplaatst, dit is een repressieve maatregel die de schade bij het uitbreken van brand tot een minimum beperkt.
De repressieve maatregelen zijn voor een deel afhankelijk van de aard van het strafbare feit, maar ze bestaan altijd uit drie stappen: 1. alarmeren 2. maatregelen nemen 3. rapporteren.
De belangrijkste drie zijn: naar type maatregel (ziektepreventie, gezond- heidsbevordering en gezondheidsbescherming), naar fase in het ziekteproces (primaire, secundaire en tertiaire preventie) en naar doelgroep (universele, selectieve, geïndiceerde en zorggerelateerde preven- tie).
Preventie staat voor de activiteiten die je onderneemt om je gezondheid te verbeteren en ziekte te voorkomen. Alleen óf samen met een coach of met online begeleiding. Door gezonder te eten bijvoorbeeld, meer te bewegen, beter te slapen of de juiste balans te vinden tussen werk en privé.
Organisatorische maatregelen zijn preventieve maatregelen die je kan nemen om de kans op inbraak, diefstal en overal te verkleinen. Veel maatregelen hiervan kan je zelf al nemen. Met behulp van een risico-inventarisatie kan je bepalen wat de meest noodzakelijke en in jouw situatie de meest wenselijke maatregelen zijn.
Eerste hulp verlenen bij ongevallen zoals het aanleggen van een verband of reanimatie; Het bestrijden en/ of beperken van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen; Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van werknemers en andere personen in het bedrijf.
Risicobeperkende maatregelen | Werk & Veiligheid - Kennisplatform over preventie, RI&E en sociale veiligheid.
Preventieve zorg is gericht op het voorkomen van ziekten en calamiteiten. Het wordt vaak gebruikt om de kosten in de gezondheidssector terug te dringen. In de zorgsector vinden er allerlei preventieve activiteiten plaats, bijvoorbeeld preventie van hart- en vaatziekten, diabetes of chronische nierschade.
Preventie betekent dat je ervoor zorgt dat iets niet gebeurt. Globaal komt het erop neer dat je voorkomt dat een probleem: zich überhaupt voordoet. onnodig toeneemt of uit de hand loopt.
Het preventieplan biedt een overzicht van de aanwezige risico's in je bedrijf en vertelt wat je gaat doen om deze risico's uit te schakelen of te beperken. In het GPP moet je rekening houden met jouw bedrijfsactiviteiten, arbeidsprocessen en de grootte van je onderneming.
Maak een plan met doelen en interventies, ieders rol en verantwoordelijkheid, randvoorwaarden zoals tijd, financiële middelen, de rol van regisseur en delen van patiënt/cliëntinformatie. Denk hierbij ook aan een integrale wijkaanpak.
Het toedienen van acetylsalicylzuur na een CVA, of controle van de glykemie en voorlichting aan diabetespatiënten zijn voorbeelden van tertiaire preventie.
Samenvatting. Preventie is gericht op het voorkomen van gezondheidsproblemen. Het combineren van de verschillende vormen van preventie geeft de beste kans op gezondheidswinst. Preventievormen zijn op verschillende manieren in te delen, bijvoorbeeld met de doelenboom van preventie.
Bij preventieve zorg wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende niveaus: primaire, secundaire en tertiaire preventie. Bij primaire preventie wordt de nadruk gelegd op het dusdanig voorkomen van een ziekte dat deze geen kans krijgt.
Onder individuele preventie vallen de adviezen en handelingen van een arts aan een individu dat een verhoogd risico heeft op een bepaalde ziekte, met als doel ziekte te voorkómen en gezondheid te bevorderen. Individuele preventie is gebaseerd op kennis van groepen mensen met het risico op een bepaalde ziekte.
In de gezondheidszorg gaat het niet alleen om behandeling van mensen met gezondheidsklachten, maar ook om het voorkomen van ziekte en het stimuleren tot gezond gedrag. Preventie wordt dus steeds belangrijker en kan niet zonder voorlichting.
Repressie is een aanpak, bedoeld om anderen in het gareel te brengen. Dit tracht men te bereiken door de ander sterk te verlagen. Het is een vorm van agressie. Repressie geeft de controlerende (repressieve) partij een instant verhoging, en wel door de verlaging van de ander.
beteugelend, onderdrukkend, bedoeld om te onderdrukken - Woordfeit: Repressief `onderdrukkend` en repressie `onderdrukking` komen al in de zestiende eeuw voor in het Nederlands.