Een rat is een alleseter, dus alles wat gezond is mag een rat eten. Groenten, fruit, hondenbrokje en andere rattensnacks mogen wel, maar chips, snoep en gekruide hapjes niet. Wilgentakjes, een knaagsteen en andere harde lekkernijen hebben ratten nodig hebben om hun tanden te slijten.
Plakkerige dingen, zoals pindakaas en vers brood, moet je niet geven. Een ratje kan daar in stikken. Eikels zijn in grote hoeveelheden giftig, vanwege het looizuur dat ze bevatten. Groene -niet rijpe- eikels, moet je sowieso niet geven; bruine -rijpe- eikels dus met mate.
Fruit, groente en lekkernijen
Maar ongeacht of het nodig is, vindt de tamme rat dit erg lekker en stellen ze het zeer op prijs dat ze het krijgen. Voorbeelden wat je kunt geven zijn stukje appel, peer, banaan, andijvie, sla, broccoli, wortel of een gekookt stukje aardappel.
Brinta/pap, dit vinden ratjes vaak erg lekker. Je moet alleen oppassen dat je niet te veel geeft omdat ze daar al snel te dik van worden. Ook moet je geen koemelk gebruiken omdat ze koemelk slecht verteren. Gebruik hiervoor kattenmelk of sojamelk.
stukken gekookte of rauwe groenten: broccoli, boontjes, witlof, wortel, bloemkool, tomaat, komkommer, ... (Koolsoorten en aardappels mogen absoluut niet worden gegeven. Dit is niet gezond voor uw rat. Aardappels zijn zelfs giftig als ze niet lang genoeg door worden gekookt.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
De dekvacht bestaat uit langere haren die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Door deze ligging is het waterafstotend en dat is niet alleen handig bij regenachtig weer, maar ook bij het zwemmen. De vacht geeft de rat bescherming tegen kou, maar ook tegen warmte.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Ook de vorm waarin het wordt gegeven belangrijk. Gepelde haver wordt door bruine ratten veel beter opgenomen dan gepunte. Havermeel lusten ze weer niet. Andere veelgehoorde lokmiddelen zijn pindakaas, chocolade of geplette noten.
Een muis of rat pak je altijd met twee handen. Je kunt ze op twee manieren oppakken. Je kunt ze van onder opscheppen met twee handen, als in een kommetje. Of je pakt ze aan de staartbasis op en ondersteunt met je andere hand.
Jonge ratten in de groei hebben dierlijke eiwitten nodig een paar keer per week. Vanaf 3 maanden oud begin je dit wat af te bouwen. Extraatjes als groente mogen ze elke dag, fruit en snoepjes wat minder ivm de suikers.
Hoewel je voor de meeste knaagdieren zaagsel, stro of hooi kunt gebruiken, is dit voor ratten niet geschikt. Ratten hebben zeer gevoelige luchtwegen en kunnen daardoor niet tegen stof, wat veel in die bodembedekkers zit.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen. Krijst een rat? Hij is dan bang of heeft pijn. Een rat krijst echter ook als die ruzie maakt met een soortgenoot of als hij zijn territorium afbakent.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Ratten houd je zindelijk door op een plek in de kooi te laten plassen en poepen. Creëer op een apart hoekje in de kooi een andere bodembedekking dan wat er in de rest van de kooi ligt. Kattenbakkorrels (geen zaagsel, hooi of stro, ze kunnen daar long problemen van krijgen) zijn een prima optie.
In het wild komen tamme ratten voornamelijk te voorschijn wanneer het schemer en donker is. Ze hoeven dan ook minder kleur te zien. En door de grote hoeveelheid staafjes kunnen zij veel beter in het donker zien dan mensen. Maar het beeld is niet zo scherp als dat van mensen.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Ratten hebben een goed geheugen, zijn in staat allerlei verbanden te leggen en kunnen ook zeker logisch nadenken. De onderzoeken naar de intelligentie van ratten leveren steeds weer verbluffende resultaten op. Die intelligentie maakt ratten ook zo flexibel. Ze kunnen altijd en overal overleven.