In 2019 hebben 10,2 miljoen Nederlanders gedurende een maand of langer minimaal één keer per week gesport. Dit is ongeveer 65 procent van de Nederlandse bevolking van vijf tot en met tachtig jaar. Het aantal sporters en de sportfrequentie is na een flinke stijging tussen 2013 en 2017 gestabiliseerd.
Ruim de helft van de Nederlanders sport wekelijks*
In 2021 deed 54% van de Nederlanders van 4 jaar en ouder één keer per week of vaker aan sport. Het percentage wekelijkse sportdeelname voor Nederlanders van 12 jaar en ouder is relatief stabiel over de tijd.
Sinds de maatregelen rondom het coronavirus zijn wekelijks 1,7 miljoen Nederlanders minder gaan sporten. Waar in maart 2019 wekelijks nog 10,4 miljoen Nederlanders aan sport deden, is dat nu gedaald tot 8,7 miljoen.
Beweeg jij minder dan 2,5 uur per week? Dan ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders vanaf 4 jaar (53 procent) bewoog vorig jaar niet genoeg, telde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 47 procent van de Nederlanders voldeed wel aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.
In absolute aantallen doen 3 miljoen Nederlanders van 12-79 jaar wekelijks aan fitness. De groeispurt van de deelname aan fitness contrasteert met de ontwikkeling van de totale sportdeelname die in dezelfde periode een groei van 2 procentpunten noteert: van 52 procent in 2001 tot 54 procent in 2016 (figuur 1).
18 tot 34-jarigen bewegen het meest. Hoe ouder mensen zijn, hoe minder ze bewegen. Meer dan de helft van de kinderen tot 12 jaar voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Mogelijk heeft het te maken met de opkomst van sociale media, maar volgens de onderzoekers zijn er ook andere oorzaken aan te wijzen. Het kan ook te maken hebben met de veranderde samenstelling van de jeugd in Nederland. Meisjes van allochtone afkomst doen vaak minder aan sport, zeggen de onderzoekers.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Om voldoende te bewegen voor je gezondheid, hoef je niet helemaal buiten adem te raken. Een activiteit telt mee als bewegen als je wel iets sneller gaat ademhalen en voelt dat je hart iets sneller gaat kloppen. Bijvoorbeeld als je stevig aan het wandelen of fietsen bent.
Iedere dag een half uur matig bewegen is genoeg om het risico flink omlaag te brengen. Matig bewegen wil zeggen: ramen wassen, gras maaien, de trap nemen, een ommetje in de pauze op je werk - maar wel iedere dag een halfuur.
Nederland is daarmee één van de beweegkoplopers in Europa, waar het gemiddelde beweegcijfer (44%) een stuk lager ligt. Met meer dan de helft (56%) van de Nederlanders die wekelijks sport, scoort Nederland ook in die ranglijst hoger dan het EU-gemiddelde (40%).
Voetbal staat met stip op de nummer 1 positie van deze lijst. De sport wordt via de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) bedreven door ruim 1.2 miljoen leden.
Door de lockdowns van de afgelopen jaren sporten steeds mindere jongeren regelmatig. In 2019 sportte 78 procent van de jeugd maandelijks. In 2020 daalde dat tot 68 procent en in 2021 zakte dit verder tot 65 procent.
Omdat Nederland best een rijk landje is, heeft het genoeg geld om veel te investeren. Daardoor zijn er goede trainingscomplexen en sterke competities waar onze vrouwelijke sporters snel beter in worden. Doordat we in Nederland vaak best wat geld hebben, zijn we vaak goed in sporten die wat duurder zijn om te beoefenen.
Misschien wel de meest doorslaggevende reden dat mensen liever fitnessen dan sporten bij een vereniging is de prijs. Fitnessen is relatief erg goedkoop. Voor een vast bedrag per maand of per jaar kun je onbeperkt sporten. Een ander groot voordeel van fitness is dat het niet afhankelijk is van een tijd.
Basketbal en hockey komen in het rapport naar voren als de duurste sporten als het gaat om contributiekosten. Een gemiddeld lidmaatschap van een basketbalvereniging komt op € 260,-.
Skiën, schaatsen en hardlopen worden ook meer gedaan door hoger opgeleiden dan lager opgeleiden. Bij voetbal en turnen is deze verhouding minder scheef. Turnen is de enige sport waaraan meer lager opgeleiden dan hoger opgeleiden doen.
"Veel mensen denken dat ze meteen moeten gaan sporten." Even de hond uitlaten, een wandeling naar de supermarkt of een sprintje naar de bus. Twintig minuten matig bewegen per dag: je zou denken dat het iedereen wel moet lukken. Toch wordt de richtlijn bij lange na niet door gehaald.
Een sportverslaving draait meestal om de productie van endorfine. Een morfine-achtige stof die het lichaam zelf produceert en onder andere tijdens sporten vrijkomt. Endorfine geeft een gelukzalig gevoel. Bij hardlopers staat dat gevoel bekend als 'runners high'.
Als je 5 keer per week gaat sporten heb je natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden. Hierbij is het wel aan te raden dat je een trainingsschema gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je je tijd efficiënt benut, dat je veel kan trainen en toch voldoende herstelt en je verkleint de kans op overbelasting en blessures.
De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt: Bewegen is goed, meer bewegen is beter. Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
Uit onderzoek van MarketResponse, in opdracht van twintig gezondheidsfondsen, blijkt dat jongeren verschillende barrières ervaren om te bewegen en sporten. VMBO-leerlingen noemen de kosten als grootste belemmering. Leerlingen op HAVO/VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben.
In 2021 halen Nederlandse jongeren (12 t/m 17 jaar) hun beweging voornamelijk uit sporten (gemiddeld ruim 4,5 uur per week) en fietsen naar school en/of werk (ruim 3,5 uur per week). In 2001 waren dit ook de meest beoefende activiteiten door 12 t/m 17 jarigen.