Zet de handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en scheutje natuurazijn (niet schoonmaakazijn dus) en was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was wat op en rondom de vezels zit zal oplossen en de vezels zullen daardoor veel beter absorberen maar ook drogen.
Voordat je nieuwe handdoeken gaat wassen kun je ze het best eerst een uur of twee laten weken in een bad met water en natuurazijn. Ook oude handdoeken kun je laten meeweken, zo krijgen ze een oppepper. Azijn is namelijk ook een goede kleurbeschermer.
Doen: schoonmaakazijn in de wasmachine als wasverzachter
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer! Je kunt de handdoeken een nachtje in een teil of in bad met koud water leggen waaraan je een flinke scheut azijn hebt toegevoegd. Daarna ook weer uitwassen in de wasmachine. Gebruik de eerste wasbeurten geen wasverzachter maar een scheutje witte natuurazijn.
Laat je nieuwe handdoeken daarom een nachtje weken in koud water met wat azijn. Ten eerste worden de extra laagjes dan verwijderd en ten tweede fixeert dat de kleuren. Win-win! Was daarna je handdoeken op 60° en laat ze 't liefst aan de lijn drogen.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Zet de handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en scheutje natuurazijn (niet schoonmaakazijn dus) en was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was wat op en rondom de vezels zit zal oplossen en de vezels zullen daardoor veel beter absorberen maar ook drogen.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
Gooi een paar kopjes azijn in de machine (in het vakje voor wasverzachter) en was op relatief hoge temperatuur. Je kunt er eventueel ook een klein drupje etherische olie bij toevoegen, dan ruikt het wat lekkerder. Was de kleding daarna met een normaal programma met wasmiddel.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Was uw handdoeken op 60°C
De eerste paar keer kunt u nieuwe handdoeken het beste apart wassen met gelijke kleuren. Was de handdoeken altijd op 60°C. Op deze temperatuur worden bacteriën en virussen gedood en bent u gegarandeerd van een betere hygiëne.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Handdoeken was je voor het zachtste resultaat op een lage temperatuur. Een hoge temperatuur kan namelijk de katoenvezels beschadigen. Wassen op 30 of 40 graden is echt voldoende, je handdoeken worden net zo goed schoon, gaan langer mee en als bonus is wassen op een lage temperatuur ook nog eens beter voor het milieu.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Waarvoor kun je schoonmaakazijn gebruiken? Schoonmaakazijn is een hele goede ontkalker. Je kunt het gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag in de waterkoker, koffiezetapparaten, vaatwasmachines en nog veel andere apparaten. Daarnaast is het handig voor het verwijderen van kalk op de douchekop of in bad.
Met een beetje schoonmaakazijn krijg je de zweetplekken en zweetgeur er zonder problemen uit. Vul een emmer met water en doe er een flinke scheut azijn bij. Dit weekt de bacteriën en de eiwitten die eraan vastzitten los. Als je de kleding daarna wast ruikt het niet alleen weer fris, dat ís het ook.
Vieze geur uit kleding verwijderen met azijn
Doe twee kopjes natuurazijn in een emmer, vul de emmer met water en laat het kledingstuk een nachtje weken. De volgende dag was je op de gebruikelijke manier het kledingstuk in de wasmachine. Zeker weten dat de nare geurtjes zijn verdwenen!
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.