Verantwoordelijkheden Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelf verantwoordelijk voor bijvoorbeeld goed bestuur, onderwijs en het rechtssysteem. Nederland maakt het buitenlands beleid voor het Koninkrijk. Dit is vastgelegd in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.
Voordat een landsverordening kan worden aangenomen moet de regering advies inwinnen over het voorstel bij de Raad van Advies. Een landsverordening op Aruba, Curaçao en Sint Maarten heeft dezelfde kracht als een wet in formele zin in Nederland.
Op Curaçao geldt het Burgerlijk Wetboek van Curaçao (BWC), op Sint Maarten geldt het Burgerlijk Wetboek van Sint Maarten (BWSM) en op Bonaire, Sint Eustatius en Saba geldt het Burgerlijk Wetboek van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BW BES).
Sinds 2010 bestaan de Nederlandse Antillen niet meer. Aruba, Curaçao en Sint-Maarten zijn vanaf dat moment landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen de status 'bijzondere gemeenten' van Nederland. De zes eilanden staan samen bekend als het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland. Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Sint Eustatius, Saba zijn bijzondere gemeenten en hebben een aparte status binnen Nederland.
Aruba, Curacao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustasius en Saba vallen niet onder het NAVO verdrag, waarin staat dat bij een aanval alle NAVO-landen ten strijde zullen trekken.
de Curaçaoër zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Curaçaoërs een inwoner van Curaçao, of iemand afkomstig uit Curaçao Bron: WikiWoordenboek.
Toen in 1791 de West Indische Compagnie failliet ging werd Curacao een echte Nederlandse kolonie. Vier jaar later kwamen op Curacao slaven in opstand maar deze werd neergeslagen. De Engelsen veroverden het eiland in 1800 en in 1807 en vanaf 1816 na het verslaan van Napoleon is Curacao echt Nederlands.
Op 10 oktober 2010 werd de Nederlandse Antillen opgeheven.
Saba, Sint Eustatius en Bonaire kregen de status "bijzondere gemeente". Sint Maarten en Curaçao zijn elk een nieuw land binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden (een status die vergelijkbaar is met de status aparte van Aruba).
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit 4 landen: Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten. Daarom zorgt de EU voor financiële steun voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten door middel van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF).
Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben eigen valuta en behoren daarom niet tot de eurozone. Ook de Nederlandse bijzondere gemeenten Bonaire, St Eustatius en Saba behoren niet tot de eurozone.
In het Caribisch deel van het Koninkrijk worden Nederlandse paspoorten verstrekt, maar geen Nederlandse Identiteitskaarten (NIK). Ieder eiland heeft een eigen identiteitsdocument, de sédula.
De vluchten naar het eiland Curaçao worden bij ons vanaf Amsterdam 5x per week uitgevoerd door KLM. Je vliegt in ca. 9 uur comfortabel naar Hato International Airport, vlak bij Willemstad.
Wil je op vakantie naar de ABC-eilanden, dan vinden wij Bonaire het mooiste eiland van de Nederlandse Antillen: de natuur is er mooi, er hangt een rustige, gemoedelijk sfeer en er zijn veel waterrecreatie- en duikmogelijkheden.
Nederland verovert Curaçao in 1634 op Spanje. Het eiland is lange tijd een strategisch handelscentrum. Hier vandaan worden de tot slaaf gemaakte mensen die uit Afrika zijn aangevoerd doorverkocht aan andere gebieden, waaronder Suriname.
Nederlands-Indië was tot 1949 een Nederlandse kolonie, Suriname was van 1645 tot 1976 onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen (de Caraïbische eilanden Saba, St. Maarten, St. Eustatius, Bonaire en Curaçao) en het eiland Aruba maken nog steeds deel uit van het Koninkrijk Nederland.
Rond de twintigduizend Nederlanders wonen op Curaçao; een behoorlijk aantal op de totale bevolking van ruim 150.000 mensen. En ook al spreekt iedereen Nederlands en kun je boodschappen bij de Albert Heijn doen, het leven is on-Nederlands; er is namelijk altijd zon.
Texel is het grootste eiland van Nederland. Het eiland behoort officieel tot de provincie Noord- Holland en telt al met al 14.000 inwoners. In de oppervlakte is het in aantal vierkante kilometers groter dan Curaçao.
De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sindsdien openbare lichamen van het land Nederland, vergelijkbaar met gemeenten.
De kazerne is ook gastheer van het Vrijwilligers Korps Curaçao (VKC). Deze vrijwilligers zijn inzetbaar voor de handhaving van de openbare orde op het eiland. Defensie draagt bij aan de veiligheid in alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook in het Caribisch gebied.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.