Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig. Ook lusten ze wat blaadjes en twijgjes, maar let wel op dat u ze, bijvoorbeeld met snoeiafval, geen giftige planten zoals bijvoorbeeld Taxus voert, dat kan dodelijk zijn.
Herkauwers. Onder herkauwers vallen onder andere geiten, schapen, herten en koeien. Deze dieren herkauwen hun voer, waardoor hun vier magen er dus ook voor gemaakt zijn om dingen te eten die langzaam verteren. Brood verteert daarentegen best snel en dat kan zorgen voor problemen.
Voeding: Schapen hebben net als geiten en runderen vier magen en zijn echte herkauwers. Ze kunnen bijna alles wat ze aan voedingsstoffen nodig hebben halen uit ruwvoer, gras en hooi. Echter zullen ze ook bladeren en twijgjes eten.
Goed ruwvoer, indien nodig aangevuld met schapen- of rundveebiks, is voldoende voor schapen die hobbymatig worden gehouden. Langvezelig materiaal, zoals hooi en luzernehooi, is van belang voor de penswerking. Na de opname van voer volgen de herkauwbewegingen.
Een schaap herkauwt vier tot zes keer per dag 10 tot 50 minuten. Schapen eten ruwvoer, dat wil zeggen gras en hooi. Pas op dat er geen Jacobskruiskruid in het hooi zit, dit is giftig.
Appels, peren, bananen, wortelen zijn welkom. De meeste schapen en geiten kunnen geen koper verdragen. Om ze te beschermen, moet je ze voedsel geven met een laag kopergehalte.
Schapen mogen niet meer dan 2 kilo bietenpulp per dier per dag krijgen. Ze moeten daarnaast naar behoefte volop hooi krijgen. Daarbij is een halve kilo schapenbrok per dier per dag nodig.
De benodigde hoeveelheid ruwvoer (hooi of kuilgras) kan daardoor sterk uiteenlopen. Globaal moet men er rekening mee houden dat per dag 1,5 kg droge stof aan ruwvoer per schaap nodig is, ofwel 45 – 50 kg droge stof per maand.
Hooi baal Weide
Weide hooi XL Ideaal geschikt voor uw paarden, ezels, schapen, geiten, rundvee of andere herkouwers. Ook voor uw konijnen, cavia's en andere knaagdieren, let op het hooi is grover dan bijvoorbeeld..
Het is geweldig om deze kleine lammetjes te zien dartelen en spelen in het gras. Het is een moment dat je niet snel zult vergeten en wat je zeker moet vastleggen op camera. Schapen zijn gemakkelijke dieren om te houden. Ze houden van gras, hooi en water.
Een schaap kan een leeftijd van 15 tot 20 jaar halen, maar dit komt in de praktijk zelden voor: meestal worden ze veel eerder geslacht. Op hoge leeftijd verliest een schaap zijn tanden en kiezen waardoor het niet meer goed kan eten.
Naast veel gras hebben ze ook beschutting nodig. Ook is het heel belangrijk om de schapen dagelijks vers water en krachtvoer (biks) te geven. Buiten deze leefomstandigheden is aandacht van het baasje ook erg belangrijk. Een dagelijkse controle is dan ook écht een must bij het houden van schapen.
Vaak wordt oud brood aan schapen gegeven. Als dit maar af en toe (max 2x/week) gebeurt en in beperkte mate, dan is dit ok. Als de schapen dagelijks brood krijgen, zullen de dieren een tekort aan calcium krijgen en hun eigen beenderen gaan ontkalken.
Hoeveel schapen mag ik dan houden als hobby? Er is geen maximum aantal schapen dat je als particulier mag houden zoals bij pluimvee, varkens en melkvee. Registreren moet wel altijd, al vanaf 1 schaap. Kijk op de website van de RVO voor de nieuwste mestregels..
Per volwassen ooi kun je zo'n 3,5 tot 4 kilo wol halen die 20 tot 30 cent per kilo opbrengt. Omdat de kosten per ooi zo'n 200 tot 220 euro bedragen en een lam 100 euro opbrengt, zou je per ooi twee lammeren per jaar moeten verkopen, wil je de kosten dekken.
Ook in open winters met veel gras is het bijvoeren nodig. Bijvoeren is niet enkel van belang voor het schaap zelf, maar ook voor de biest- en melkproductie na het aflammeren en voor het krijgen van vitale lammeren.
Hoe herken je een ziek schaap? Een schaap dat sloom is of zich afzondert van de kudde, heeft mogelijk iets onder de leden. Ook als een van je dieren zonder aanwijsbare reden mager wordt, wijst dit op een probleem. Raadpleeg de dierenarts als je vermoedt dat een schaap ziek is.
Let er met name bij kuilvoer op dat er geen broei of schimmelplekken in zitten. Dit kan listerose veroorzaken (verwerpen). Het voeren van mais is niet verstandig i.v.m. het vervetten van de ooien. Hierdoor kunnen problemen rondom het aflammeren ontstaan.
Schapen hebben over het algemeen meer water nodig dan elk ander nutriënt. Water is belangrijk voor: Thermoregulatie: zweten en drinken. Transport: zonder vocht is er geen transport van o.a. bloed en lymfe mogelijk.
ForFarmers adviseert daarom structuurrijke producten aan het rantsoen toe te voegen waardoor de vertering langzamer verloopt. Hooi, luzerne, gehakseld stro, graszaadhooi en koolzaadstro zijn daarvoor geschikt.
Na het aflammeren komt de melkproductie snel op gang en moet er naast goed ruwvoer ook goed krachtvoer gevoerd worden (1 à 1,5 kilogram krachtvoer per dier per dag). Uiteraard is het beschikbaar zijn van vers schoon drinkwater noodzakelijk tijdens de gehele drachtperiode. Dus ook met vorst en sneeuw in de weide.
Een volwassen schaap drinkt tot 10 liter water per dag. Een automatisch drinksysteem of grote drinkbakken met proper water zijn dus nodig. Een liksteen voor schapen zorgt voor extra vitaminen en mineralen.
De voeding van schapen is niet moeilijk: 's zomers eten ze gras, 's winters moeten ze worden bijgevoerd met hooi.
Het houden van schapen dient meer doelen. Het kan zijn voor de wol, voor het kort houden van gras op de dijken, voor het natuurbeheer en in veel gevallen voor het vlees. Diverse gespecialiseerde schapenhouders werken met tientallen schapenrassen, die borg staan voor de productie van een hoge kwaliteit vlees.