Voer met veel vet en oliën, bijvoorbeeld in de vorm van zonnebloempitten en pinda's, is ook niet geschikt voor degoes. Tot slot, geef je degoes geen suikerhoudende producten, maar liever een stukje cracker of gedroogde boterham.
Omdat degoes gevoelig zijn voor suikerziekte, mogen ze niet te veel suikers en niet te veel vetten krijgen. Geef ze daarom geen gedroogd fruit of rozijnen (deze bevatten veel suiker). Ze mogen in zeer kleine hoeveelheden een heel klein stukje appel hebben of wat verse groente (paprika, wortel).
Voeding. Van nature zijn degoes planteneters en eten zij grassen, zaden en dorre plantendelen. Er is speciaal voer voor degoes verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Kunt u dit voer niet vinden, kies dan voor chinchillavoer of een combinatie van cavia- en chinchillavoer.
Wilde degoes voeden zich met een diversiteit kruiden, grassen, takken, bladeren en zaden. Het zijn herbivoren maar vooral folivoren (bladeters).
Een degoe wordt 5 tot 8 jaar oud, dus hou er rekening mee dat u ze zo lang kunt verzorgen. Ze worden echter binnen gehouden en een degoepaartje heeft een kooi van ongeveer 60×45 cm nodig, waardoor ze ook in kleine huizen gehouden kunnen worden.
Leven degoes binnen of buiten? Degoes leven van nature buiten, dus als ze al vanaf de zomer buiten leven, kunnen ze de winter ook goed doorstaan. Zorg er wel voor dat je ze goed in de gaten houdt en in de koude maanden extra hooi en nestmateriaal geeft om in weg te kruipen. Je kunt degoes ook binnen houden.
Degoes maken naar elkaar toe vaak allerlei geluidjes. Dit doen ze soms ook tegen de vaste verzorger. Deze piepjes dienen als een communicatiemiddel :Zacht piepgeluidje : ze laten de ander merken dat ze elkaar lief vinden.
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
De dieren zijn niet aangepast aan het leven in gevangenschap. Zo maken het natuurlijke gedrag van de degoe (intensief graven en knagen) en hun snelheid het dier ongeschikt om los te laten in huis. Een degoe houden in een kooi is geen optie.
Aanschaf en kosten: De aanschaf van een degoe is vanaf 20 euro per dier. De aanschaf van 2 degoe's met hok en alle toebehoren is te koop vanaf €300,- De maandelijkse kosten voor bodembedekking en voeding zijn zo rond de 25 euro.
Degoes zijn vooral overdag actief en erg leuk om naar te kijken. Ze kunnen heel tam worden, maar zijn geen knuffeldieren en dus minder geschikt voor jonge kinderen. Bij een verkeerde handeling kunnen ze hun staart verliezen, dus voorzichtig omspringen met de dieren is de boodschap!
Degoes komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Chili. Ze leven in de vrije natuur in grote groepen op de rotsen. Ze houden enorm van klauteren, klimmen en springen.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Geef goede voeding en zorg voor een juiste leefomgeving. Laat een nieuwe degoe minstens een week rustig wennen en laat hem zo veel mogelijk met rust. Zorg voor een goede standplaats van het hok, zodat hij op zijn gemak kan wennen. Begin met contact maken als uw degoe jong is – alleen als hij/zij het wil natuurlijk.
Hoelang is een degoe drachtig? Degoe-vrouwtjes zijn ongeveer 90 dagen zwanger.
De dieren hebben relatief grote, donkere oren en een lange, behaarde staart. Inclusief hun staart zijn ze zo'n 32,5 tot 44 cm lang. Ze wegen tussen de 170 en 300 gram en mannetjes zijn zo'n 10% groter dan de vrouwtjes. Degoes zijn echte knagers en beschikken over voortanden die blijven doorgroeien.
Standplaats van munt
Wanneer je munt wil planten of zaaien, kun je dit het beste op een zonnige plek of in de halfschaduw doen. Wanneer munt genoeg zon krijgt, zal het een betere smaak en geur ontwikkelen.
De meeste kruiden houden namelijk van de zon en kunnen dus deze zomer lekker gaan groeien in jouw tuin. Vooral mediterrane kruiden zoals basilicum, rozemarijn en tijm houden van een warm klimaat en genieten net als jij graag van de zon!
Voorbeelden: bieslook,(krul)peterselie, lavas, rozemarijn. Kruiden voor in de schaduw: hier komt geen zon. Alleen schaduwminnende planten groeien er dus goed. Voorbeelden: citroenmelisse, kamille, kervel en munt.
een hoog geluid maken vb: we hoorden een muis piepen klagerig je gevoelens uiten vb: als Terrie een beetje pijn voelt, begint meteen te piepen dan zal hij wel anders piep... Slapen.
Algemeen. De fret (Mustela putorius furo) is een langgerekt roofdiertje met een flexibel lijf en korte pootjes, dat tot de familie van de marterachtigen behoort. Het is de gedomesticeerde vorm van de bunzing. Bunzing en fret zijn onderling te kruisen, maar de kruisingen die dat oplevert, zijn ongeschikt als huisdier.
Bedek je handen, neus en oren.
Draag bijvoorbeeld een muts of warme wanten. Zorg dat je voldoende eet en drinkt. Dit houdt je energie op peil en je blijft beter warm. Blijf in beweging om zoveel mogelijk te voorkomen dat je het koud krijgt.