Maar sopropo blijft favoriet onder Surinamers. Het is moeilijk verkrijgbaar en lastig te kweken. Daarom kost een kilo sopropo zeven euro. Sopropo kun je in stukken snijden en roerbakken, of vullen met gehakt.
Waarom is de sopropo goed voor je gezondheid:
De sopropo bevat volop vitamine C, folaat (vitamine B11) en vezels. Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant, waardoor het cellen en weefsels helpt beschermen tegen oxidatieve schade.
Het is een ontzettend gezonde groente die boordevol zit met vitaminen en mineralen: vitamine B1, B2, B3, B11 en vitamine C, magnesium, fosfor, ijzer, mangaan en zink. De bittermeloen bevat twee keer zoveel betacaroteen als broccoli, tweemaal zoveel calcium als spinazie en tweemaal zoveel kalium als een banaan.
In Nederland kunt u bitter melon in toko's kopen.
De grotere varianten met een gladdere schil zijn vaak milder van smaak. Sopropo kun je in Nederland niet overal kopen. Wie goed oplet zal sopropo in grotere supermarkten, in toko's en op de markt kunnen vinden.
De smaak is relevanter. Deze is bitter, zo bitter zelfs dat de overige smaak er niet meer zo veel toe doet, net als bij bijvoorbeeld bitter lemon of tonic. Daarnaast vinden ook zelfverklaarde kenners dat de overige smaak weinig krachtig is, als van komkommer, groene paprika of courgettes.
Kinine. Dranken als tonic of bitter lemon, met daarin de stof kinine, verminderd beenspierkrampen. Kinine doodt ook bepaalde parasieten zoals de malariaparasiet, die zich in het bloed en in de lever innestelt. Ook zou het de weeën van een zwangere vrouw kunnen opwekken.
De officiële naam is sopropo (of in het Latijns: Momordica charantia) en de vrucht lijkt op een komkommer met wratten. De smaak is inderdaad bitter, echter daar kan veel aan gedaan worden. Zeker als de bittermeloen als puree uit een fles wordt gedronken als een mix met water en ongezoete siroop.
Sopropo zaaien en planten
In de meeste gevallen ligt de planthoogte tussen de 170-250 cm. Zelf sopropo zaaien en planten doe je bij voorkeur op de zonnige en warme plaats. De plantafstand die je aan moet houden is ideaal als deze 15×30 cm is. De zaden van de sopropo stop je vervolgens 1 cm diep in de grond.
Gezondheid
Frisdrank zoals Bitter Lemon is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Bitter Lemon kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Sopropo is perfect bij hoge bloeddruk of bloedvergiftiging. Buitenom het feit dat sopropo een genezende werking heeft, is het ook een lekkere groente! Een gerecht als sopropo met rijst en zoutvlees of gedroogde garnalen is zeker een aanrader.
Halveer sopropo in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken en doe samen met het zout in een kom. Laat het 15 minuten staan zodat de groente gaat zweten; dit neemt wat van de bitterheid weg.
Sopropo bereiden & bewaren
Sopropo is niet erg goed houdbaar. Je kunt ze het beste in hun geheel bewaren in de groentelade. Invriezen is niet aan te raden, ook niet in een bereid gerecht.
Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen.
Bij bittere smaken kun je denken aan rucola, witlof, koriander, andijvie, spruitjes en grapefruit: allemaal producten die stoffen bevatten die goed zijn voor je lever.
In België zijn onder meer de volgende merken verkrijgbaar: Gini. Val Bitter Lemon (gebotteld door Brouwerij Haacht)
Gezondheid
Frisdrank zoals Schweppes Indian Tonic is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Schweppes Indian Tonic kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Ook door bitter lemon of tonic te drinken kan je kinine binnenkrijgen – deze worden daarom ook aangeraden als medicijn. Gelukkig is de hoeveelheid kinine in dergelijke dranken erg laag. Je zou meer dan een liter per dag moeten drinken om, net als in het onderzoek, 100 milligram kinine te bereiken.
1: Was alle groenten en fruit goed. 2: Snij de sopropo doormidden en verwijder de pitten en het witte vruchtvlees. 3: Verwijder de schil van de citroen. 4: Snij alle groenten en fruit in stukken die door in je juicer/centrifuge passen en maak er een sapje van.
Surinaamse groenten in de keuken: Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad, klaroen, wilde augurk en korilla. Surinaamse groenten brengen verassende smaken en afwisseling in de keuken. Bekende Surinaamse groenten zijn Amsoi, Antroewa, Bitawiri, Boulanger, Dagoeblad en Klaroen.
Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Wanneer de amsoi doorgroeit, krijgt hij gele bloemen. Amsoi wordt ook weleens Indische mosterd genoemd. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten in veel oosterse keukens.
Antroewa bevat vitamine C en B1,2,6 en 11. Het bètacaroteen wordt omgezet door het lichaam in vitamine A. Ook bevat antroewa de mineralen calcium, fosfor, kalium, magnesium, natrium en zink. In antroewa zitten antioxidanten.
In een aantal wat grotere toko's kun je chayotes vinden, vaak in de koeling. Let wel op: meestal gaat het om de gladde variant en die zou het in ons klimaat dus iets minder goed doen. 123-zaden.
Verhul de bittere smaak met iets zoets.
Doe een snufje suiker of wat honing in bittere gerechten en dranken om de smaak wat te verbeteren. Door bittere smaken te combineren met suiker of chocola geef je je dessert een unieke smaak. Gebruik niet te veel suiker.