De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Zuurtjes bestaan voor het grootste gedeelte uit suiker. Daarbij gaat water en glucose (dat is een soort druivensuiker, je lichaam zet deze stom om in koolhydraten). Alle ingrediënten worden bij elkaar in een grote 'pan' door elkaar geroerd. Dan gaat de pan op het vuur en wordt het goedje gekookt.
De substantie van zuurtjes is hard, en de smaak is zoet. De naam slaat dan ook op de bereidingswijze, ter onderscheid van borstplaat dat uit suiker en water bestaat. De zuurstok is ook snoepgoed en kan beschouwd worden als een groot zuurtje.
Verwarm in een pannetje met dikke bodem 200 g suiker, 125 ml water en 70 g glucosestroop op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Zet een suikerthermometer in de pan en breng aan de kook. Laat de siroop 45- 50 minuten door koken tot een temperatuur van 149 graden is bereikt (stadium van harde kraak).
Toxic waste Candy is volgens kenners de zuurste snoepjes die er bestaan. We dagen je uit voor een toxic challenge met deze Toxic waste sour candy, probeer de zuurste snoepjes die zo sterk zijn dat je ze niet in je mond kan houden, langer dan 60 seconden in je mond te houden.
Het water in de Iron Mountain Mine nabij Redding in Noord-Californië is het zuurste water dat in de natuur wordt aangetroffen. In watermonsters die geologen daar in 1990 en 1991 hebben genomen, is een (negatieve) pH-waarde van −3,6 gemeten.
Een zure mat is snoepgoed, dat vaak rood, groen, geel, oranje, bruin, blauw of regenboogkleur is. Het snoepgoed heeft een zure smaak, gecombineerd met de kleurafhankelijke smaak (aardbei, appel, cola of grapefruit, enz.) en heeft vaak de vorm van een rechthoekige lange mat.
De zure smaak van snoepgoed komt meestal van citroenzuur. Dit zuur zit van nature in citroenen en in heel wat andere fruitsoorten.
Zuur: sap van een citroen of limoen of azijn. Zoetmiddel: rietsuiker, honing of agavesiroop.
De Zure Matten® worden geproduceerd door middel van een extrusie techniek. Dit is een vormgevingstechniek waarbij de snoepmassa door een soort mal geperst wordt. De mal heeft dus de vorm van een mat (of een veter).
suiker, glucosestroop, voedingszuur (citroenzuur), dextrose, natuurlijk citroen aroma, saffloerconcentraat.
Hoe worden ze gemaakt
Eerst wordt het water met suiker en glucosestroop in een pan gedaan. Dat wordt op het vuur gezet en verhit tot zo'n 130 graden. Na ongeveer 10 minuten wordt een deel uitgegoten op de koeltafel, dan worden en kleurstoffen bij gedaan.
Slappe smaak
Toen waren er nog niet veel smaakstoffen, ofwel aroma's, te koop. En als die al te vinden waren, dan waren die heel slapjes van smaak. Eigenlijk proefde je alleen maar suiker.
Voedingsdeskundigen raden daarom aan om maximaal 10% van de dagelijkse energiebehoefte te besteden aan de restgroep, waartoe snoep en snacks behoren. Een kind van zeven tot negen jaar heeft bijvoorbeeld een energiebehoefte van 1800 kcal per dag. Volgens de 10 procent-regel kunnen daarvan 180 kcal worden 'opgesnoept'.
Natuurlijk snoep je wel bewust: een drop kogel van Napoleon staat voor 25 calorieën. Suikervrij snoep levert aanzienlijk minder calorieën op dan snoep met toegevoegde suikers. Dit betekent niet dat je ongelimiteerd suikervrij kunt snoepen.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Wat is azijn? Azijn is een zuurhoudende oplossing met een pH van organische zuren, voornamelijk azijnzuur, en andere organische verbindingen, waarvan vele vluchtige organische stoffen (VOS's) zijn. Het is een tamelijk sterk zuur met een pH waarde van circa 2.0 á 3.0 en is corrosief voor vele soorten oppervlakken.
Suiker smaakt zoet maar is een sterk zuurvor- mend voedingsmiddel. Een zure sinasap- pel geeft echter na de vertering een basische rest.
Zure matten
Volgens tandartsen zijn dit echt de grootste boosdoeners qua gaatjes, aangezien ze zowel zuur als plakkerig zijn. Het zuur kan het glazuur verzwakken of zelfs afbreken, waardoor je tanden vatbaarder worden voor gaatjes.
Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld pasta, aardappelen en brood).
Kleverig snoep met suiker
In deze categorie denk je aan toffees en nougat. Toffee staat bol van de suiker en blijft aan je tanden kleven. Hierdoor kan suiker extra lang op je gebit blijven zitten. Toffee kleeft ook nog eens tussen je tanden en is lastig te verwijderen.
Suiker kan gaatjes (ook wel cariës genoemd) in het gebit veroorzaken. Dit omdat suiker door bacteriën in de mond worden omgezet in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur van tanden en kiezen op. Het tandglazuur kan zich hiervan zelf herstellen, maar heeft daar wel wat tijd voor nodig.
Suikervrij is schadelijk voor gebit
Consumenten gaan steeds bewuster om met de keuze voor (fris)dranken, snoep of gebak. Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit.