Het antwoord is eenvoudig: je kunt je vloerverwarming inderdaad uitschakelen om stroom te besparen. Schakel de pomp uit, die stroom verbruikt, net als de cv-functie van je verwarmingsketel.
Wanneer u de vloerverwarming toch wilt uitschakelen dan kunt u dat doen door de pomp uit te schakelen. Ook kunt u gebruik maken van een thermostaat die de temperatuur regelt.
Het is inderdaad mogelijk om het hele systeem voor langere tijd uit te schakelen. Maar wanneer de pomp weer wordt aangezet, kan het voorkomen dat de pomp vast komt te zitten. Dat is een vervelend probleem dat bovendien kostbaar is om op te lossen.
Het is niet aan te raden om de stekker van de vloerverwarming er voor langere tijd uit te trekken. Wanneer het water in de leidingen van de vloerverwarming langdurig stil staat is er kans op kalkvorming in de leidingen. Hierdoor kunnen leidingen dichtslibben.
De pomp staat de hele dag en het hele jaar aan. Daarmee loop het jaarlijks elektriciteitsverbruik behoorlijk op. Een snelle rekensom vertelt ons dat een circulatiepomp van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is met een gemiddeld jaarverbruik van 2800 kWh, 19% van het totale verbruik.
Vloerverwarming warmt traag op
In het belang van je comfort en energieverbruik is het daarom beter om de vloerverwarming overdag niet volledig uit te zetten. Het kost namelijk veel energie om de verwarming telkens van nul op temperatuur te laten komen. Zet je vloerverwarming daarom max.
Continu pompen
Wanneer het water in de vloer de gewenste temperatuur heeft, blijft er toch nog water door de vloer circuleren. De pomp gebruikt daardoor ook continu energie, want hij draait constant – ook in de zomer, wanneer uw verwarming niet aanstaat.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
Normaalgesproken gebruikt u vloerverwarming om uw woning te verwarmen – de naam zegt het al. Het warme water dat door de leidingen van uw watergedragen vloerverwarmingssysteem gaat, zorgt normaal voor een aangename verwarming. In de zomer kunt u er echter voor kiezen om koud water door de leidingen te laten lopen.
Als je 's nachts je warmtepomp uitschakelt, zal namelijk de temperatuur dalen in de vloeistof die door je warmteafgiftesysteem vloeit. Je warmtepomp zal dan ook een grote hoeveelheid energie moeten leveren om die temperatuur weer te verhogen. Als gevolg hiervan zal het rendement dalen.
De zuinigste vloerverwarming temperatuur is dus rond de 30°C. Want hoe lager deze watertemperatuur, hoe goedkoper de energierekening. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk dat de vloer nog steeds lekker warm wordt wanneer je de thermostaat aandraait. Zet de watertemperatuur van de vloerverwarming dus niet té laag.
Hoe weet je dat de vloerwarmingspomp kapot is? Als de circulatiepomp de oorzaak is dat de vloerverwarming niet werkt dan zal er geen warm water door de vloerleidingen stromen waardoor de leidingen vanuit de verdeler koud aanvoelen terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
Het gasverbruik van vloerverwarming kan variëren van 3 tot 6 m3 per vierkante meter per jaar.
Bent u wel eens een langere tijd van huis, bijvoorbeeld als u op vakantie bent? Dan is het wel beter om de vloerverwarming volledig uit te schakelen. In de wintermaanden is dit echter wel af te raden en is het vaak beter om de temperatuur op een lage stand te laten staan.
Door de temperatuur van het water in de vloerverwarming enkele graden omlaag te draaien, vindt er een natuurlijke afkoeling plaats. Sowieso wordt het aangeraden om tijdens de zomermaanden de vloerverwarming niet uit te schakelen, maar deze gewoon op een lagere temperatuur in te stellen (van bijvoorbeeld 16 graden).
Wanneer de temperatuur te warm wordt kan de vloer gaan krimpen of uitzetten. Over het algemeen wordt er door installateurs aangegeven om een maximale temperatuur van 55 graden aan te houden. Om de risico's klein te houden adviseren wij een maximale temperatuur van 45 aan te houden.
Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat 's nachts dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
De stand bepaalt de snelheid van rondpompen van het warme water in de vloer. Na ongeveer 20-30 minuten controleert U of de retour (2) ook warm wordt. Deze zal minder warm zijn dan de aanvoer, maar dient wel warm te worden. Uw vloerverwarming is nu in gebruik genomen.
De pomp van de vloerverwarming pompt het water rond. De verdeler (van de vloerverwarming) zorgt ervoor dat het water gelijkmatig wordt verdeeld. Het warme (of koude water in de zomer) gaat door de buizen die in de vloer zijn ingefreest. Het water circuleert zodat het water altijd op de gewenste temperatuur wordt ...
Een pomp voor de vloerverwarming gaat ongeveer 15 tot 20 jaar mee. Gelukkig is niet al te lastig om een circulatiepomp te laten vervangen. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het warme water door de vloerverwarming buizen stroomt.
Heb je een vloerverwarming, dan is je geadviseerd deze doorgaans niet helemaal uit te zetten wanneer het warm weer is. Feit is namelijk dat je – zeker in het voorjaar en najaar – zomaar een piek van koud weer kan verwachten.
Bij het aanzetten van vloerverwarming wordt er warm water rondgepompt door het vloerverwarmingssysteem.De buizen verwarmen en geven warmte af aan de omgeving. In het geval van een volledig koude vloer duurt het een aantal uren voordat de warmte voelbaar is in huis.