Pas als je kind vier jaar is, is zijn huid volledig ontwikkeld. Tot die tijd kan de huid van je kind zichzelf maar 5 tot 10 minuten beschermen tegen de zon. De huid droogt namelijk sneller uit en is extra gevoelig voor UV-straling. Ook maakt je kind nog nauwelijks melanine aan.
In het kort. Bij een zonnesteek is het lichaam te warm en te droog geworden. Dit kan klachten geven zoals: hoofdpijn, duizeligheid, overgeven, een hele warme huid, veel zweten, slap voelen. Laat het lichaam afkoelen, bijvoorbeeld met een koude douche of door in een koele ruimte te zijn.
Je kunt een zonnesteek herkennen aan de volgende symptomen: Heel hevig zweten of juist helemaal niet meer. Je kind heeft hoofdpijn. Je kind is duizelig.
De lichaamstemperatuur is ontregeld, waardoor je lichaamstemperatuur kan stijgen tot wel 42 graden Celsius. Dit is naast zonnebrand een veelvoorkomend probleem wanneer iemand te lang in de zon heeft gezeten of als iemand te weinig gedronken heeft.
Hersenvliesontsteking komt vooral voor bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijke verschijnselen zijn: hoge koorts, een vlekkerige huid, een stijve nek, steeds overgeven, erge hoofdpijn en sufheid. Baby's willen niet drinken en huilen veel of kreunen.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Als je oververhit bent dan zul je merken dat je je gauw vermoeid voelt. Klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en neiging tot flauwvallen kunnen hier ook bijhoren. Daarnaast kan het zijn dat je spierkrampen ervaart in de armen en benen. Als je oververhit bent zal je ook meer gaan transpireren.
Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, raken je romp, armen en benen slecht doorbloed. Uiteindelijk worden ze bleek en stoppen ze met zweten. Het gevolg hiervan is dat de temperatuur in je lichaam hoger wordt omdat je niet meer zweet en je lichaam zo niet kan afkoelen. Dit kan gevaarlijk zijn!
Een hoge luchtvochtigheidsgraad verhoogt de kans op het ontstaan van een hitte beroerte. Het achterlaten van kinderen in een stilstaande auto tijdens warm weer kan zorgen voor het ontstaan van een hitteberoerte. Jonge kinderen en bejaarden kunnen minder goed zweten.
Wist je dat je in de schaduw ook kan verbranden? En achter het autoglas? Smeer daarom je kind zo vaak mogelijk in! Vergeet ook niet de kwetsbare plekken zoals de oortjes, de nek, ...
De babyhuid is veel dunner en dus gevoeliger dan die van een volwassene, daarom heeft uw kind bijzondere bescherming tegen de zon nodig. Melanine is het bruine kleurpigment dat door zon op de huid aangemaakt kan worden (verkleuren/bruinen van den huid).
Is je kind verbrand door de zon, haal hem dan direct uit de zon – en zorg dat hij ook in de dagen erna niet meer aan zonlicht wordt blootgesteld. Met een lauwe douche, bad of natte handdoeken kun je de huid meteen koelen. Smeer hem in met aftersun voor een verkoelende en hydraterende werking.
Hoelang een zonnesteek duurt, hangt af van de ernst van de klachten. Bij een lichte en gewone zonnesteek voel je de klachten een dag later nog steeds. Meestal nemen de symptomen pas na enkele dagen af. Soms duurt een zonnesteek langer dan enkele dagen.
Een milde zonnesteek kun je behandelen door een koele ruimte op te zoeken en je lichaam af te laten koelen. Je kunt verder extra water drinken. Als dit niet helpt, kun je een lauwe douche nemen of jezelf met natte doeken helpen afkoelen. Het is belangrijk om géén koude douche te nemen.
Een zonnesteek komt effectief door een te lange blootstelling aan de zon. Bij een zonneslag, ook wel hitteslag genoemd, is dat niet per se het geval. Bij een zonneslag is er sprake van een oververhitting van het lichaam. Je kan het krijgen door zware fysieke inspanning te doen bij warm weer.
Het lichaam van uw kind kan door de zon te warm en te droog worden. Dat heet een zonnesteek. Overgeven is een van de vele verschijnselen die uw kind dan kan hebben.
Hoe ziet een droge huid eruit? Een droge huid voelt ruw aan en kan er rood of schilferig uitzien. Soms is ze zo uitgedroogd dat je barstjes ziet en er pijnlijke kloofjes ontstaan. De huid kan jeuken waardoor je baby de neiging heeft om te krabben.
Allereerst is het heel belangrijk dat u veel blijft drinken. Zeker als u moet overgeven of diarree heeft. Dit is nog belangrijker voor jonge kinderen en ouderen, want uitdroging kan voor hen extra gevaarlijk zijn.
De eicel en de zaadcel kunnen bij elkaar komen als een man en een vrouw met elkaar vrijen. Als twee mensen van elkaar houden en graag een kindje willen, gaan ze met elkaar vrijen.