Slakken zijn gek op hosta's. Daarnaast eten slakken het liefst jonge frisse groene blaadjes. Jonge zaailingen zijn favoriet, zoals gezaaide groenteplanten en eenjarige planten. Jonge sla en aardbeien zijn ook niet veilig voor de slak.
Slakken houden van vochtige plekken, zoals hoopjes tuinafval, stapels tegels of jouw composthoop. Zet kwetsbare planten daar liever niet in de buurt en ruim tuinafval snel op. Ook 's avonds sproeien is geen goed idee; dan blijft je tuin de hele nacht vochtig en dat vinden slakken juist heel fijn.
Lok naaktslakken naar je toe
Het klinkt misschien een beetje gek, maar naaktslakken zijn gek op bier! Trek jij een flesje open, schenk dan een scheut van je bier in een kommetje en plaats deze op de plek waar je de naaktslakken ontdekt hebt. Even geduld en binnen no time komen de naaktslakken op het bier af.
Zowel huisjesslakken als naaktslakken houden vooral van kruidachtige vaste planten met lekker sappig blad, zoals de meeste hosta's (hartlelie, funkia). Verder vreten ze ook aan jong blad, jonge scheuten, kiemplanten en zachte vruchten van allerlei plantensoorten.
Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt. Koperen ringen kunnen dus helpen. Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (ð¤¢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Met tientallen rijen tanden knagen de naaktslakken in de tuin het liefst aan vlezige planten zoals kolen en sla. Slakken verstoppen zich overdag onder bladafval, maar vooral in de bodem. Bovengronds ga je de slakken te lijf met ecologische slakken korrels.
Naaktslakken kunnen een ware plaag zijn
Als ze bovengronds komen, zijn ze ook het gevaarlijkst. Ze knabbelen dan aan de blaadjes van planten. Natuurlijk, een slak moet ook eten, maar je groen gaat er wel aan. Vooral jonge plantjes gaan er wel in bij de naaktslak.
Slakken trekken er massaal op uit
Dat komt omdat de omstandigheden heel erg gunstig zijn: het is vochtig, daar houden slakken heel erg van, er is nu volop voedsel en het is warm, daar gedijen ze goed bij. Onder deze omstandigheden kunnen ze snel groeien en komen ze graag tevoorschijn.
Een gekend trucje om van naaktslakken af te komen, is er zout op strooien. De slakken drogen uit en gaan dood. Het proces dat hierachter schuilt, heet osmose. Water vloeit van een oplossing met een lage concentratie opgeloste stoffen naar een oplossing met een hoge concentratie opgeloste stoffen.
Natuurlijke vijanden lokken
Slakken hebben veel natuurlijke vijanden zoals kippen, loopkevers, padden, kraaien, lijsters, spreeuwen, slakkendodende vliegenlarven, slakkendodende aaltjes, egels en spinnen.
Zijn slakkenkorrels veilig te gebruiken? Slakkenkorrels met metaldehyde zijn erg giftig en schadelijk voor mensen en dieren als ze het opeten. Aan slakkenkorrels met metaldehyde is daarom een bittere stof toegevoegd, zodat kinderen en huisdieren de korrels door de bittere smaak snel uitspugen.
Slakken zijn gek op bier en komen hierop af. Ze klimmen in het bakje en vallen in het bier. De volgende ochtend kan je de slakkenval controleren en indien er slakken in de val zijn getrapt kan je deze weggooien. Bovenal houden slakken niet van droogte en niet van warmte.
Slakken kunnen absoluut niet tegen azijn en zout, want als je dit middel toedient, wordt de slak langzaamaan weggevreten op een gruwelijke wijze. Buiten het feit dat je dit soort middelen wettelijk gezien niet mag gebruiken ter bestrijding van slakken, is het ook zeker niet nodig om slakken zo te pijnigen.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Laat veel zon toe in de tuin, slakken houden niet van een warme grond. Leg meer grind in de tuin, daar gaan slakken moeilijk overheen. Eierschalen en schelpen kun je gebruiken om de grond scherper te maken rondom planten die slakken graag eten.
Na het paren legt de naaktslak tientallen kleine transparante eitjes in een holletje in de grond of op andere beschutte plekken. Na een paar weken komen de eitjes uit. De meeste soorten worden niet ouder dan een jaar.
Naast onze planten eten ze ook dode bladeren en dode dieren. Zo smullen ze van een dode regenworm of een andere slak die zijn laatste adem heeft uitgeblazen. En zoals eerder gezegd vormen naaktslakken een lekker hapje voor veel andere dieren.
De slak schraapt zijn eten af met de radula, een rasptong. Dit schrapen maakt een regelmatig geluid. Als het erg stil is kan je het zelfs horen.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert. Met onze huidige weersomstandigheden zijn er zelfs exemplaren die 20 cm lang kunnen worden!
Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes
Koffiegruis vormt nauwelijks een barrière tegen slakken; doe de test maar eens. Planten besproeien met restjes koude koffie houdt de slakken wel weg. Koperstrips weren slakken (ze krijgen een soort stroomstootje) maar blijken niet altijd zo succesvol; bovendien zijn ze duur.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.