Stoppels ontstaan doordat je de natuurlijke punt van een haar verwijdert. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij scheren of het gebruik van ontharingscreme waar je alleen dat deel van de haar verwijdert dat boven de huid uitsteekt. Je scheert de haar of lost hem op net boven de huid op een dik deel van de haar.
STOPPELS: DE DRIE DAGEN-BAARD. Iedereen kent hem wel: de stoppelbaard, ook wel de drie dagen-baard genoemd. Na het scheren van je baard ontstaan er al gauw stoppels. Na een paar dagen krijg je dan een korte baard van stoppels.
Het grote voordeel van waxen is: je hebt lange tijd een gladde huid waar je geen omkijken naar hebt! Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Scrubben zorgt voor een zachte, schone en gladde huid. Daarnaast wordt je scheermes ook minder snel bot doordat dode huidcellen niet vast blijven zitten in het mesje. Scrub je lichaam altijd de dag voordat je gaat scheren en niet op de dag zelfs.
De beste tip om jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes te voorkomen, is om met de groeirichting van de haartjes mee te scheren. Door je scheermes alle kanten op te laten gaan, neemt de kans op wondjes toe en kan de huid heel erg gaan irriteren. Daarnaast is het belangrijk om niet te hard te drukken.
Haren groeien niet dikker terug
Het antwoord is eenvoudig: nee. Haar groeit met een bepaalde dikte uit het haarzakje en wordt niet dikker wanneer je het scheert. Je haargroei is genetisch en hormonaal bepaald. Wanneer je ouder wordt, kan er onder invloed van hormonen wel meer lichaamsbeharing ontstaan.
Scheren en knippen van haartjes op de bovenlip en kin
Bij het scheren en knippen van haren blijft de wortel van de haar in de huid zitten. Een snelle en goedkope methode. Een nadeel is dat de haar snel aangroeit en opkomende haartjes dikker aanvoelen.
Tijd voor dermatoloog Kevin Gmelig Meijling om feit van fabel te scheiden. Scheren is slecht voor de huid: "Sommige mensen denken de huid te beschadigen door te scheren, maar dat is niet het geval. Alleen wie last heeft van chronische ontstekingen van de haarfollikels of acne loopt het risico de huid te beschadigen."
Scheer de haren met de haargroei mee. Hierdoor voorkomt u dat er teveel druk op de huid komt te staan waardoor u last kunt krijgen van ingroeiende haartjes. Het gebruik van een goede, PH-neutrale en ongeparfumeerde scheerzeep of gel heeft altijd de voorkeur.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.
Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Gebruik een scheercrème
Als je maar iets gebruikt wat ervoor gemaakt is om je te helpen bij het scheren. Lees: geen conditioner, shampoo of douchegel. Dit zorgt er namelijk voor dat je jouw huid alleen maar meer uitdroogt. Dit conditioner kun je overigens wel gebruiken bij het scheren om de haartjes zachter te maken.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
"Of je veel of weinig schaamhaar hebt hangt af van het ras. Over het algemeen zijn Japanse en Koreaanse mensen karig bedeeld met schaamhaar. Zij doen er dan ook veel aan om er hariger uit te zien. Sommige vrouwen gebruiken zelfs schaamhaarpruikjes.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”