De goedkopere soorten als haring en makreel komen niet voor kweek in aanmerking. Ondanks vangstquota is de prijs zo laag, dat kweek niet op kan tegen vangst in de natuur. De Nederlandse kweek vindt, anders dan in Azië, niet in vijvers maar in 'gesloten recirculatie-systemen' plaats.
Kweekvissen in Nederland
Nederland kweekt paling, meerval, claresse, forel, tilapia, snoekbaars, tarbot, garnaal, steur en yellowtail kingfish. De vissen leven in gesloten systemen. Dit zijn enorme tanks met een enorm aantal vissen. Er is nauwelijks ruimte om te zwemmen.
Niet alleen het dierenleed is groot, maar kweekvis bevat veel antibiotica en pesticiden die erg slecht zijn voor onze gezondheid. In de schappen van de supermarkt zijn vele soorten vis verkrijgbaar, ook exotische soorten zoals de pangasius en de tilapia.
In Nederland worden soorten als paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong gekweekt. Het kweken van vis gebeurt op twee verschillende manieren. Er bestaan open kweeksystemen en gesloten kweeksystemen.
Omnivoren en carnivoren
Het dieet van kweekvis verschilt naargelang de soort. Bepaalde soorten, zoals karper, pangasius en tilapia hebben een omnivoor dieet. De soorten die traditiegetrouw in Europa worden gekweekt zijn voornamelijk carnivoor (forel, zalm, zeebaars, goudbrasem, tarbot).
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Wilde kabeljauw of kweek? Omdat werkelijk niets van de kabeljauw verspild wordt, mag kabeljauw zeker een duurzame vis genoemd worden. Duurzame kweekmethodes voor de kabeljauw zijn er helaas niet echt. Dit komt omdat kabeljauw een vissoort is met een heel hoog basaal energieverbruik.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Duurzame visserij
De makreelvisserij is duurzaam en kent weinig bijvangst. Bij het vissen is er geen contact met de zeebodem. Makreel is een belangrijke voedselbron voor veel andere vissoorten, zeezoogdieren en vogels. Daarom is het belangrijk dat de makreelstand op peil blijft.
Zo kies je duurzaam
Ook vis zonder keurmerk kan trouwens duurzaam zijn: van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis.
We noemen vis 'vet' als het meer dan 5% vet bevat. Denk bij vette vis aan Atlantische zalm, haring, makreel of sardines. Het maakt niet uit of je verse vis gebruikt of vis uit diepvries of blik, behalve bij zalm. Verse zalm is meestal Atlantische zalm, wat een vette soort is.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Zoals reeds aangehaald zijn er een aantal nadelen verbonden aan aquacultuur en vooral aan maricultuur op zee. Denk hierbij aan de overbevolking in de kooien, de verhoogde mestproductie en de kans dat ziekten en parasieten wilde soorten besmetten.
Tegenwoordig slaagt men er redelijk goed in om met de kweek-dorade de wilde populatie na te bootsen. De vis wordt meestal geschubd op de huid gebakken en is daarmee vergelijkbaar met de zeebaars die tevens ook gekweekt wordt.
De omega 3 en omega 6 vetten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de vis. Tevens zit er veel vitamine A, B6, B12, C, D, E en K in. Dat is dan ook de reden dat makreel erg gezond is! Makreel is niet alleen erg lekker, maar dus ook erg goed voor je lichaam.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Ingeblikte vis zit boordevol mineralen als calcium en vitamines. Vitamine A is goed voor de ogen, de huid, groei en weerstand. Vitamine B12, dat ook veel in vis in blik zit, is er voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het centrale zenuwstelsel.
Alle vis gecertificeerd
Deze vissoorten zijn uit verschillende gebieden afkomstig en worden zowel wild gevangen als in aquacultuur gehouden. Op dit moment is 100% van ons vaste assortiment vis uit koeling en diepvries gecertificeerd. Sinds 2012 voldoet 100% van onze wild gevangen vis aan het MSC-keurmerk*.
Volgens Dr. David Carpenter, directeur van het 'Institute for Health and Environment' geeft aan dat kweekzalm een verhoogd risico op kanker met zich meebrengt. Er ontbreekt niet alleen vitamine D in deze zalm, maar is ook verontreinigd met kankerverwekkende chemicaliën, vlamvertragers, PCB's, pesticiden en antibiotica.
Het verschil in calorieën
Door het verschil in voeding, is wilde zalm veel minder vet dan kweekzalm en daardoor bevat wilde zalm ook significant minder calorieën. Het verschil is ook echt wel groot te noemen.