Hoewel insecten geen neus hebben, ruiken ze vaak juist erg goed. Dat doen ze met hun antennes. Die zitten vol met cellen die geuren opvangen. Hierdoor komen insecten veel te weten over hun omgeving.
Wespen kunnen namelijk helemaal niet goed zien. Ze nemen alleen vage kleurvlakken en ultraviolet licht waar. Maar de beestjes kunnen geen ogen onderscheiden en zullen van jouw 'dodelijke' blik dus niets merken.
Maken wespen honing? Er is maar één enkel simpel antwoord op deze vraag: NEE!Hoewel wespen – net zoals bijen – nectar drinken, zijn ze fysisch niet in staat om deze om te zetten in honing. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ze niet van honing houden: soms stelen wespen grote hoeveelheden honing uit bijenkorven.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Het antwoord is simpel: ze voelen zich bedreigd en beschermen hun nest. Wespen zijn geen bijzonder wrede wezens die je willen achtervolgen of steken. Als ze echter het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn, zullen ze alles doen om zichzelf te beschermen.
Wespen worden vooral aangetrokken door eiwitten. Dit is de reden waarom wespen zo dol zijn op vlees en dode dieren. Deze insecten ruimen maar al te graag op en verslinden allerlei rottende eiwitten.
Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij.Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek. Het fabeltje dat wespen hun dode soortgenoten wreken, klopt dus echt.
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium.
Bijen en wespen vinden dikwijls onderdak in hun nestgangen. Sommige slapen in of op bloemen, wat soms tot slaapgezelschappen leidt. Andere slapen graag met de kaken vastgeklemd aan een plant.
De hoeveelheid gif die wordt ingespoten hangt af van het insect: bij een bijensteek wordt 50 tot 100 microgram gif ingespoten, voor een wesp varieert dit van 2 tot 10 microgram. Eén steek van een wesp of een bij is meestal niet gevaarlijk, maar kan wel erg pijnlijk zijn.
Wespen jagen op verschillende vliegende en kruipende insecten.Wespen eten onder andere muggen, vliegen en teken.Daarnaast voeden ze zich soms ook met de kadavers van andere kleine dieren.
Wespen hebben gevoelige, langwerpige ogen (facetogen) waarmee ze weliswaar geen rode kleuren kunnen zien, maar wel ultraviolet licht. Bovenop de kop zitten drie ocelli, welke eveneens ogen zijn maar minder gevoelig dan de facetogen. Hun voelsprieten zijn lang en gebogen, en bevatten zintuigcellen.
4. Doe geen fel gekleurde kleding aan. Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Papierwespen kunnen elkaar herkennen aan het gezicht en herinneren zich dat nog minimaal een week na de eerste ontmoeting.
Vellinga: “Een wespensteek wordt vaak herkend door een plotselinge, felle pijn gevolgd door een branderige of jeukende, rode zwelling.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Libellen vallen wespen aan in volle vlucht.Sommige spinnen, kevers en zelfs motten draaien hun poten niet om voor een lekkere wesp.En zelfs van andere wespen hebben wespen te vrezen. Papierwespen vallen bijvoorbeeld de larven van kleinere bladwespen en zaagwespen aan.
Naar een wesp slaan is dus nooit een goed idee. Dit zal hen het gevoel geven dat jij de aanval startte en hierdoor kunnen ze steken. Weglopen van een wesp kan je ook wel eens lelijk verrassen. Als je kalm blijft, druipt de wesp gewoonlijk zelf af.
Ten tweede maakt de stof die een dode wesp uitscheidt, andere wespen agressiever. Als je dus één wesp doodt met haarlak of deodorant, kan dit ervoor zorgen dat andere wespen in de buurt juist agressiever worden en jou aanvallen. Dit is dus geen effectieve en veilige methode om wespen te verjagen.
Wespen kunnen niet zwemmen
De wesp blijft misschien eventjes drijven op haar vleugels, maar als die doordrenkt raken, zakt het beestje naar de bodem. Kijk daarom uit met blikjes frisdrank in de zomer: als daar een wesp in 'zwemt', dan zie je dit niet.
Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.
Maar let op: je kunt er wespen ook erg boos mee maken.
Om overlast van wespen te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk de wespenkoningin te vangen. Net als bij mieren kan de kolonie niet bestaan zonder de koningin. Als de wespenkoningin gevangen wordt voordat zij de kolonie heeft kunnen stichten, zal er geen wespennest gebouwd worden.
"Rustig blijven, zoetigheid bij je weghouden en je mag ze af en toe best een flinke tik geven. Daar worden ze niet agressiever van, dat is alleen als ze klem komen te zitten."