Oorzaak angina pectoris De pijn op de borst bij angina pectoris komt meestal door vernauwing van de kransslagaders. Dit zijn de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien. Door die vernauwingen krijgt het hart minder zuurstof dan het nodig heeft.
Ook anders is dat de pijn bij Prinzmetal angina pectoris vaker 's nachts begint. Ten slotte duren de aanvallen meestal langer en zijn ze heviger. Ook kunnen er hartritmestoornissen ontstaan. Roken, drugs, bepaalde medicijnen, kou en emoties kunnen een aanval uitlokken.
Oorzaak. Angina pectoris wordt veroorzaakt door aderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd. Atherosclerose is het ophopen van vetachtige stoffen (zoals cholesterol) en kalk in de wand van de kransslagaderen waardoor er vernauwingen ontstaan. De ader kan dan minder bloed/zuurstof vervoeren naar de hartspier.
Stabiele angina pectoris
klachten veroorzaakt door inspanning, overgang van warmte naar koude, na een maaltijd of bij emoties; de klachten verminderen of verdwijnen na het stoppen van de inspanning of na het innemen van een 'tabletje onder de tong' (nitroglycerinetabletje) of nitrospray onder de tong.
De cardioloog kan met verschillende onderzoeken vaststellen of uw klachten werkelijk door angina pectoris worden veroorzaakt. Zo zal een, indien nodig, een inspannings ECG, een CT angiografie of een hartkatheterisatie worden uitgevoerd.
Pijn op de borst kan een signaal zijn dat er iets mis is met het hart. Onderzoek naar angina pectoris begint vaak met het maken van een hartfilmpje (ECG) en een fietstest. Andere onderzoeken die je kunt krijgen zijn een echo, isotopenonderzoek, CT-scan of hartkatheterisatie.
De meeste mensen met hartkramp leven even lang als mensen zonder hartkramp. Zij hebben geen aanvallen meer als ze gezond leven en medicijnen gebruiken. Of ze hebben af en toe klachten, maar die worden niet erger. Dit heet stabiele angina pectoris.
Angina pectoris is namelijk een tijdelijk zuurstoftekort van het hart en zorgt niet voor blijvende schade.
De klachten van angina pectoris zakken na enkele minuten rust langzaam weg. Dit wordt de stabiele vorm van angina pectoris genoemd. In al die gevallen vraagt het lichaam ineens meer zuurstof dan het hart kan leveren. Wanneer men rustig gaat zitten of liggen, verdwijnen de klachten vaak binnen enkele minuten.
Angina pectoris is vaak goed te behandelen met medicijnen. Als medicijnen niet voldoende helpen, kunnen de artsen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum dotteren of een bypass operatie uitvoeren.
Ontstaat angina pectoris pas na het infarct, dan beïnvloedt dat de levenskansen op lange termijn zeker ongunstig (61, 80, 32, 53, 54, 81, 17). Prognostisch zeer ongunstig is het eerder hebben doorgemaakt van een hartinfarct.
Bij hartkramp voelt u soms een drukkend, benauwd gevoel in de borst. Dit gevoel komt als u zich inspant of bij heftige emoties. De klachten zijn meestal in een paar minuten over. Gezond leven is belangrijk om uw bloedvaten goed open te houden.
Bij een angina pectoris is dit zuurstoftekort tijdelijk en van voorbijgaande aard, zonder blijvende letsels in het hart. Bij een (niet behandeld) hartinfarct echter duurt het zuurstoftekort zo lang dat er een deel van het hartspierweefsel afsterft.
Een aanval van angina pectoris verdwijnt meestal weer na enkele minuten rust. Als de klachten langer dan 5 minuten duren en niet verdwijnen in rust, dan kan er sprake zijn van een hartinfarct.
Een drukkende pijn op de borst is het meest duidelijke signaal bij een hartinfarct. Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over.
Symptomen. De patiënten zullen meestal klagen over pijnklachten, krampen of een vermoeidheidsgevoel in de kuiten, bovenbenen of de billen. Dit is het gevolg van het zuurstoftekort in de spieren op het moment van de inspanning.
Klachten. De meest voorkomende klacht bij problemen in de kleine vaatjes is pijn op de borst. Ook kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen en hartkloppingen komen voor. Bij problemen in de grote vaten treedt pijn op de borst vaak pas op bij zware inspanning of hevige emoties.
De hartkatheter heeft een klein ballonnetje die de cardioloog kan opblazen op de plek van de vernauwing. Nadat de vernauwing is opgelost, plaatst de cardioloog meestal een stent om de kransslagader open te houden. Uw cardioloog kan u voor een dotterbehandeling verwijzen naar het Hartcentrum.
De behandeling van hartkramp bestaat op dit moment met name uit het toedienen van medicijnen. Vaak worden deze patiënten ook behandeld met een dotterbehandeling of een bypassoperatie. In een grote recente studie en meta-analyse zijn echter geen gunstige effecten aangetoond van deze kostbare en invasieve procedures.
Heeft je vader, moeder, broer of zus voor het 65e levensjaar een hart- of vaataandoening gekregen? Dan heb je een verhoogde kans op het krijgen van deze hart- of vaataandoening, zonder dat jij klachten hebt. Het is namelijk zo dat erfelijke hart- en vaataandoeningen ook op latere leeftijd kunnen ontstaan.
Bij een echo onderzoek onderzoekt de cardioloogde bouw van uw hart;of de hartspier en de hartkleppen goed werken.De hartfunctielaborant doet het onderzoek met een echokop, een soort microfoon. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten en doet meestal geen pijn.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
Een beklemmend gevoel is dus drukkend. Het is het gevoel dat je vastzit, dat je geen kant op kunt, dat je gevangen zit. Het is benauwend, angstig makend, drukkend en bedrukt.
Pijn of druk op de borst kan te maken hebben met je spieren, slokdarm, maag, hart of longen, of met stress. Maak een afspraak bij je huisarts als je pijn op de borst hebt. Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost als de klachten blijven als je rustig zit. Zoals moeilijk of snel ademen.
Let op met fanatiek sporten
met angina pectoris. met een lekkende of vernauwde hartklep. met een aneurysma. die kort geleden een hartinfarct, bypassoperatie of dotter- en stentbehandeling hebben gehad.