Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god
Transformatie zet je leven op z'n kop
De transformerende kracht van Shiva is zó sterk, dat het je leven in korte tijd flink op zijn kop kan zetten. Zodra je je verbindt met de vernietigende en transformerende kracht van Shiva, brand je als het ware alles weg wat niet meer past in je leven.
Shiva wordt vaak afgebeeld op een stier met een drietand, hij heeft vier armen en op zijn voorhoofd het derde oog. Zijn vrouw is Parvati. Andere bekende goden zijn Rama , Krishna , Ganesha en Durga .
Shiva heeft een vrouw die Parvati heet. Zij wordt in verschillende gedaanten aanbeden: als zachte Moedergodin, als bloeddorstige godin Kali en als Durga, de godin van de strijd. Net als veel andere goden is Parvati dus een mengeling van goed en kwaad, vriendelijk en wreed, leven en dood.
Vasuki is de slang van Shiva en hij draagt hem als een ketting om zijn hals. Vasuki deed dienst als het touw, gewikkeld om de berg Mandara, om de oceaan van melk te karnen en soma (amrita) te maken.
Op de veertiende avond van de maand Phalguna (februari / maart) wordt het Maha Shivaratri (ook: Mahashivaratri) gevierd, een festiviteit ter ere van de god Shiva. De gelovigen vasten op deze dag en houden een nachtwake in een tempel bij het beeld van Shiva.
Shiva Skunk is een kruising tussen Northern Light #5 en Skunk #1. Ofwel een superhybride die twee van de meest krachtigst cannabissoorten aller tijden combineert. Deze ouders zijn duidelijk van invloed op hoe de toppen eruit zien: als compacte popcorn, samengeklonterd in grote topformaties.
Krishna is de achtste nederdaling van Vishnu. Maar Krishna wordt ook als zelfstandige god geëerd. Hij kan Vishnu's attributen dragen: het rad of de schelphoorn. Vishnu heeft een blauwe huidskleur in de gestalte van Krishna én in die van Rama – een andere nederdaling van Vishnu.
Volgens de legende vormde de godin Parvati in Kanchipuram een Shiva lingam uit een handvol zand en vereerde daar vervolgens Shiva. Deze steen staat bekend als de Prithvilingam, die het oerelement aarde symboliseert.
De meeste hindoes vereren maar één God, zoals de shaivieten (Shiva) en de vaishnavieten (Vishnoe), die geloven dat andere goden doordrongen zijn van die Ene God.
Shiva wordt soms afgebeeld als een Mahayogi (grote yogi), die leeft in afzonde- ring. Hij zit dan naakt op en tijgervel. Meestal wordt hij afgebeeld met vier armen. Zijn attributen zijn de tamboerijn (symbool voor de oerklank van de schepping) en een drietand.
' Mensen in India vormen zich een beeld van Jezus Christus dat aansluit bij hun eigen cultuur. Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie.
Momenteel wonen er tussen de 120.000 à 160.000 Hindoestanen in Nederland, waarvan het grootste deel, zo'n 50.000, in Den Haag en omgeving.
Vishnu zit meestal op het mythische wezen Garoeda, dat half mens, half adelaar is. Vishnu wordt vaak voorgesteld met vier armen, waarmee hij zijn attributen vasthoudt.
Ganesha is de god met het olifantenhoofd van de Hindoes. Hij is de god van wijsheid, welvaart en vriendschap, beschermgod van reizigers. Hij brengt geluk en ruimt op wat in de weg staat, is ook heel vrijgevig. Ganesha is de god van elk nieuw begin.
Shakti is in de Indiase mythologie de vertegenwoordigster van de vrouwelijke energie. Zij is een van de Hindoegoden en wordt vereerd als Moedergodin. Die kunnen enkel hun functie dankzij haar uitoefenen. Zonder energie betekenen ze niets.
Katha poeder is een fijngemalen, natuurlijk poeder. Katha poeder komt uit India en wordt daar al sinds de oudheid gebruikt als natuurlijke verzorging en conditioner voor haren en hoofdhuid. Katha poeder is verpakt in een hersluitbare, eco-vriendelijke pouch verpakkingen.
Puja begint met darshan, oogcontact tussen de gelovige en het cultusbeeld dat de godheid representeert. De gelovige biedt de godheid offergiften (bloemen, wierook, voedsel, enz.) aan en neemt in ruil van de godheid prasad aan.
Krishna Janmashtami is een van de belangrijkste hindoe feestdagen, waarbij de geboorte van Shri Krishna, de achtste avatar (incarnatie) van Shri Vishnu, wordt gevierd. Krishna Janmashtami valt op de Ashtami (achtste dag) van de donkere helft van de maand Bhadrapada.
Shiva is een van de belangrijkste goden van het hindoeïsme. In het Indiase denken is de god Brahma de schepper, Vishnu de onderhouder en Shiva de vernietiger van de schepping. In sommige gedaanten is Shiva een 'algod' die alle functies vervult.
De Indiase Snehlata Rajput was als kind al gek op die verhalen. Donderdag nam ze de grote stap: ze trad in het huwelijk met Krishna - althans, met een portret van de godheid.
Krishna is de God van de Liefde en de Kracht. Hij is zo belangrijk omdat hij de mensen leert hoe je een goed leven leidt.
Rama, Ram (Sanskriet: rāma, devanagari: राम) of Ramachandra (rāmacandra, रामचन्द्र) is de hoofdpersoon uit het hindoeïstische epos Ramayana. Veel hindoes beschouwen hem als de zevende van de tien belangrijkste avatars (reïncarnaties) van de god Vishnu.
Er zijn eigenlijk maar een paar feesten die alle hindoes vieren. De belangrijkste zijn Holi en Divali. Allebei de feesten hebben te maken met de stand van de maan en de zon. Het holifeest (of: phagunafeest) duurt tien dagen en wordt gevierd als het in de maand Phaguna (maart/april) volle maan is.
De grote held van deze jongeren is uitgerekend Hanuman, die beledigde aap dus. Deze god van onder meer het celibaat hielp volgens het Ramayana-epos collega-god Rama met een leger van apen. Hij wordt vereerd in de tempels van Rama, maar heeft ook zijn eigen godshuizen.