Het zijn meestal naaktslakken die de hortensia's aanvreten en ze zijn over het algemeen in de ochtend of de avond- schemering actief. U kunt ze wegvangen of met slakkenkorrels, die in de vakhandel verkrijgbaar zijn, bestrijden.
De taxuskever eet hapjes uit de rand van het blad en bij voorkeur de wat hardere bladeren, de kever is te zien op Rhododendron, Hedera, Azalea, Camelia, Hortensia, Hulst, Viburnum tinus en Prunus laurocerassus.
Hortensia's zijn slechts lichtelijk giftig voor katten. Gelukkig vinden katten dat deze zeer giftige plant bitter smaakt. Een klein beetje van deze plant kan je kat al vergiftigen. Deze plant is populair in de winter, maar ook zeer giftig voor katten, honden en kinderen.
Zon is niet goed voor hortensia
De zon brandt de bloemen van de hortensia kapot. Je merkt het als je 's avonds je hand over de bloemen haalt: ze knisperen van de droogte. Ook het blad kan opgekruld zijn en brandvlekken vertonen. De enige optie is dan om je planten van tevoren al tegen de zon te beschermen.
Slakken hebben een hekel aan koper en zullen daar niet overheen kruipen. Zeker wanneer je hortensia's in een pot hebt, kan je om de pot een strip kopertape aanbrengen. De lakken gaan daar niet overheen en kunnen niet bij je hortensia komen. Het is erg effectief en je hoeft er weinig moeite voor te doen.
Gewassen en kruiden. Hoe dol slakken ook zijn op sla, de rucola in jouw tuin vermijden ze zeker. Hetzelfde geldt voor tomatenplanten. Ook met sterk geurende kruiden zoals munt, lavendel, salie, tijm en knoflook zorg je ervoor dat jouw tuin onaantrekkelijk wordt voor slakken.
Van welke planten houden slakken? Natuurlijk hosta's, de grote favoriet van slakken. Als een hosta nog klein is en het blad wordt een klein beetje aangevreten, dan groeit dit gaatje later tot een enorm gat. Bij fruit en groente zijn jonge sla en aardbeiden vooral de klos.
De hortensia is erg geliefd om zijn massale bloei en tevens om de lange bloeiperiode van eind juli tot in de herfst. Zelfs na de bloei behoud de hortensia zijn pracht door de uitgebloeide bloemen, als er in de winter sneeuw valt komen deze extra mooi uit.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is in het voorjaar. De plant is dan nog in rust en heeft voldoende tijd om zich klaar te maken voor de nieuwe bloei. Ook bieden de oude bloemen bescherming tegen de vorst in de winter en hebben de uitgebloeide bloemen een hoge sierwaarde in de winter!
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond goed extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon komen. Ondanks dat de hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Hortensia's sieren heel veel tuinen. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw. Toch zijn deze prachtige bloemen giftig voor honden; het voordeel is dat ze niet snel een hapje zullen nemen van deze klassieke tuinplant.
Als je hond of kat planten eet, kan dat verschillende redenen hebben: Je huisdier zoekt een stukje groenvoer om iets onverteerbaars uit zijn maag te verwijderen. Groenvoer is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Katten likken bij het wassen haren op.
Behandeling Spint
Het inzetten van de roofmijt, deze werkt hetzelfde als het lieveheersbeestje bij bladluis. Roofmijt is de natuurlijke vijand van spint en kan per dag tot 5 tot 10 spintmijten nuttigen of 20 eitjes van de spintmijt.
Het zijn lokbloemen om insecten te lokken. Ze zijn aantrekkelijk voor zowel de tuinliefhebber als de insecten. Bij de bolvormige hortensia's zijn dat de grote bloemen die de bol vormen.
De klimhortensia (Hydrangea anomal subsp. petiolaris) heeft geen snoei nodig. Alleen als hij te hoog of te breed wordt, knip je hem wat terug. Ook de uitgebloeide bloeiwijzen kun je afknippen, bij voorkeur na de winter.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Er zijn nieuwe hortensia's die zowel op overjarig als op eenjarig hout bloeien. Deze soorten kunt u dus gerust in het voorjaar snoeien. Snoeit u niet en knipt u alleen de oude bloemen weg, dan zullen ze toch hetzelfde jaar weer bloeien. Dit zijn alle Forever&Ever hortensia's en de Endless Summer hortensia's.
De meest ideale plaats voor een hortensia is aan de noord- of oostkant van een beschuttende muur, haag, boom of hoge struik. In elk geval op een plaats, waar gedurende de dag wel wat zon komt, maar niet de hele dag, juist in de middag niet. Halfschaduw dus. De hortensia groeit op elke grondsoort.
Knip na de bloei en zeker voor maart!) de uitgebloeide bloemen weg vlak boven het bovenste paar gezonde knoppen. Snoei niet in het voorjaar want dan bloeien de hortensia's nauwelijks. Je kan wel een aantal oude takken tot aan de grond afknippen, zo kan de struik zich verjongen.
Samenvatting van hortensia snoeien die bloeien op overjarig hout. Knip na de bloei, voor de winter en dus in het najaar, de uitgebloeide bloemen weg. Of knip de uitgebloeide bloemen weg na de winter, maar voor 1 maart, vlak boven de bovenste paar dikke gen gezonde knoppen.
Slakken hebben een hekel aan koper omdat het slijm dat ze afscheiden bij koper voor electrische schokjes zorgt. Koperen ringen kunnen dus helpen. Zaagsel is ook iets waar slakken niet dol op zijn omdat dit hen uitdroogt. Hetzelfde geldt voor koffiegruis, roet, etc.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Houdt slakken weg
Azijn is een natuurlijk insecticide dat onschadelijk is voor dieren. Spuit wat azijn op de randen van je gras om slakken en andere insecten weg te houden.