Is het gevaarlijk een fietsaccu in huis te bewaren? Bewaar een accu op kamertemperatuur. Een fietsaccu kan namelijk niet tegen té hoge en té lage temperaturen.
Bewaar accu bij kamertemperatuur. Je kunt je fietsaccu het best bewaren bij kamertemperatuur, bij voorkeur tussen de 10 en 20 graden. Probeer dus hele hoge (hoger dan 25 graden) of hele lage (lager dan -10) temperaturen te vermijden. Dit kan de levensuur van je accu flink verkorten.
Hoelang je moet wachten voordat je weer op pad kunt met je elektrische fiets, hangt grotendeels af van het soort accu op je e-bike. De ene accu is in zes uur weer volledig opgeladen, de ander doet er net iets langer over.
Heeft de fiets meer dan 10.000 kilometer gereden, dan weet een koper dat de kans aanwezig is dat er op korte termijn grote uitgaven aankomen. Dit zal invloed hebben op de vraagprijs. Mocht er tijdens het onderhoud van de fiets al materiaal vervangen zijn, dan is het goed daarvan de bonnen te overleggen.
Om de accu te beschermen tegen vocht en zon kan je hem bijvoorbeeld in een gesloten kartonnen doos bewaren. Het belangrijkste is de temperatuur: tussen -10 en +50 graden Celsius is het beste voor de batterij. Denk aan een droge kelder, de garage of een goed geïsoleerd schuurtje.
Een fietsaccu kan niet zomaar uit het niets ontbranden. Er is dan ook geen reden tot paniek voor mensen die in het bezit zijn van een elektrische fiets. In de gevallen dat de fietsaccu ontbrandt, wordt dit veroorzaakt door kortsluiting in de fietsaccu.
De eenvoudigste manier om te weten hoeveel er nog in een accu zit is een accumeter.Deze sluit u aan op de + en - pool van de accu.Met behulp van een aantal LED's (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie.
'Die fietsaccu's zijn een stuk zwaarder en dus ook gevaarlijker. ' Van den Ende wil mensen op het hart drukken fietsaccu's alleen op te laden als er iemand bij is.
Natuurlijk kun je gewoon op je elektrische fiets rijden in de wintermaanden, ook als het vriest. Alleen, de accu kan niet goed tegen kou. Hoe kouder het wordt, hoe minder krachtig deze wordt.
Een fietsaccu bevat energiecellen en die kunnen gewoon niet goed tegen kou. Door de kou kan de energie minder goed overgebracht worden van cel naar cel en daardoor levert de accu minder vermogen. Ook het opladen duurt langer met temperaturen rond of onder de 0 graden.
Laad de accu nooit op bij temperaturen onder het vriespunt. Sommige accu's hebben zelfs een blokkade waardoor ze niet eens onder 0°C opgeladen kunnen worden. De temperatuur kan overigens ook in een garage onder het vriespunt komen.
Naast een ring – en kettingslot is het verstandig om een accuslot te kopen. Een accuslot beschermt de fietsaccu tegen diefstal op meerdere manieren. Het is voor dieven veel lastiger om het slot te ontvreemden met een accuslot erop. Van links naar rechts: een kettingslot, een ringslot en een accuslot.
Gouden regel 2: Zorg dat de accu niet te warm wordt.
Zorg er dus voor dat de temperatuur van de accu niet boven de 40 °C komt. Laat hem in de zomer dus niet te lang in de brandende zon staan. Je bewaart en laadt de fietsaccu bij voorkeur op kamertemperatuur, dus tussen de 10 en 20 graden.
Een fietsaccu moet regelmatig worden opgeladen en weer ontladen, bijvoorbeeld door ermee te fietsen. Als je in de wintermaanden je fiets niet gebruikt, laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Een accu loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg (dat heet zelfontlading).
- Batterijen en accu's kunnen niet goed tegen (extreme) warmte. Zorg dat de batterij nooit in aanraking komt met open vuur of andere warmtebronnen. Leg een batterij dus ook niet in de zon. - De batterij mag uiteraard ook niet in de buurt komen van vocht, regen en sneeuw.
Een droge accu is in principe onder ideale omstandigheden onbeperkt houdbaar.
Voorkomen van lege accu door stilstand
Een andere goede manier om de accu in conditie te houden is de auto elke twee weken even te gebruiken of laten gebruiken wanneer u dit zelf niet kunt doen. Dit moeten dan wel ritjes zijn van minimaal een half uur, waarbij de motor goed doorwarmt en de accu goed opgeladen wordt.
"De accu kan beschadigd raken als je elektrische fiets omvalt of als er iets scherps op terecht komt. In de accu kan dan kortsluiting ontstaan. In de cellen ontstaat vervolgens een chemische reactie waardoor de accu heet wordt en uiteindelijk in brand kan vliegen", aldus Bakker.
Laad altijd op in de buurt van een rookmelder, in een brandveilige ruimte buiten bereik van brandbare materialen. Houd toezicht tijdens het laden. 's Nachts opladen in een woonhuis raden we af.
Een fietsaccu kan dus goed tegen een kleine regenbui. Maar bij een flinke regenbui adviseren wij om even te schuilen.
Bewaar de batterij op een koele, droge plek. Zorg dat de batterij volledig is opgeladen en laad de batterij plusminus om de twee maanden bij. Corrosie op de aansluitpolen kan invloed hebben op de prestaties van de batterij en kan een veiligheidsriscico vormen.
Hoe lang kan een auto stilstaan accu
Dit is aan te raden rond de 3 weken stil staan, vanaf dit moment krijgt een autoaccu namelijk meestal schade.
Hoe lang mag ik mijn e-bike accu opladen? De gemiddelde oplaadtijd van een accu is 6 uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type en grote van de accu. Je mag de accu over het algemeen niet langer dan 24 uur aan het stroom houden.