Ook de WHO heeft in oktober 2018 onder andere Curaçao 'Zika-vrij' verklaard omdat er in 12 maanden geen meldingen waren geweest van een Zika besmetting. Een hele geruststelling dus, ook voor wensouders en zwangere vrouwen die lekker op vakantie willen naar Curaçao.
Een reis naar de tropen is dus geen goed plan, maar niet alleen vanwege de medische voorzieningen. In veel tropische landen komen namelijk ziektes voor zoals malaria, gele koorts en zikakoorts. Die zijn al gevaarlijk als je niet zwanger bent, dus voor zwangeren al helemaal!
De meeste zwangere vrouwen mogen zonder gevaar reizen tot aan de bevalling. Alleen bij bepaalde aandoeningen of bij risicozwangerschappen is reizen af te raden. Uw arts zal u hier dan over op de hoogte brengen.
Zorg er in ieder geval voor dat je verblijfplaats niet hoger dan 2150 meter ligt. Je lichaam moet altijd even wennen aan grote hoogtes. Neem dus de tijd om te acclimatiseren en doe vooral de eerste dag rustig aan. Dit geldt trouwens ook voor niet-zwangeren.
Op vakantie in de zwangerschap, daar is een naam voor: Babymoon. Lekker nog even samen weg, nu kan het nog. Op vakantie gaan als je zwanger bent kan dan ook prima. De beste periode voor een babymoon is het tweede trimester.
Op babymoon gaan is een nieuwe trend in de reisindustrie. Het woord is gevormd naar analogie van honeymoon. Het slaat op koppels die tijdens de zwangerschap nog een laatste keer met hun tweetjes op reis gaan voor hun eerste kindje er is.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Sommige attractieparken staan bijvoorbeeld vol met achtbanen. Door de hoge snelheid van de achtbaan stijgt je bloeddruk, wat niet zo goed is voor je baby. De strakke beugel die over je buik geklemd wordt, is ook niet erg prettig. Het is daarom extra handig om van tevoren goed te plannen welke route je gaat nemen.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Is er geen sprake van complicaties, dan kunnen vrouwen over het algemeen tot 36 weken veilig vliegen. Na 36 weken zal je bij de meeste vliegtuigmaatschappijen geweigerd worden op de vlucht.
Vliegen mag tot 36 weken. Vrouwen die een meerling verwachten mogen tot 32 weken vliegen. Na 28 weken zwangerschap moet je een fit to fly-verklaring meenemen. Je huisarts of verloskundige mag deze niet invullen.
KLM raadt aan om niet meer te vliegen na 36 weken zwangerschap. We raden jou en de baby ook aan niet meteen de eerste week na de geboorte te vliegen. Ben je in verwachting van meerdere kinderen, raadpleeg dan altijd je arts voor de vlucht.
Af te raden bestemmingen
In deze landen zijn namelijk muggen, die ziektes overbrengen als malaria zika, dengue. Deze zijn gevaarlijk voor jou en je (ongeboren) kind. Het gaat vooral om landen in Afrika, zoals Kenia, Tanzania, Zanzibar, Ghana en Gambia.
Rond week 12 kan je ook veel last krijgen van duizeligheid en misselijkheid. Door de lagere bloedsuikerspiegel tijdens een zwangerschap kan je nog sneller duizelig worden. Verhelp dit door voldoende te rusten, niet te snel op te staan en op tijd te eten. Ook neemt je weerstand tijdens een zwangerschap af.
De speciale balies bij de ingangen van het Disneyland Park en het Walt Disney Studios Park.
Alcohol, sigaretten en drugs tijdens de zwangerschap
Om met de dooddoeners te beginnen; alcohol, sigaretten en drugs zijn écht uit den boze als je zwanger bent. Ook voor alcohol geldt dat zelfs kleine hoeveelheden zeer schadelijk kunnen zijn voor je baby. Gewoon echt niet doen dus!
Van oudsher wordt er namelijk vaak ananas gegeten om de bevalling op gang te helpen. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Daarom is ananas tijdens je zwangerschap best goed.
Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen. Je gaat je baby steeds vaker voelen.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
Je slaapcyclus verandert
Tijdens je zwangerschap wordt je REM- slaap aanzienlijk korter, waardoor je eerder wakker bent. Ook kan het zijn dat je meer beweegt tijdens je slaap en dus onrustiger en minder effectief slaapt.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
Zwanger en vliegen
Tot je 36e week is het verantwoord om in het vliegtuig te stappen voor een babymoon. Omdat vliegtuigmaatschappijen niet willen dat je in het vliegtuig bevalt, kan het aantal weken waarin je mag vliegen per maatschappij verschillen. Check dit vooral even, voordat je een vakantie of ticket boekt!