Je kunt Coccidiose herkennen aan de volgende symptomen: Verminderde eetlust en vermagering. Dunne ontlasting of diarree. Veel drinken.
Coxi Plus dient ter voorkoming en behandeling van coccidiose bij duiven (die niet voor humane consumptie bedoeld zijn) en siervogels. Voor gebruik bij andere vogels kunt u een dierenarts raadplegen.
Baycox of Dozuril (toltrazuril) zijn prima therapeutica tegen coccidiose, maar hebben een wachttijd van 16 dagen, zegt Effenberger. Cosumix of vergelijkbare sulfonamiden al dan niet in combinatie met trimethoprim zijn redelijke alternatieven. Cosumix bevat sulfachloorpyridazinenatrium en trimethoprim.
Minder activiteit: je vogel beweegt minder, zit op de bodem, heeft geen zin in spelen en slaapt meer. Verminderde eetlust: je vogel eet minder of wordt kieskeuriger. Normale voeding laat hij links liggen, nieuwe dingen wil hij nog wel proberen. Vermagering: voel aan het borstbeen.
Luizen, een veelvoorkomende parasietensoort. Luizen bevinden zich vaak in de veren en kunnen veel schade veroorzaken aan de veren. De lange veerluis kun je met het blote oog goed zien. Je ziet dan donkere streepjes op de staart en op de vleugelveren van de vogel.
Bloedluis bestrijden met azijn
Een mogelijkheid is om al het hout in te sprayen met azijn gemengd met water. Bloedluizen zijn hier geen fan van over het algemeen. Het is niet schadelijk voor de vogels, hoewel de geur niet aangenaam is en de vraag is of je dit wil.
Hoe herken je bloedmijt? Bij een besmetting met bloedluis zijn vogels onrustig, in slechte conditie en kippen kunnen er bleke kammen van krijgen. Als je met een mesje door naden en kieren van de kooi gaat kun je hier bloed op zien zitten of zwarte/rode puntjes (luizen).
Benauwdheid begint vaak met het geforceerd ademen. U ziet de staart bij elke ademhaling op en neer wippen of de borst en buik bewegen te heftig mee. Als het verergert gaat de vogel met de bek open zitten en happen naar adem. U kunt bijgeluiden gaan horen als een soort 'rochel' of 'tikken'.
Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen. Het is namelijk illegaal om de meeste vogelsoorten in je bezit te hebben.
Hypovitaminose A is een ziekte die o.a. ontstaat indien vogels gevoerd worden met uitsluitend zadenmengsels. Vogels worden daardoor vatbaarder voor schadelijke bacteriën en andere ziektekiemen (zoals schimmels). Vitamine A komt uitsluitend voor in dierlijke voedselbronnen, zoals vlees, zuivelproducten, vis en eigeel.
Heeft u vragen? De ziekte coccidiose wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria, deze parasiet is algemeen aanwezig en overleeft in de omgeving in een vorm (oöcyst genoemd) die zeer bestand is tegen omgevingsinvloeden. Oöcysten kunnen na weken (in de mest) of maanden (in aarde) nog steeds infectieus zijn.
Voorkom een vochtige omgeving: coccidiose vermenigvuldigt zich het beste in een warme en vochtige omgeving, zorg er dus voor dat het hok schoon en droog is. Zorg ook dat de plekken rondom de drinkbak droog blijven. Verhoog de darmgezondheid van de kip door wekelijks Finendo+ Cox & Worm aan het drinkwater toe te voegen.
De parasiet is rechtstreeks overdraagbaar tussen honden onderling en katten onderling, maar niet van hond op kat en niet van kat naar hond. De parasiet is ook overdraagbaar via rauw vlees. Bij ernstige darminfecties kunnen naast diarree ook andere verschijnselen optreden.
Dit geneesmiddel is enkel verkrijgbaar op voorschrift. De prijs is louter indicatief, voor terugbetaalde geneesmiddelen betaalt u enkel het remgeld. U kan het hier enkel reserveren en daarna het geneesmiddel met het voorschrift komen ophalen in de apotheek.
Coccidiose is een darmaandoening bij jongvee die wordt veroorzaakt door de parasiet Eimeria. Deze parasiet kan diarree veroorzaken bij (jonge) kalveren en voor groeivertraging zorgen. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van het kalf en kan van invloed zijn op de rest van zijn leven.
Coccidiose komt redelijk vaak voor bij kippen, maar ook bij kuikens en uit zich in diarree, of bloed in de ontlasting. Coccidiose dient behandeld te worden, omdat de parasiet niet vanzelf weer weggaat. Kippen kunnen dusdanig verzwakken dat ze eraan overlijden.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Neem wel eerst contact met ze op. Anders mag u de dode tuinvogel begraven, in een zakje bij het afval doen, of gewoon onder een struikje rollen. Raak de vogel niet aan met de blote handen en was de handen goed na afloop.
Eerste hulp voor een gewonde vogel
Vogel in veiligheid brengen: vang de vogel voorzichtig met een handdoek en leg hem in een kartonnen doos. Leg velletjes keukenrol op de bodem van de doos en maak luchtgaten. Hulp halen: breng de vogel naar een dierenarts brengen die verstand heeft van vogels.
Er zijn ook veel manieren waarop de vogel de snavel gebruikt in het communiceren. Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt.
Ze moeten misschien aan elkaar wennen en zijn elkaar aan het aftasten. Ik zou ze toch proberen om regelmatig bij elkaar te zetten en ik denk dat het op zich nog wel een speel gedrag is. Kijk als ze echt doorbijten dan zou ik ze zeker apart zetten.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Bloedluis kan bestreden worden met het natuurlijke middel Finecto+. Dit is als spray verkrijgbaar in een knijpfles. Dit natuurlijke middel is ook verkrijgbaar in de vorm van een supplement. De kruiden in dit supplement zorgen ervoor dat bloedluizen geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen.
Bloedluis kan deels voorkomen worden door het hok goed schoon te houden en regelmatig grondig te reinigen. Bloedluis gaat dood bij verhitting van tenminste twintig minuten boven de 60 á 70 graden. Het kan een optie zijn een kippenverblijf met stoom te verhitten om zo de bloedluis af te laten sterven.
Met het blote oog is ze moeilijk te zien (een volwassen mijt is maximum 1 mm groot). Overdag verschuilt ze zich in spleten en kieren, op donkere plaatsen in het hok, meestal kort bij de slaapplaats van de kippen. 's Nachts komt ze bij de kippen bloed zuigen. Overdag vind je zelden een rode vogelmijt op een kip.