Tegenwoordig wordt met adonis verwezen naar een mooie jongen of een knappe gespierde man, zoals bijvoorbeeld te zien is aan de Griekse standbeelden uit de tijd van de eerste Olympische Spelen. In Ovidius' Metamorphosen wordt Adonis tijdens de jacht gedood door een wild zwijn, waarna hij in een anemoon verandert.
Eros was de Griekse god van de vleselijke liefde. In het Latijn heet hij Amor (liefde) of Cupido (begeerte). Eros was het hulpje (volgens sommigen de zoon) van Aphrodite, de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. Hij was degene die mensen verliefd maakte door een pijl in hun hart te schieten.
Apollo – in de Griekse mythologie eigenlijk Apollon geheten – is de god van de zon, muziek, geneeskunde, poëzie en schone kunsten. De god werd geboren uit Zeus en Leto (godin van de duistere nachten).
In de Griekse mythologie is Hypnos de god van de slaap. Hij is de tweelingbroer van Thanatus, de god van de dood.
Thor gold namelijk ook als de sterkste vechter onder de goden, die Asgaard beschermde tegen de aanvallende reuzen. Deze god was vrij populair onder de Germanen en Vikingen.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
Morpheus (De vormgevende) is een van de Griekse goden van de dromen. Morpheus' Romeinse vorm is Somnia. Zijn vader Hypnos is de god van de slaap. Zijn broers waren Icelus en Phantasos.
In de Griekse mythologie staat de god Morpheus symbool voor de dromen. Hij was de dienaar en zoon van Hypnos, de god van de slaap. We danken aan hem de uitdrukking 'in Morpheus' armen liggen', wat zoveel betekent als (lekker) slapen.
Castor en Pollux (Dioscuren) – De mythische Tweeling. In de Griekse mythologie staan ze bekend als Castor en Polydeuces en bij de Romeinen als Castor en Pollux. Deze tweelingbroers vormden samen de Dioscuren (Dioskouren), wat zoveel betekent als 'de zonen van Zeus'.
Helios, in de Griekse mythologie de god van het licht, ook wel de zonnegod. (Ilios = zon). Als zoon van de Titaan Hyperion en de Titanida Theia, is hij een afstammeling van Uranus en Gaea. Zijn zusters zijn Eos en Oceano.
Zijn attributen waren een pijl en een boog, omdat hij als zonnegod met zijn pijlen ook verderf kon zaaien. Ook wordt hij afgebeeld als god van de muziek met een lauwerkrans en een citer die hij bespeelde met een plectrum.
Jezus zei hem: `U zult de Heer uw God liefhebben met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: U zult uw naaste liefhebben als uzelf. Aan deze twee geboden hangen heel de Wet en de Profeten.
Eros is in de Griekse mythologie de Griekse god van de liefde en de seksuele begeerte. Voorgesteld als een naakte jongen met gouden vleugels aan zijn schouders, een krullebol en een boog waarmee hij magische pijlen afschoot. De zoon van Aphrodite en Ares, die het hart van goden en mensen doorboorde.
God houdt volgens de Bijbel van mensen en in die liefde is Hij trouw. God wordt vergeleken met een vader of moeder die voor zijn of haar kind zorgt (Jesaja 66,11-13). Er wordt zelfs gezegd dat God zelf liefde is: 'Wie niet liefheeft, kent God niet, want God is liefde' (1 Johannes 4,8).
Een nestor is de oudste persoon binnen een groep. Dit is afgeleid uit de naam Nestor, koning van Pylos, die nog op hoge leeftijd als vorst ten strijde trok tegen de Trojanen.
Op een bepaald moment won de nieuwsgierigheid het en opende Pandora de doos. In een klap kwamen daar alle tegenslagen en onheil uit die een mens maar kunnen treffen: ziektes, verbittering, pijn en alle mogelijke kwaad. Als laatste kwam echter de hoop eruit, in de vorm van een vogel.
Helena werd gedwongen te trouwen met Menelaüs, die altijd zijn broer Agamemnon volgde en steunde in alles. Bij Menelaüs kreeg ze een dochter, Hermione.
Uit haar verhouding met Ares kreeg Aphrodite zes kinderen: Eros en Anteros (de liefde en de wederliefde), Harmonia, Deimos en Phibos (de angst en de vrees) en Priapus.
Zij rees uit de baren van de zee op als de schoonste van alle vrouwen, blank als het schuim, waaruit ze geboren werd, en beminnelijkheid en lieftalligheid lagen op haar glimlachend gelaat en over haar gehele wezen. Zo kreeg ze de naam Aphrodite, “de uit schuim geborene”, of Anadyomene, “de opduikende”.
Hestia is overigens de zuster van Hades, Demeter, Poseidon Hera en Zeus, en ze is de oudste. Daarmee is ze automatisch de oudste Olympiër.
Daarmee verwijst hij naar de Noorse god Odin. De eeuwenoude religie maakt eerder een spirituele comeback in IJsland. Het land met ongeveer 330.000 inwoners, telt nu zo'n 2400 aanbidders van Noorse goden.
Thor bracht vele avonturen uit om de grote slang Jörmungand te vangen en te doden. Uiteindelijk leerde hij echter dat hij de slang tijdens Rangarök zou doden, maar hij zal ook in het gif van de slang verdrinken.