Een framboos is een plant die onder de grond vele vertakkingen maakt en het jaar later veel nieuwe plantjes krijgt. De framboos moet in het voorjaar helemaal teruggesnoeid worden. Een braam maakt hele lange takken die opgebonden moeten worden en die het volgend jaar pas vruchten geeft.
Taybessen zijn een kruising van bramen en frambozen. Bij slechte groei kunnen de vruchten abnormaal klein blijven.
De Himalaya-braam heeft een geweldige smaak en aroma. Hij is ook zeer zoet en sappig. Word over het algemeen als de beste braam gezien.
De taybes wordt ook wel braambroos genoemd, en zoals deze naam eigenlijk al aangeeft: het is een kruising tussen een braam een framboos. De vrucht heeft dieprode grote vruchten die een beetje lijken op reuze frambozen.
Als je die tweejarige stengels niet wegsnoeit, zullen de zijtakken zich elk jaar opnieuw vertakken en ontstaat er een enorme wirwar. Omdat de takken weinig licht krijgen, worden de vruchten ook kleiner. Houd je plant dus in model en snoei jaarlijks na de oogst alle vruchtstengels weg.
Frambozen worden grofweg opgedeeld in twee grote groepen. De zomer- en de herfstframbozen. De naam slaat op het seizoen waarin ze van nature frambozen produceren. Zomerframbozen in de zomer (juni-juli), herfstframbozen vanaf de late zomer tot de diepe herfst (vanaf 15 augustus tot november).
Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De Japanse wijnbes is een lekker, zoetzuur, rood vruchtje dat erg verwant is aan de framboos. De vruchtjes zelf lijken ook op frambozen, maar zijn wel iets kleiner en smaken iets frisser. Japanse wijnbes bloeit in juni; vruchten zijn rijp van eind juli tot begin september.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn gevoelig voor zonnebrand: bramen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, etc.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. In de winkel komt u dat zelden tegen, maar bij zelfgeplukte bramen wel. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
Weinig schaduw omdat de meeste soorten geen uitgesproken schaduwbomen zijn (zoals de beuk, Am. eik en douglas). Bramen zijn op veel plaatsen onderhand een plaag geworden. Een paar struiken en wat lage ranken zijn welkom, maar als het grotere oppervlakken beslaat bemoeilijken ze de toegankelijkheid voor onderhoud.
Door goed snoeien en leiden houd je de plant gezond, in toom en krijg je de beste opbrengst. Als je de struik niet goed verzorgt kan ze enorm groot worden, met heel veel stekken en uitlopers.
Groeiwijze. De braam (Rubus fruticosus) is een sterk groeiende plant met een enorme neiging tot woekeren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of bramen goed zullen groeien. Het is meer een kwestie van de plant in toom houden om te voorkomen dat je tuin in een bramenjungle verandert.
Bramen kunnen slecht tegen zeer strenge vorst. Als het meer dan 10 graden gaat vriezen, is het raadzaam om wat bescherming te geven. Verder is het goed om onkruid weg te houden bij de basis van de plant, zodat de wortelstok weinig concurrentie van andere planten ondervind.
Kwekers telen frambozen vaak alleen maar voor erbij, en dan liefst buiten het seizoen, in mei en oktober, zodat de prijs hoog is. Terwijl de markt juist overspoeld zou moeten worden door frambozen, dan wordt de prijs vanzelf lager. Bovendien zijn frambozen ontzettend gezond, dus zouden ze juist gepromoot moeten worden.
Ze hebben een samentrekkende werking en zouden heilzaam zijn – vooral wanneer ze tijdens de bloei zijn geplukt – bij ooginfecties.
En vers van de struik zijn ze toch wel het allerlekkerst! Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij de zomerframbozen verschijnen de vruchten in juni-juli, bij de herfstframbozen vanaf eind augustus tot in oktober. Als u een zomerframboos en een herfstframboos plant kunt u maanden achtereen frambozen plukken.
Toch hoef je daar niet bang voor te zijn: de fruitsuikers in fruit zitten verpakt in een mix van vitamines, mineralen, vezels en andere gezonde voedingsstoffen. Als je wilt afvallen, eet dan gerust twee porties fruit per dag, bij voorkeur suikerarme fruitsoorten zoals bramen, aardbeien en bessen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Verschillende vogelsoorten, vliegen, wespen, muizen, de das en de vos eten bramen.
Daarbij zijn ze rijk aan vezels, waardoor het eten van frambozen je lang verzadigd houdt. Let wel op: Frambozen bevatten fruitsuikers (fructose). Wanneer je te veel fruitsuikers binnenkrijgt, zal dit het afvallen tegenwerken. Probeer jezelf daarom te beperken tot maximaal twee porties per dag.
Frambozen zijn zoet en lekker sappig. Je kunt frambozen zo uit het vuistje eten, maar ook mengen met ander zachtfruit. Frambozen zijn lekker in sorbets, soufflés, jams, geleien, gebaksvullingen en azijnsoorten. En natuurlijk ook in salades of als vruchtje op een heerlijke ijscoupe.