Je kunt cake maximaal 4 tot 5 dagen bewaren. Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen.Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie.Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.
Zelfgemaakte cake bewaren
Het aanrecht is de plek waar je jouw baksel het best bewaard. Strak verwikkeld in vershoudfolie houdt hij het hier één week vol. Is plastic niet je ding? Dan is een afsluitbare opbergdoos een duurzaam alternatief.
Om te voorkomen dat de cake heel droog wordt, bewaar je 'm het beste in een luchtdichte bewaardoos op het aanrecht of in een keukenkastje. Belangrijk is hierbij wel dat de cake goed is afgekoeld voordat je 'm in de bewaardoos doet.
Suikersiroop. Een suikersiroop is hét geheime ingrediënt om jouw taarten lekker te houden. Het is vooral onmisbaar als je jouw taarten van tevoren wilt maken. Door suikersiroop te gebruiken, voorkom je uitdroging van de taart.
Een cake bewaar je dus buiten de koelkast, als je hem in de koelkast bewaart droogt hij uit. Verpak hem in aluminiumfolie en laat hem gewoon op het aanrecht staan of zet hem in eenkastje. Dan blijft hij zeker een week goed.
Hoe je taarten, koekjes en cakes het beste bewaart is afhankelijk van het recept. Over het algemeen geldt dat de meeste baksels ongeveer 1 week goed blijven in de koelkast en 3 maanden in de vriezer.
Verpak de cake in plasticfolie, aluminiumfolie, in een plastic zak of in een afsluitbare (cake)bak. Luchtdicht verpakt is de cake een kleine week te bewaren. Natuurlijk is ie versgebakken wel het allerlekkerst!
Wat je direct kunt doen om je cake nog te redden, is de bovenkant afdekken met aluminiumfolie en de cake rustig afbakken bij een lagere temperatuur tot ook de binnenkant gaar is.
Haal de cake dan uit het blik. Op deze manier kan de warmte van het blik niet als condens terugslaan op de cake. Daarnaast is het handig om de cake (in blik) op een rooster te plaatsen zodat de warmte óók van onderen weg kan glippen. Vergeet de cake niet af te dekken met een doek om uitdrogen te voorkomen.
Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker.
Afkoelen. Laat de cake minimaal 15 minuten afkoelen in het bakblik, anders is de kans groot dat hij blijft plakken als je hem uitstort. Maar laat de cake niet helemaal afkoelen in het blik, want dan stoomt je cake.
Dit gebeurt als je hem te lang in de oven bakt of als hij op te hoge temperatuur wordt gebakken – het vocht van de cake verdampt dan in de hete lucht. Hoe je het wel goed kunt aanpakken is door de temperatuur lager te zetten of de cake of taart iets eerder uit de oven te halen.
Op een koele plek blijft het meeste eten namelijk lang houdbaar. Dat is zeker een goede gedachtengang, maar wanneer het op cakes aan komt níet. Buiten de koelkast blijft je baksel namelijk een stuk langer goed, gezien een te koele temperatuur cakes uitdroogt.
Ook invriezen kan heel goed. Verpak je cake of biscuit goed luchtdicht met folie en eventueel nog een extra plastic zak, zodat er geen vocht bij kan komen. In de vriezer blijven ze zo'n 3 maanden goed. Cake en biscuits kun je het beste buiten de vriezer op het aanrecht ontdooien.
Boter kan je bijvoorbeeld zonder problemen invriezen. Gezouten boter blijft tot wel 6 maanden goed; ongezouten boter kan je tot 3 maanden bewaren.
Brownies bewaren
Verpak de brownies na het bakken onder aluminiumfolie en laat ze op het aanrecht staan, dan blijven de brownies lekker lang vers. Eventueel kan je de brownies ook in stukken snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, dan blijven de brownies ook lang vers en smeuïg.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.
Mijn (cup)cakes/koekjes zijn al bruin maar nog niet gaar.
Wanneer je baksels al goed bruin zijn maar nog niet gaar heeft je oven hoogstwaarschijnlijk op een te hoge temperatuur gestaan. Om te voorkomen dat ze nog bruiner worden kun je je vorm/plaat afdekken met aluminiumfolie.
Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je 's avonds de taarten en vullingen uit de vriezer.
De meeste (kerst)taarten en gebakjes kun je tot drie dagen in de koelkast bewaren. Wanneer je het gebak buiten de koeling bewaard, gaan de kwaliteit en smaak snel achteruit. Vooral bij gebak met slagroom is dit het geval. Slagroomtaart kun je dus het beste op de dag zelf of de dag erna opeten.
Je cake heeft de warmte nodig om te rijzen in de oven en daarmee ook stevig te worden. Je verstoort dit proces door het ovendeurtje te openen. Er komt dan koude lucht bij je cake en als schrikreactie kan je baksel compleet mislukken. In het geval van een cake zakt hij dus in.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De koek is beschimmeld of uitgedroogd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een taart bekleed met fondant of afgesmeerd met bijvoorbeeld botercrème kan je ook heel goed invriezen. Doe de taart in een goede vocht absorberende taartdoos, dan is hij in de vriezer is tot 3 maanden houdbaar. Laat de taart rustig in de taartdoos in de koelkast ontdooien, doe de deksel niet omhoog om te kijken.
De cake lossen
Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.