Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Rond 1600 heeft het Zweeds duizenden woorden aan het Nederlands ontleend. In het Nederlands zijn er slechts enkele Zweedse leenwoorden meteen als zodanig herkenbaar: knäckebröd, öre (honderdste van een kroon) en smörgåsbord.
Nederlands is onderdeel van de West-Germaanse tak. Daarmee is de taal verwant aan Duits, Engels en Fries. Voorbeelden van Romaanse talen zijn Frans, Spaans en Italiaans en de Slavische talen worden gesproken in bijvoorbeeld Polen, Oekraïne en Rusland. Een voorloper van het Nederlands is het Oudnederlands.
Het Nederlands valt volgens de traditionele opvatting onder de West-Germaanse talen, een subgroep van de Germaanse talen waartoe ook het Engels, Duits en Fries worden gerekend. Daarnaast wordt traditioneel een Noord-Germaanse tak onderscheiden, in Scandinavië.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Talen kunnen ook familie van elkaar zijn. Nabije familie, zoals het Nederlands en het Duits, of verre familie, zoals het Nederlands en het Latijn.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Vandaag de dag leven de meeste Nederlandse Amerikanen in de staten Michigan, Californië, Montana, Minnesota, New York, Wisconsin, Idaho, Utah, Iowa, Ohio, West Virginia en Pennsylvania.
Het Afrikaans is een West-Germaanse taal die hoofdzakelijk in Zuid-Afrika en Namibië wordt gesproken. De taal is een dochtertaal van het Nederlands, ontstaan uit zeventiende-eeuwse Nederlandse dialecten, en werd historisch Kaaps-Hollands genoemd.
Volgens het Guinness Book of Records zijn dit de aller moeilijkste talen ter wereld: Het Tabassaran in de Kaukasus.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Waarom kunnen de Zweden en de Denen elkaar goed verstaan? - Quora. Omdat ze vrijwel dezelfde taal spreken. Er is altijd een discussie over wat nu talen en wat nu dialecten zijn. Maar Zweeds, Noors en Deens komen alledrie voort uit één en dezelfde taal.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Waar komt het Nederlands vandaan? Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Het Fries en het Nederlands komen beiden voort uit het proto-Germaans. Dat is zo'n beetje de moedertaal van heel Noordwest-Europa, want ook het Duits, IJslands, Engels en de Scandinavische talen stammen van het proto-Germaans af.
Over oertalen en taalverwantschap
Wie Nederlands, Duits en Zweeds vergelijkt, merkt al gauw dat de onderlinge overeenkomsten niet toevallig kunnen zijn. Om te zien dat Nederlands, Russisch en Hindi verwant zijn, moet je al heel wat meer puzzelen.
Rond 200 voor Christus woonden er Germanen op het grondgebied dat nu Nederland is. Zij spraken Germaanse talen die onderling steeds meer gingen verschillen. Hieruit kwam naast het Nederlands bijvoorbeeld ook het Duits, Engels en Fries voort.
Het Oudnederlands is de taal die in de 11e eeuw werd gesproken in grote delen van wat nu Nederland is, België en tot in Noord-Frankrijk. Het huidige Nederlands is er uit voortgekomen.
Daarmee is volgens Staat van het Nederlands van alle gerapporteerde overige talen het Fries de meest gesproken taal in Nederland gevolgd door Engels (8 procent), Duits (5 procent), Pools (3 procent) en Turks (minder dan 1 procent).
Italiaans komt als meest aantrekkelijk naar voren in het onderzoek. Het hart van de deelnemers ging letterlijk tekeer, met 23% meer slagen per minuut. Daarna volgen Portugees (20%), Frans (18%) en Grieks (18%).