In stilstaand water leven waterkevers, larven, wantsen, slakken, spinnen, bloedzuigers, watervlooien, en dan beginnen we maar even niet over micro-organismen. In de vegetatie en de zachte bodem van een vijver in biologisch evenwicht krioelt het van leven.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken.
Je vindt : larve van steenvlieg, larve van kokerjuffer, larve van eendagsvlieg, en ook zoetwatervlokreeft, zoetwaterpissebed, slingerwormen, rode muggenlarve en rattenstaartlarve. Het aantal insecten dat heel zijn leven in het water leeft is niet zo groot. Wat kevers en wat waterwantsen, dat is het zo'n beetje.
Bootsmannetjes (Notonectidae), ook wel ruggezwemmers genoemd, is een familie onder water levende insecten uit de orde van de wantsen. Er zijn meerdere soorten die sterk op elkaar lijken. Het gewoon bootsmannetje (Notonecta glauca) is het meest algemeen. Het bont bootsmannetje (N.
Amfibieën zijn zowel afhankelijk van water als van land om hun levenscyclus te vervolmaken.
Walvissen, robben, zeekoeien en zeeotters. Tot de walvissen behoren ook dolfijnen. Net als de potvis, de orka en de bruinvis hebben zij tanden. Andere dieren zoals de bultrug en de blauwe vinvis hebben baleinen in plaats van tanden.
In Nederland leven meer dan 200 soorten watermijten. Dit zijn kleine spinachtige insecten die goed leven in schoon water. Harry Smit (EIS Kenniscentrum Insecten) is de grootste watermijtenexpert ter wereld en praat met presentatrice Milouska Meulens over de unieke levenscyclus van de watermijt.
In een rivier leven natuurlijk vissen. Maar ook heel andere dieren zoals kreeften, mossels, spinnen en krokodillen. Er leven ook planten. Sommige hebben lange wortels, andere doen het zonder wortels.
Er zijn drie soorten windes die je vaak tegenkomt in de vijver, namelijk de Goudwinde, de Zilverwinde en de Blauwwinde. Windes eten o.a. muggen, muggenlarven en wormen in en rond het water. Ze eten ook eigen eitjes en kleine visjes.
Als je geen pomp of filter hebt, raden we aan om 20 cm vis per 1000 liter (1 m3) water aan te houden. Kies dan ook niet te grote vissen, zoals shubunkin (10-20 cm), goudelrits (2-8 cm) of zonnebaars (15 cm).
Wat eten kleine visjes in de sloot? Ze leven voornamelijk van algen en ander plantaardig materiaal. Ook eten ze wel zoetwaterpissebedden, vlokreeften en wormpjes en slakken. Deze vissen zoeken op de bodem kleine waterdiertjes en planten.
Bootsmannetjes zwemmen op hun rug en lijken hierdoor op een bootje. Het ziet er heel leuk uit, maar eigenlijk is het een gemene rover. Het bootsmannetje eet kikkervisjes, insecten en kleine vissen (zelfs als ze groter zijn dan hij zelf) en soms eet hij ook soortgenoten.
Welke dieren eten Watermijt? Een diertje iets groter dan een millimeter en het lijkt op een bewegend rood puntje. Het voedsel van de watermijt bestaat vrijwel alleen uit watervlooien. Watermijten zelf zijn niet lekker als voedsel voor gewervelde dieren zoals vissen en salamanders.
Volwassen watermijten leven van watervlooien en zachte larven van insecten, zoals de haftelarve en de larve van de watergaasvlieg.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor.
Ze worden onderverdeeld in vijf groepen: De orde Cetacea (walvissen, dolfijnen en bruinvissen) De orde Sirenia (zeekoeien) De superfamilie Pinnipedia van de orde Carnivora (zeeroofdieren zoals zeehonden, zeeleeuwen en walrussen).
Volgens de Census of Marine Life, een project dat vandaag is afgerond, zwemmen en kruipen er 201.206 soorten in het water. Het totale project duurde een decennium en kostte 650 miljoen dollar. Al dat geld alleen voor een getal? Nee, wetenschappers weten nu veel meer over het leven in de diepzee.
Anders dan in een zoetwateraquarium vindt u in zeeën naast vissen en kreeften nog talrijke andere diersoorten. Hydroïdpoliepen, sponzen, harde en zachte koralen, anemonen, slakken, naaktslakken en mosselen, inktvissen, platwormen, buiswormen, zeesterren, slangensterren, zee-egels, zeekomkommers en zakpijpen.
Toch is dit geen goede keuze! Zeewater is drie keer zo geconcentreerd als menselijk bloed, en om het te verwerken, zou het lichaam het overtollige zout in de vorm van urine uitscheiden via de nieren. Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen.
Denk maar aan blauwe vinvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, zeepaardjes, inktvissen en heel wat soorten vissen. Wist je dat er meer diersoorten leven in de zee dan op het land? Er zijn ook veel hele kleine diertjes in de zee: kleine kreeftjes en larven van vissen. Ze vormen voedsel voor andere dieren.
Een aquatisch dier of waterdier is een in het water levend dier, dus direct afhankelijk van water. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld landdieren.