Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Daarom kunt u één keer in de twee jaar meedoen aan het onderzoek.
Vanaf je vijftigste zou de huisarts om de vijf jaar je bloeddruk moeten nemen, om hoge bloeddruk op te sporen. Frequentere of vroegere controle heeft geen zin. Daarnaast wordt ook het cholesterolgehalte in je bloed gecontroleerd via een bloedonderzoek.
Deze check-up geeft een goed overzicht van de belangrijkste orgaanfuncties, zoals lever, cholesterol, nieren, diabetes, bloedarmoede etc. Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt.
Vanaf welke leeftijd is het bevolkingsonderzoek? Je krijgt als vrouw rond je 50e een uitnodiging om mee te doen aan bevolkingsonderzoek. Vanaf die leeftijd word je kans op borstkanker groter. De meeste vrouwen die borstkanker krijgen zijn ouder dan 50 jaar.
In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker: de bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. De onderzoeken worden aangeboden door de overheid. Meedoen is gratis en vrijwillig.
U krijgt een uitnodiging als u 30, 35, 40, 50 en 60 jaar bent. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig. In sommige gevallen krijgt u ook een uitnodiging als u 45, 55 of 65 jaar bent.
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Daarom kunt u één keer in de twee jaar meedoen aan het onderzoek.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Vrouwen vanaf 50 t/m 75 jaar krijgen elke 2 jaar een oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Ze krijgen dan een mammografie. Zo kan de dokter eerder ontdekken of je borstkanker hebt. Bekijk hier alle vragen over het bevolkingsonderzoek.
Sinds een jaar of 5 kun je je lijf van top tot teen laten checken door middel van een total bodyscan. Tijdens zo'n medische check-up wordt je lichaam onder meer bekeken op tumoren, ontstekingen en cystes. Ook de conditie van je bloedvatenstelsel wordt onder de loep genomen.
Wat zijn de kosten van een total bodyscan bij Privatescan? Een preventieve Gerichte MRI scan is er al vanaf € 300,- euro. Maar ook een Bodyscan kan je bij Privatescan al boeken vanaf € 990,- euro. Privatescan biedt verschillende bodyscan pakketten aan die qua prijs en inhoud verschillen.
Met een gezondheidstest kunt u zelf een vraag over uw gezondheid laten uitzoeken. Uw huisarts is hier meestal niet bij betrokken. Het RIVM biedt via deze website informatie aan over gezondheidstesten, zodat u zelf kunt beslissen of u wel of geen test wilt doen.
U overweegt om u te laten testen op kanker. Dit testen, ook wel screening genoemd, wordt gedaan om kanker op te sporen in een vroeg stadium, voordat er sprake is van klachten. In dit stadium kan de kanker beter worden behandeld dan in een later stadium.
Waarom borstonderzoek pas vanaf 50 jaar? Vrouwen onder de 50 jaar hebben vaak veel klier- en bindweefsel in de borsten. Dit weefsel is gevoeliger voor straling. Ook zijn door dit weefsel röntgenfoto's van de borsten vaak minder goed te beoordelen.
Het is ook mogelijk om bloed te prikken op eigen initiatief. Dit kun je zelf doen met thuistesten of laten doen bij commerciële gezondheidscentra. Je kunt dit doen om te kijken of er iets aan de hand is met je lichaam, nog voordat je klachten hebt. Dit wordt een preventieve bloedtest genoemd.
Een van de meest voorkomende symptomen is een knobbeltje. Het knobbeltje is vaak iets stugger of harder dan de rest van je borstweefsel. Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel.
In Nederland zijn er bijna 200.000 mensen die borstkanker hebben/hebben gehad. 18% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar. 82% van de mensen die borstkanker krijgt is 50 jaar of ouder. 35% van de patiënten is 70 jaar of ouder.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
Bevolkingsonderzoek Nederland stuurt u binnen tien werkdagen een brief met de uitslag. U kunt één van de volgende drie uitslagen krijgen.
Van alle vrouwen met borstkanker zijn er slechts 5% die pijn aan de borst als enige symptoom hadden. Soms is de pijn slechts aan één borst voelbaar en continu aanwezig.
De kans dat een vrouw borstkanker krijgt is 100 keer groter dan de kans dat een man borstkanker krijgt. Uw leeftijd, vrouwelijke hormonen, uw leefstijl, dicht borstklierweefsel, genen en bestraling op het borstgebied in het verleden kunnen een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker.