De behandeling van nekhernia bestaat uit pijnstillers en bewegen: Tegen de pijn kunt u pijnstillers nemen: paracetamol en/of een NSAID (ibuprofen, diclofenac of naproxen). Blijft u toch veel pijn houden, dan kan de huisarts sterkere pijnstillers (zoals tramadol of morfine) voorschrijven. Hier kunt u suf van worden.
Een belangrijke voorwaarde om u te opereren, is dat de hernia uw klachten veroorzaakt. Zelfs dan gaan de klachten vaak vanzelf over, eventueel met fysiotherapie, pijnstillers en veel rust. In het algemeen houden we aan om niet eerder dan 6 weken na het ontstaan van de klachten, maar wel binnen 6 maanden, te opereren.
Zit rechtop en houd je schouders recht en laag en kijk vooruit. Draai je hoofd naar links en rechts zonder je kin omhoog of omlaag te bewegen. Zodra je links of rechts een lichte rek voelt moet je deze voor 2 tot 3 seconden vasthouden. Doe dit 4 keer links en 4 keer rechts in totaal.
Langdurige verkeerde houding (risicofactor)
Een nekhernia heeft namelijk een hoger risico wanneer tussenwervelschijven in de nek scheef op elkaar staan en er een uitstulping, die op de zenuwbanen kan gaan drukken, kan ontstaan. Let er dus op dat je niet zit met het hoofd en schouders naar voren gericht.
Probeer niet in een houding te staan of zitten die veel pijn doet. Maak ook geen bewegingen die veel pijn doen. Kies de houding die de minste pijn geeft als u gaat liggen, bijvoorbeeld: op uw rug met een paar kussens onder uw knieën.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia.
Veel mensen met nekproblemen vinden het prettig om op de rug te slapen met een kussen onder elke arm. Dit is over het algemeen de beste positie om uw hele ruggengraat comfortabel te laten rusten. De kussens onder de armen ontlasten de nek.
Slapen met een nekhernia kan best met een ergonomisch hoofdkussen met een aangepaste hoogte. De 3D-hoofdkussens van Dorsoo zijn aanpasbaar in hoogte. De bewegingsvrijheid (rotatie, flexie, extensie) van de nek is veel groter waardoor een goede positie moeilijker onder controle te houden is.
Als de diagnose 'nekhernia' is gesteld en de pijn aan de nek, schouder, arm of hand binnen 8 weken niet vanzelf verdwijnt en erg hinderlijk blijft, stellen we een behandelplan op en kunt u in aanmerking komen voor een operatie. Als u verlammingsverschijnselen of uitval heeft, behandelen we een nekhernia direct.
Ga rechtop zitten en draai je hoofd een beetje naar rechts. Masseer gedurende 1 minuut met je linkerhand je nek met zachte kneedbewegingen. Draai je hoofd nu juist een beetje naar links en masseer gedurende 1 minuut met je rechterhand. Hierdoor ontspannen je nekspieren meteen.
Een fysiotherapeut kan helpen om de acute symptomen in nek en arm die het gevolg zijn van de aandoening te verminderen en ook om de kracht en het functioneren in het algemeen te verbeteren. De meeste gevallen van cervicale radiculopathie worden door middel van fysiotherapie en zonder operatie verholpen.
In de meeste gevallen probeert een chiropractor de zenuwbeknelling te verhelpen door het uitoefenen van handmatige druk op de punten van het lichaam waar de beknelling zich bevindt. Op die plek vergroot de bewegelijkheid, waardoor er ruimte ontstaat voor de beknelde zenuw.
Pijnmedicatie is het meest effec- tief wanneer ze met een vaste regelmaat wordt ingenomen. Daarnaast moet u in beweging blijven. Overdag regelmatig uw houding wisselen (zitten, rondlo- pen) is meestal het beste om de pijn te verlichten. Probeer uw dagelijkse activiteiten (thuis en werk) daarom vol te houden.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Een nekhernia gaat meestal vanzelf over. De huisarts kan medicijnen voorschrijven tegen de pijn. Het is belangrijk om niet volledig te stoppen met bewegen of werken, dit zorgt dat het later nog lastiger wordt om de draad weer op te pakken.
Een nekhernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf, hoog in de wervelkolom. Deze uitstulping kan gaan drukken op een zenuw waardoor hoofdpijn en andere klachten in dit gebied voorkomen. Hoofdpijn vanuit de nek is in sommige gevallen dan ook te wijten aan een nekhernia.
Kan een hernia terugkomen? Na een nekhernia-operatie is in het algemeen 80-90% van de patiënten tevreden met het resultaat. Een recidief (het opnieuw optreden van een hernia op dezelfde plaats) komt bij een nekhernia vrijwel nooit voor. Wel kan een hernia op een ander niveau optreden.
Voor veel mensen die te maken hebben met een nekhernia is de nacht soms een ware kwelling. U voelt dat u moe bent, maar door de pijn in de nek is het niet mogelijk om een comfortabele slaaphouding aan te nemen en ontspannen in slaap te vallen. Een perfect aangemeten kussen kan dan uitkomst bieden.
De klachten kunnen zich onder andere uiten in pijn. De pijn kan voelen als een schok die opeens van de nek de arm in schiet. Bovendien kan hoesten of niezen de pijn erger maken, omdat de druk in het wervelkanaal dan verhoogd wordt.
Infrarood helpt niet bij skeletreuma, zoals osteoporose. Ook wie lijdt aan pijn in de lage onderrug of bekken, zoals bij een hernia of ischias kan beter niet voor infrarood kiezen, tenzij in een liggend model.
Een ingezakte wervel is, zoals de naam al aangeeft, een wervel die door zwakte ingedrukt is en niet meer de normale hoogte heeft. De oorzaak is vrijwel altijd osteoporose (botontkalking). Na een lichte belasting kan een wervel bij iemand met osteoporose opeens inzakken.
Bij een hernia kan er sprake zijn van een acute hernia of een chronische hernia. Bij een acute hernia krijgt u plotseling klachten en zijn de klachten meestal na 12 weken vanzelf over. Bij een chronische hernia ontstaan de klachten vaak geleidelijk en heeft u langdurig last.
De meeste mensen vermijden sporten als ze rugpijn hebben. Nochtans hebben mensen met rugklachten baat bij beweging. Regelmatig sporten kan zelfs rugklachten verbeteren en voorkomen. In bepaalde gevallen – zoals bij een acute hernia – moet u wel tijdelijk stoppen met sporten.